Terug naar overzicht
Palazzo Rosso Genua

Mis Palazzo Rosso niet tijdens je bezoek aan Genua!

Palazzo Rosso, het kloppende kunsthart van Genua
Genua, een stad waar menig toerist aan moet wennen: haar nauwe steegjes, die niet altijd even fris ruiken, vormen een oneindig labyrint. Het is geen stad om een dagje te verblijven, beter is het om even te wennen aan het geheimzinnige fenomeen dat ‘la Superba’ (de Stoutmoedige) wordt genoemd. Maar als de stad haar geheimen aan je onthult dan kan dat het begin zijn van een langdurige liefde. Deze stad voor ontdekkers zit vol verrassingen: in dat ene steegje zit een fantastische pasticceria verstopt, of een rommelige antiekwinkel met een charmante en kletsgrage eigenaresse. Of het steegje komt uit op een straat propvol palazzi: Via Garibaldi. Christopher Columbus is er geboren en Ilja Leonard Pfeijffer doet er eindeloze inspiratie op voor zijn boeken. Maar bovenal is het een stad boordevol kunstschatten die prijken aan de muren van de weelderige renaissancepaleizen. Een stad die, gek genoeg, nog niet op de must see-lijst staat van alle kunstliefhebbers. Maar daar komt dit jaar verandering in: door de heropening van Palazzo Rosso in 2022 zal het niet lang meer duren tot Genua opnieuw en terecht wordt beschouwd als culturele hotspot van Italië. Reden genoeg om de serie ‘Bijzondere Musea in Italië’ af te trappen met: Palazzo Rosso.

'La superba'

De havenstad was in de zeventiende eeuw samen met Amsterdam de belangrijkste handelsstad van Europa. Al vanaf de zestiende eeuw bracht de handel overzee ongekende welvaart. De Genuesi moeten versteld hebben gestaan van de rijkdom en de meer dan tweehonderd palazzi die binnen een mum van tijd de straten sierden. Hierop bedacht de stad een eigenaardig systeem, de rollo, een officiële lijst van de meest prestigieuze stadspaleizen. Eigenaren waren verplicht om hoogstaand bezoek zoals staatshoofden, prinsessen en koningen een onderkomen te bieden. Hoe hoger de gast in aanzien stond, des te weelderiger het paleis waar diegene zou verblijven. De paleizen centreerden zich rond of op de Strade Nuove oftewel ‘de nieuwe straten’: Via Balbi en Via Garibaldi. In laatstgenoemde straat staat Palazzo Rosso. Een barokpaleis van de adellijke familie Brignole-Sale met een interieur en kunstcollectie die, onder andere, Genua vormt tot ‘la Superba’.
Palazzo Rosso interno_a_colori

In de voetsporen van Rubens

Rijkdom trekt kunstenaars aan. Het is daarom niet verrassend dat Pieter Paul Rubens begin 1600 verhuisde naar de florerende stad aan de Middellandse Zee. Zijn favoriete leerling, Anthonie van Dyck, volgde in 1621 in zijn voetsporen. Het markeerde het begin van zijn ‘Grand Tour’: een reis naar het zuiden om de Italiaanse meesters te bestuderen. De kunstenaars wilden hun schildertechnieken perfectioneren en waren op zoek naar nieuwe, welgestelde opdrachtgevers. Rubens’ schilderijen gingen als zoete broodjes over de toonbank, zijn portretten hingen in de fraaiste paleizen die uiteraard vermeld stonden op de begeerde rollo. Rubens was ook werkzaam als diplomaat en gedijde daarom moeiteloos in de wereld van de Genuese elite. Hij introduceerde zijn jonge leerling aan zijn adellijke vrienden en opdrachtgevers en keerde zelf in 1622 weer terug naar Antwerpen, waar hij zijn liefde voor Genua niet onder stoelen of banken stak: hij promootte de stijl van de Genuese paleizen als voorbeeld voor de aristocratie. Al gauw nam Van Dyck het stokje als meest begeerde portrettist dankbaar over van zijn meester.
Lees verder in De Smaak van Italië editie 2 mei|juni 2023. Blader door het magazine of bestel dit nummer direct los.

Tekst: Florentine Mol
Ga mee op roadtrip naar Cinque Terre.

Editie bestellen

Dit artikel komt uit: De Smaak van Italië editie 2 Mei|juni 2023. Bestel dit nummer hier in onze webshop

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Lees ook:

Een kijkje in de ateliers van Venetië, tips voor Taormina. Flaneren in Florence: bezoek de Pitti Uomo en nog veel meer!

Voor het 20-jarig jubileum van De Smaak van Italië selecteerde wijnschrijver Esmee Langereis haar favoriete Italiaanse wijnen van Colaris.

In Genua vind je allerlei botteghe storiche. In deze historische winkels en ateliers beoefenen Genuese familie’s al eeuwen bijzondere ambachten. Wij tippen …