Gezond en lekker: ditalini pasta met mosselen en bonen
Terug naar overzicht
mosselen bonen

Gezond en lekker: ditalini pasta met mosselen en bonen

Dit is een heerlijke, stevige en altijd bevredigende combinatie: vlezige mosselen en aardse, romige peulvruchten in een smaakvolle, geurige bouillon. De bouillonsaus maakt dit gerecht tot iets wat tussen een pasta en een soep inzit en dat je met een lepel eet.

‘In plaats van borlottibonen kun je ook cannellinibonen of zelfs geschilde aardappelen in blokjes van 1 cm gebruiken, die je samen met de pasta kookt’. Foodwriter Emiko Davies woont met haar Italiaanse man Marco en twee dochters in hartje Toscane. Op haar blog schrijft ze over eten en reizen in Italië, waarbij ze geïnspireerd wordt door haar Toscaanse schoonfamilie. 

Het recept vind je hieronder

PROBEER OOK:

 

Details

  • Servings: 4

Ingredients

  • 1 kg mosselen in hun schelp, schoongespoeld
  • 240 g ditalini pasta (of andere zeer kleine pasta)
  • 2 el extra vergine olijfolie, plus extra om te besprenkelen
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1 ui, in dunne plakjes
  • 125 ml droge witte wijn
  • 1 grote rijpe tomaat, in blokjes gesneden
  • 200 g gekookte borlottibonen, uitgelekt
  • 1 hete rode peper, fijngehakt (optioneel)
  • handvol platte peterselie, fijngehakt

Preparation

  • 1Controleer de mosselen en gooi de exemplaren weg die open of gebarsten zijn. Zorg dat de mosselen goed schoon zijn gespoeld met water.
  • 2Om de mosselen te openen, verwarm je ze in een brede, ondiepe, droge koekenpan op middelhoog vuur. Dek af en schud de pan af en toe om te zorgen dat alle mosselen voldoende warmte krijgen om zich te openen. Controleer na ongeveer 1-2 minuten en haal de mosselen die al open zijn uit de pan en leg ze in een grote kom. Ga door tot alle mosselen open zijn en de exemplaren die nog zijn gesloten gooi je weg. Zet het vuur uit.
  • 3Zeef het mosselvocht dat nog in de pan zit – met een fijnmazige zeef of een gewone zeef bekleed met keukenpapier – boven een kom en haal het vlees uit de schelpen (bewaar enkele hele mosselen om te garneren), gooi de schelpen weg.
  • 4Breng ondertussen een grote pan gezouten water aan de kook en kook de pasta volgens de instructies op de verpakking (minus 1 minuut kooktijd).
  • 5Verhit de olijfolie in een brede koekenpan op laag vuur en fruit de knoflook en ui 5 minuten, tot de knoflook geurig is maar niet gekleurd. Schenk de wijn erbij en draai het vuur tot medium hoog. Voeg de tomaat toe en laat nog 5 minuten sudderen (als je een minder rijpe tomaat gebruikt, laat je die gedurende 10 minuten sudderen en voeg eventueel een scheutje water toe).
  • 6Voeg de bonen, het mosselvlees en hun vocht toe en proef dan hoeveel je het geheel op smaak wilt brengen (het is belangrijk om pas nadat je het mosselvocht hebt toegevoegd te proeven aangezien dit behoorlijk zout kan zijn). Voeg vervolgens de chili toe, als je dat wilt gebruiken, en wat versgemalen zwarte peper.
  • 7Laat het geheel 2 minuten koken, dan schep je het om. Haal de pan van het vuur en voeg de peterselie toe
  • 8Giet de pasta af (bewaar een deel van het kookvocht) en serveer met de nogal soepachtige saus (voeg een scheutje van het kookvocht van de pasta toe indien nodig) van mosselen en bonen en een scheutje olijfolie. Je eet dit gerecht met een lepel.