Terug naar overzicht

Beatrices gerstmaccheroni met zeevruchten

De pastarecepten van Italiaanse oma’s zijn natuurlijk het allerlekkerst. Beatrice deelt haar recept voor maccheroni met zeevruchten.

Van wie kun je beter pasta leren maken dan van een Italiaanse oma? Dat was precies de gedachte van de Vicky Benninson. En daarom startte ze het inmiddels zeer populaire YouTube-kanaal Pasta Grannies.

Italiaanse nonna’s
‘Ik merkte op dat de traditionele manier van thuis pasta maken niet meer werd doorgegeven, vooral omdat veel vrouwen buitenshuis werken,’ aldus Bennison. ‘Er wordt vaak verwezen naar de Italiaanse nonna’s, maar zij komen bijna nooit in beeld en dus besloot ik de camera te pakken.’ Nu is er een boek met hun lekkere gerechten, zoals deze maccheroni met zeevruchten van Beatrice.

Een beetje fijne bloem
‘Toen ik klein was, at je alleen vis of vlees bij feestelijkheden of als je ziek was. Bonen en groenten zijn nog altijd het eten dat ik het lekkerst vind. En pasta, natuurlijk. Gerstemeel is lastig te bewerken – het gaat beter als je een beetje fijne bloem van durumtarwe erdoor mengt,’ zegt Beatrice. Bekijk het recept hieronder.

PROBEER OOK:

Details

Ingredients

  • voor de pasta:
  • 500 gr gerstemeel
  • 100 gr fijne bloem van durumtarwe
  • 270-300 ml water
  • voor de zeevruchtensaus:
  • 4 el extra vergine olijfolie
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 500 g pijlinktvis, schoongemaakt en in repen
  • 400 g mosselen, schoongemaakt en baarden verwijderd
  • 400 g vongole
  • 8 grote garnalen
  • 250 g verse tomaten, gehalveerd
  • 100 ml witte wijn
  • zout
  • voor erover:
  • 4 el gehakte peterselie

Preparation

  • 1Meng het gerstemeel en de fijne bloem van durumtarwe in een kom of op een plank. Voeg het water toe en meng het meel erdoor om een deeg te maken. Dit deeg moet echt grondig worden gekneed, ruim 10 minuten. Voeg meer fijne bloem van durumtarwe toe als het kruimelig blijft. Blijf kneden tot het deeg zacht maar niet plakkerig is. Dek het af met een theedoek (of leg het in een kom met deksel) en laat het 30 minuten rusten.
  • 2Pak een stuk deeg per keer en rol het tot een rolletje. Hak dat in stukken van 3 cm lang. Pak zo’n deegstukje en leg het op de plank. Druk het ferro erin de lengte in. Houd het ferro vast met je linkerhand (als je rechtshandig bent) en rol het met de handpalm van je andere hand over het deeg en de plank heen en weer. Je probeert het deeg om het ferro te rollen om een buisje te maken. Het geeft niet als dat niet helemaal dichtgaat, want de smaak is hetzelfde. Blijf het wel proberen! Gebruik een grote hapjespan om de zeevruchtensaus te maken – een wok is een prima alternatief. Verhit de olijfolie en fruit de knoflook kort voordat je de zeevruchten, tomaten en wijn toevoegt. Leg het deksel op de pan en laat het 5 minuten stomen. Gooi ongeopende mosselen of vongole weg en schud even goed met de pan.
  • 3Breng een grote pan gezouten water aan de kook. Voeg de pasta toe en kook 4-5 minuten – proef een stukje om te controleren of de pasta gaar is. Het is geen heel stevige pasta, dus gebruik een schuimspaan of zeef om hem uit de pan direct bij de saus te doen; gooi hem niet in een vergiet in de gootsteen. Proef of er nog zout bij moet en schep alles goed om.
  • 4Bestrooi de pasta met de peterselie en serveer meteen. Kaas is niet nodig.