Terug naar overzicht
Roadtrip Midden Italië

De ultieme roadtrip door Midden-Italië: ontdek drie regio’s in één dag

Onze roadtrip door Midden-Italië leidt langs wijnvelden en cipressen in Val d’Orcia, de chocoladehemel van Italië én de culturele hoofdstad van 2024. We doorkruisen drie regio’s en stoppen bij drie absolute must sees: Montepulciano, Perugia en Pesaro.

Roadtrip Midden-Italië

Onze roadtrip door Midden-Italië start in de Val d’Orcia in Toscane, misschien wel een van de mooiste valleien van de regio. Dat vindt in ieder geval UNESCO; in 2004 voegde de organisatie dit gebied toe aan de Werelderfgoedlijst. Rijdend over de slingerende wegen, geflankeerd door hoge cipressen en gouden tarwevelden, snap je meteen waarom. Op de heuveltoppen om ons heen verschijnen her en der baksteenkleurige dorpen, die culturele schatten uit het verleden herbergen. Óf adellijke wijnen, zoals het stadje Montepulciano. Onze eerste stop.

Wijndorp Montepulciano, Toscane

Met een klein middeleeuws centrum, geplaveide straten en sfeervolle pleinen is Montepulciano precies dat wat je bij een Toscaans dorp voor ogen hebt. Je kunt er lekker in ronddwalen en doordat het tegen een heuvelrug is gebouwd, heb je vanaf verschillende punten een fantastisch uitzicht over de Val d’Orcia. Bij een bezoek aan Montepulciano kun je niet om de Vino Nobile di Montepulciano heen. Een volle, rode wijn die vermoedelijk van oorsprong voor en door aristocraten werd gemaakt (nobile betekent ‘aristocratie’ in het Italiaans). En nog altijd wordt-ie als een van de meest prestigieuze wijnen van Italië beschouwd. Interessant weetje: deze wijn wordt gemaakt van de lokale sangiovese-druif en niet – zoals wijnliefhebbers misschien zouden denken – van de montepulciano-druif, waar ze in de regio Abruzzo veel mee werken (daar klinken ze met montepulciano d’Abruzzo, die dus niets met dit dorp van doen heeft).

Maar ook voor wie niet van wijn houdt, is het karakteristieke Montepulciano een aanrader. Van de vijftiende tot en met zeventiende eeuw maakte het stadje een culturele en economische bloei door. De sporen die rijke edellieden hier achterlieten, maken dat je er nu je ogen uitkijkt. Neem bijvoorbeeld het Piazza Grande, met het indrukwekkende stadhuis dat ooit in handen was van de Medici-familie. Of het Fortezza Medicea, een verdedigingsfort boven de stad, gebouwd door dezelfde familie. Na een stevige klim word je er beloond met een schitterend panorama. Je kunt er bovendien bijkomen met een verfrissing en wat lekkers, of een glas wijn natuurlijk.
Roadtour door Midden Italie

Studentenstad Perugia, Umbrië

Via een prachtige route, waarbij we het turkooizen Lago Trasimeno passeren (maak hier zeker een stop voor een lunch aan het meer), bereiken we Perugia. De hoofdstad van Umbrië staat bekend om het culturele erfgoed én de universiteit uit 1308, die ook vandaag nog studenten van over de hele wereld aantrekt. Het gezellige centrum bestaat uit imposante palazzi met robuuste muren, middeleeuwse stegen en de elegante winkelstraat Corso Vannucci. Het hart van de stad wordt gevormd door de Fontana Maggiore op het Piazza Novembre IV, een imposante dertiende-eeuwse fontein opgesierd met onder meer Romeinse legendes, de dierenriem en heiligenlevens. Ertegenover ligt dé must see van Perugia, het Palazzo dei Priori, waar onder andere de Galleria Nazionale dell’Umbria (entree € 10) in is gevestigd. Je wandelt er door zalen vol kunst uit de dertiende tot de negentiende eeuw. Hoogtepunt van het palazzo is echter het Collegio del Cambio, waar de frescocyclus van de grote renaissanceschilder Il Perugino te bewonderen is (entree € 6). gallerianazionaledellumbria.it | collegiodelcambio.it

Wat wijn is voor Montepulciano, is chocola voor Perugia. De beroemde baci – chocolaatjes verpakt met een spreuk of gedichtje – komen hier vandaan. Voor ambachtelijke chocola moet je echter in een van de vele chocolatiers zijn, zoals die van Augusta Perusia of La Perugia Cioccolato; beide ware chocoladehemels. Er is zelfs een chocolademuseum in de stad en elk najaar vindt hier het Eurchocolate plaats, een meerdaags festival waar je allerlei soorten chocola kunt proeven. cioccolatoaugustaperusia.it | laperugiadelcioccolato.it | eurochocolate.com
Zin in iets hartigs? In de vele osterie in en om het centrum eet je verse, dikke pasta als umbricelli of strangozzi, met funghi, truffel, kazen en salami’s uit de regio. Of met cinghiale, wild zwijn. Zoals bij Osteria A Priori, waar machtige gerechten uit de streek worden geserveerd. Voor de kleinere trek moet je bij Bottega di Perugia zijn, een broodjeszaak annex wijnbar, waar je een leuke mix vindt van studenten, locals en toeristen. Bottega di Perugia, Piazza Francesco, Morlacchi 4, osteriaapriori.it
Perugia chocolade Roadtrip

Cultureel Pesaro, Le Marche

De route vervolgt richting Le Marche, waar het binnenland bestaat uit glooiende heuvels en de kustlijn populair is vanwege de kristalheldere zee. Hier, aan de kust, ligt ook Pesaro, die zich dit jaar de culturele hoofdstad van Italië mag noemen. Een van de bezienswaardigheden die dit jaar extra in het zonnetje worden gezet is het Palazzo Ducale aan het Piazza del Popolo, het kloppende hart van de stad. Ooit woonden in dit renaissancepaleis de adellijke families die hier de dienst uitmaakten, nu fungeert het als stadshuis. Om een beeld te krijgen van de rijkdom waarin deze families eens leefden, kun je met de Card Pesaro Capitale – een kaart waarmee je een halfjaar lang toegang hebt tot diverse musea in de stad (pesaromusei.it, € 12) – op reservering een begeleide tour volgen.
Een andere aanrader is het Museo Nazionale Rossini, een museum gewijd aan de bekendste inwoner, Gioacchino Rossini (1792-1868); de componist van onder andere de wereldberoemde opera Il Barbiere di Siviglia. Met een bezoek duik je in het verhaal van Rossini de componist en zijn privéleven. entree € 8, museonazionalerossini.it

Wat Pesaro zo leuk maakt is de samensmelting van het rijke verleden en het dagelijks leven aan zee. Aan de brede boulevard liggen pastelkleurige jugendstilvilla’s met sprookjesachtige torentjes en mediterrane tuinen. Bij het kunstwerk Sfera Grande, een grote bronzen bol die schittert in de zon, verzamelen de Pesaresi zich voor een wandeling langs het lichtblauwe water. In de vele restaurants geniet je van verse zeevruchten met uitzicht over de zee en in de zomermaanden kun je de hele dag op een bedje liggen in het zand.
Roadtour door Midden Italië Le Marche
Reis mee met De Smaak door Florence en Toscane:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook:

Fano is een kleurrijke stad aan de Adriatische Kust Strijk neer op een terrasstoel en luister: je zult enkel Italiaans gekeuvel horen. Gek genoeg weten maar weinig buitenlandse vakantievierders deze beeldschone badplaats te vinden.

De heilige Franciscus was zijn tijd ver vooruit. Hij leefde als minimalist, had veel respect voor natuur en was altijd op zoek naar de mooiste plekken.

Rimini staat bekend als dé plek voor wie houdt van een feestje. Achter het bruisende nachtleven en drukke stranden zit een rijke historie.