Terug naar overzicht

Zo maak je een gezonde pizzabodem met bloemkool

Wie wil er niet zonder schuldgevoel genieten van een pizza? Manon van Essen geeft pizza’s een gezonde twist door groente toe te voegen aan de bodem (zo krijg je groene, blauwe en paarse pizza’s) en ze rijkelijk met groente te beleggen.

Hier delen we het basisrecept voor een pizzabodem met bloemkool. Beleg deze pizza bijvoorbeeld met courgette en citroenricotta. Dan heb je meteen je portie groente binnen.

Dit recept komt uit:

LEES OOK:

Details

  • Servings: 4

Ingredients

  • 200 g bloemkool
  • 300 g bloem
  • 7 g gedroogde gist of 21 g verse gist
  • 9 g zout
  • 150 ml lauwwarm water
  • scheut olijfolie

Preparation

  • 1Snijd de bloemkool in kleine stukken en mix deze in een keukenmachine tot een glad geheel. Blijft het mengsel korrelig? Voeg dan een beetje lauw water toe. Je puree is klaar als er een mooi, glad mengsel ontstaat.
  • 2Hiermee ga je je pizzadeeg maken. Begin met het wegen en meten van bloem, gist en zout. Doe de bloem in een mengkom of de kom van je keukenmachine. Voeg nu het gist en het zout toe door twee aparte kuiltje te maken in de bloem. Zorg ervoor dat het elkaar niet raakt. Komt het direct in contact met elkaar dan neemt de werking van het gist af.
  • 3Voeg vervolgens je groentepuree toe aan het mengsel en mix het geheel weer goed door elkaar. Voeg dan een deel van het lauwe water toe; bekertje voor bekertje. Voor machinaal mengen gebruik je een deeghaak.
  • 4Heb je geen mixer of keukenmachine dan meng je het in het begin met een vork totdat er een bal ontstaat en kneed je daarna verder met je handen. Is het deeg nog te droog en vormt het geen bal dan doe je er wat water bij.
  • 5Hierna haal je de bal uit de kom en vet je je werkblad in met wat olie. Kneed nu met de hand het deeg soepel en elastisch in ongeveer 6 – 8 minuten. Het deeg is klaar als het bij het uit elkaar trekken een vliesje vormt, zoals een kauwgombal.
  • 6Laat nu het deeg een uur op een warme plek rijzen in een ingevette kom onder een natte theedoek. Als het deeg is gerezen leg je het op een met bloem bestoven aanrecht en kneed je het nog even stevig door om alle lucht eruit te duwen.