Terug naar overzicht

3 Toscaanse warmwaterbronnen waar je gratis kunt badderen

Die Etrusken en Romeinen wisten wel hoe ze moesten ontspannen. Wat is er meer zen dan badderen in de buitenlucht terwijl je uitkijkt over het groene Toscaanse landschap? Wij zetten drie natuurlijke warmwaterbronnen op een rij die het hele jaar door gratis te bezoeken zijn. 

De baden bij Saturnia zijn op 11 juni 2020 heropend. Voor zover bekend zijn de andere baden ook toegankelijk. Check de reisinformatie en desbetreffende website voorafgaand aan je bezoek.

De Etrusken, en later de Romeinen gebruikten deze warmwaterbronnen ter ontspanning en voor hun heilzame krachten: het water zou veroudering tegengaan en allerlei kwaaltjes verhelpen. De Etrusken en Romeinen waren, zoals je begrijpt, bijzonder dankbaar voor dit geschenk van de goden. En inderdaad: het thermenwater bevat nog altijd zwavel-koolzuur en sulfaat-bicarbonaat-alkalisch – dat ontstekingsremmend en kalmerend zou werken én goed zou zijn om ademhalingsaandoeningen te behandelen of artritis te genezen.

1. Cascate del Mulino
Nog ieder jaar treden duizenden mensen daarom in de historische voetsporen van hun voorouders. Meestal in de richting van de bekendste warmwaterbron: de thermen van Cascate del Mulino, die zo’n zes kilometer buiten het stadje Saturnia liggen. Het waternetwerk van Saturnia bestaat uit een reeks watervallen en natuurlijke poelen van warm thermisch water die het hele jaar door ruim 37 graden zijn. Vlak aan de bron zit Terme di Saturnia Spa & Golf Resort; een chique en exclusief sparesort, waar je massages kunt boeken en dineert in een sterrenrestaurant. Iets verderop kun je zelf kosteloos badderen. Maar wees gewaarschuwd: kom supervroeg want zeker in het hoogseizoen is het hier dringen geblazen.

Het water zou ontstekingsremmend en kalmerend werken en goed zijn om ademhalingsaandoeningen te behandelen of artritis te genezen

2. Bagni Vignoni
Ook het verderop gelegen Bagni Vignoni kent een luxueus sparesort, namelijk Adler Spa Resort Thermae. Hier vind je meer dan 1000 m² binnen- en buitenzwembaden, massagecentra en een panoramische tuin. Wie liever op een meer ongecompliceerde manier ontspant, zet koers naar het iets verderop gelegen Parco dei Mulini. Vanuit het handjevol natuurlijke zwembadjes heb je uitzicht over de groene, beboste omgeving. Naar het schijnt zijn een paar uurtjes in dit bad al voldoende voor een vermindering van gewrichtspijn of een betere bloedcirculatie. Of dat het geval is durven we niet zeggen, maar helemaal zen word je hier in ieder geval wel. 

Tip! Barretje van Adler Spa Resort Thermae, Vignoni
De bar van het spahotel in Vignoni is een prima plek voor een goede capucccino en een stukje Toscaanse taart: crostata, gemaakt met zanddeeg en bosvruchten. adler-resorts.com

3. Bagni di San Filippo
Vlakbij het gehucht San Filippo, aan de voet van de uitgedoofde vulkaan Monte Amiata, ligt Bagni di San Filippo omringd door een dicht bos, (dat alleen met goede schoenen te belopen is!) Het warme zwavelwater, het hele jaar rond de 40 graden, stroomt hier langs een enorme witte rots, die door de Italianen La Balena Bianca (oftewel: de witte walvis) genoemd wordt, naar beneden. Ook op andere plekken rondom de verschillende zwembadjes hebben zich in de loop der eeuwen spectaculaire kalkafzettingen gevormd die lijken op grote ijsrotsen. Als er niet teveel andere badgasten zijn dan is het hier een oase van rust: de enige geluiden die je hoort zijn fluitende vogels en het opborrelende water. 

Tip! Voor een goede spritz met lekkere crostini (bijvoorbeeld met gegrilde groenten en een lokale kaas) ben je bij Il solco di Mimmo e Barbara aan het juiste adres. Via S. Filippo 18/20 

Het is een oase van rust: je hoort alleen fluitende vogels en opborrelend water

LEES OOK:

De beste berichten van De Smaak van Italië ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Tekst: Inger van der Ree. Fotografie: Sofie Delauw