Terug naar overzicht
pizza

Spaanse pizza’s vinden zijn prima, maar wél onder een andere merknaam

De Spaanse restaurantketen ‘La Mafia se sienta a la mesa’ (de maffia zit aan tafel) moet op zoek naar een nieuwe Europese merknaam. De Italiaanse overheid tekende protest aan en trekt nu aan het langste eind.

De Italiaanse overheid diende in 2015 een klacht in bij het Europese merkenbureau EUIPO. Nu heeft restaurantketen La Mafia het hoger beroep bij het Hof verloren. Verheerlijking van de criminele organisatie is volgens het Europees Hof van Justitie namelijk in strijd met de waarden van de EU. De van oorsprong Siciliaanse maffia is een internationale bedreiging voor de veiligheid.

Overwinning voor Italië
De Italiaanse minister van buitenlandse zaken Angelino Alfano vindt de uitspraak een ‘overwinning voor Italië’. ‘Door de naam te gebruiken van een van de gevaarlijkste bestaande criminele organisaties beschadigt dit bedrijf het imago van Italië en de extreem positieve reputatie van de Italiaanse keuken. Ook kwetst het slachtoffers van de maffia,’ aldus de minister.

Logo
La Mafia heeft 42 restaurants met een mediterrane keuken. Vorig jaar gingen er 350.000 pizza’s in de oven. Dat de themarestaurants naar de film The Godfather verwijzen, vindt het Europese hof irrelevant. Maar over het logo (met de woorden ‘La Mafia’ en een rode roos) oordeelt het hof: ‘het is niet alleen schokkend voor slachtoffers, maar voor alle mensen ‘met een gemiddelde gevoeligheid en tolerantieniveau’.

Bron: Trouw.