Lekker voor bij de koffie: citroen- en amandelkoekjes ‘ricciolini’
‘Voor degenen die een hekel hebben aan de smaak van bittere amandelen, zijn er ricciolini: eenvoudige citroen- en amandelkoekjes gemaakt van pure amandelpasta, eiwit en suiker.’
De Britse Laetitia Clark woont al jaren op Sardinië. Ze is chef-kok en opgeleid banketbakker. Haar boek La Vita è Dolce is een viering van de zoete dingen in het leven en brengt een onvervalst stukje Italië naar de keukentafel.
Wij delen hier het recept voor ricciolini. Meer inspiratie? Bestel een Italiaans kookboek in onze shop.
Citroen- en amandelkoekjes
Serveer deze heerlijke ricciolini bij de koffie of als dessert. Licht, knapperig en vol van de subtiele smaak van citroen en amandel. Citroen- en amandelkoekjes zijn heerlijk op elk moment van de dag.
Citroen- en amandelkoekjes
Voorbereidingstijd: 20 minutenminuten
Bereidingstijd: 15 minutenminuten
Totale tijd: 35 minutenminuten
Servings: 30stuks
Ingrediënten
500grgeblancheerde amandelen
400grwitte basterdsuikerfijn
1citroende schil
140greiwitten
Garnering
gekonfijte kersen of hele amandelen
Instructies
Maal de amandelen, suiker en citroenschil tot een fijn poeder in een blender. Doe het geheel vervolgens in een kom en voeg het eiwit beetje bij beetje toe, tot je een zacht deeg hebt.
Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een grote bakplaat met bakpapier.
Heb je geen spuitzak, maak je handen dan een beetje nat, rol kleine stukjes deeg ter grootte van een golfbal en druk ze dan iets plat met je handpalm als ze op de bakplaat liggen. Heb je wel een spuitzak, doe het deegmengsel erin (gebruik geen wegwerpplastic maar een spuitzak van sterker materiaal) en spuit kleine rondjes ter grootte van een golfbal op de bakplaat.
Druk een halve gekonfijte kers of hele amandel in de bovenkant van elk rondje. Bak de koekjes 13-15 minuten in de oven, tot ze goudbruin zijn maar nog een beetje taai.