Terug naar overzicht
Salade met peer

Salade met peer, druiven, gorgonzola en honingwalnoten

Sappige peer, frisse druiven, romige gorgonzola en krokante honingwalnoten: deze salade met peer is het perfecte voorbeeld van hoe eenvoudige ingrediënten samen een spectaculair gerecht vormen.

In Het Grandioze Groenteboek laat Alice Hart zien dat pure smaken, vers seizoensfruit en een beetje creativiteit genoeg zijn om indruk te maken. Ideaal als lunch of voorgerecht. Kies zelf je favoriete blauwe kaas – van zachte gorgonzola dolce tot een pittigere gorgonzola piccante.

Dit recept komt uit Het Grandioze Groenteboek. Blader door deze editie of shop het boek online.

Salade met peer en walnoot

De krokante honingwalnoten geven deze salade met peer een geweldige twist. Je karamelliseert de walnoten in bloemenhoning met verse tijmblaadjes. Samen met de sappige druiven en romige blauwe kaas ontstaat een salade waarin zoet, zout, nootachtig en een subtiel bittertje perfect samenkomen.
Salade met peer

Salade met peer

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Servings: 4 personen

Ingrediënten

Voor de honingwalnoten

  • 150 gr walnoten
  • 100 gr bloemenhoning
  • 2 tl tijmblaadjes

Voor de salade

  • 300 gr druiven blauwe of rode
  • 5 el olijfolie extra vergine, plus extra voor de bakplaat
  • el rodewijnazijn
  • tl dijonmosterd
  • 1 peer groot, rijp, gehalveerd en klokhuis verwijderd
  • 1 el citroensap
  • 2 handenvol bittere blaadjes zoals radicchio, witlof of frisee, losgehaald en afhankelijk van het formaat gescheurd
  • 150 gr gorgonzola of roquefort, verkruimeld (optioneel)
  • zeezout en zwarte peper versgemalen
  • brood of crackers, voor erbij

Instructies

  • Verwarm voor de honingwalnoten de oven voor tot 170 °C en vet een bakplaat in met olie. Spreid de walnoothelften uit op een tweede bakplaat en rooster ze circa 6 minuten tot ze goudbruin zijn.
  • Breng intussen de honing, een flinke snuf zout en 2 eetlepels water in een pannetje op hoog vuur aan de kook. Kook de honing 4-5 minuten tot hij een donkere amberkleur krijgt. Voeg de geroosterde walnoten en tijmblaadjes toe, roer goed om de walnoten te bedekken, spreid ze uit op de ingeoliede bakplaat en laat afkoelen. Hak of breek ze in grove stukjes.
  • Knip de druiventrossen in kleinere trosjes (circa 5 druiven per trosje). Leg ze met enige tussenruimte op een bakplaat, bestrijk ze met 1 eetlepel van de olijfolie, bestrooi ze met zout en peper en rooster ze 20 minuten op dezelfde temperatuur tot ze zijn gerimpeld en hier en daar openbarsten. Til ze met een spatel van de bakplaat, leg de trosjes dicht bij elkaar en besprenkel ze terwijl ze nog heet zijn met 1 eetlepel rodewijnazijn.
  • Klop de mosterd, de resterende 4 eetlepels olie en de resterende 1½ eetlepel azijn tot een dressing. Proef en voeg zout en peper naar smaak toe. Hij moet lekker scherp zijn van de mosterd, als tegenhanger voor de walnoten en druiven, maar je kunt hem ook iets zoeter maken door er een paar van de geroosterde druiven in te pletten. Doe dit vooral als je een sterke blauwe kaas aan de salade toevoegt en het geheel in balans wilt brengen.
  • Snijd de peer in dunne plakjes en hussel ze met het citroensap om te voorkomen dat ze bruin worden. Meng driekwart van de dressing door de blaadjes en voeg de peer en kaas toe, als je die gebruikt. Serveer de salade op een schaal of op kleine bordjes, voeg de druiven en walnoten toe, en sprenkel de rest van de dressing erover. Geef er lekker brood of crackers bij.
Nog geen stem
Pin recept Recept afdrukken

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.