Dit is niet iets wat je dagelijks eet. Maar bij een speciale gelegenheid – hoogkerkelijke feestdagen, bijvoorbeeld – ai, ai, ai, dan is het niet te versmaden. In Italië kom je het vaker tegen, trouwens. Een paar jaar geleden aten we met Ferragosto (15 augustus) op een zonovergoten middag in het Sardijnse stadje Iglesias het feestmenu van de dag. Eerst kregen we pasta met zeevruchten, waaronder kreeft, en daarna als klap op de vuurpijl nog twee schalen bomvol verse kreeft. Hemels! Nu is kreeft bij ons natuurlijk niet altijd overal te krijgen, of het is gewoon heel erg duur. Gelukkig hebben wij een redelijk betaalbare ingevroren versie ontdekt. Vraag uw visboer ernaar, het ding heeft zo waar een prima prijs-kwaliteitverhouding. De kreeft moet wel nog in de schaal zitten, dat is echt noodzakelijk voor de smaak.
Waarom is linguine met kreeft zo gezond?
- Natuurlijk, gewone pasta bevat geen complexe koolhydraten, maar arme, en dus weinig voedingsstoffen. Volkoren pasta vinden wij geen lekkere optie. (Wie zijn wij om u tegen te houden?) Maar een soffritto – de basis van menig Italiaans gerecht: ui, bleekselderij en wortel – blijkt zo gezond te zijn dat die voor ons opweegt tegen de niet bijster heilzame pasta;
- Daarnaast hebben we het hier duidelijk over speciale gelegenheden. Op dat soort momenten hebben we sowieso niks tegen een heerlijk bordje pasta. Wel houden we altijd de hoeveelheden beschaafd;
- Kreeft is een van de organismen waarin het fantastische omega 3 zit: meervoudig onverzadigde, bijzonder weldadige vetzuren;
- Als u in rijstolie bakt, pakt u bovendien nog flink wat linolzuur mee, een omega-6-vetzuur dat essentieel is, wat wil zeggen dat ons lichaam het niet zelf kan aanmaken en dat u er alleen via voeding van kunt profiteren;
- Dan ook nog tomaten: deze bevatten veel antioxidanten die uw lichaam beschermen tegen vrije radicalen;
- Door de extra scheut olijfolie wordt de opname van die antioxidanten nog eens versterkt.