Terug naar overzicht
Turijn

Dit is waarom een tripje Turijn extra leuk is in december

Een tripje naar Turijn is altijd een goed idee. Gelukkig is deze heerlijke stad goed bereikbaar met de auto vanuit Nederland. Extra leuk is het om de hoofdstad van Piemonte in december te bezoeken. Wij vertellen waarom je juist rondom de feestdagen hier wilt zijn.

Begin november wordt Turijn omgetoverd tot lichtstad. Tot half januari vindt namelijk Luci d’Artista plaats. Tijdens deze jaarlijks terugkerende tentoonstelling vullen Italiaanse en internationale kunstenaars het straatbeeld met talloze installaties van kleur en licht. Wandelend door het centrum zie je gedempt licht in alle kleuren over de straten en pleinen verspreiden. In de galerijen zijn tapijten van lichtjes gespannen. Rond koepels en straatlantaarns zijn kluwen van ledlampjes gewikkeld. Schitterende kleuren overspoelen het hart van de stad.

Tijdens dit evenement is Turijn een podium voor moderne kunst. Kunstenaars gebruiken al hun creativiteit om de barokke monumenten van de stad letterlijk en figuurlijk in een nieuw licht te zetten. Voor de Torinesi is dit gloedvolle schouwspel onlosmakelijk verbonden met de feestdagen. De donkere dagen voor kerst zijn hen onbekend.

Luci d’Artista is te zien tot 9 januari 2022. Op diverse data kun je een stadstour doen onder leiding van een gids langs de kunstenaarslichten.

Er is nog meer te zien en te doen in de Piemontese hoofdstad.
De tekst gaat verder onder de foto

Kerststal is cultureel erfgoed

In de kelder van de kerk van Santissima Annunziata ligt, zo menen de inwoners van Turijn, de mooiste kerststal van Italië verscholen. Hij is tweehonderd vierkante meter groot en bestaat uit meer dan tweehonderd beelden waarvan de helft kan bewegen. Deze mechanische kerststal is ontwikkeld door Signor Canonica, een filmregisseur uit het begin van de twintigste eeuw. Om een ‘levensechte’ voorstelling van de geboorte van Christus neer te zetten, gebruikte hij de motor van een boot. Alle figuren in de stal worden nog steeds aangedreven door deze ene motor. De kerststal is inmiddels uitgeroepen tot cultureel erfgoed. Behalve de onvermijdelijke herders, boeren en timmerlieden zijn er smeden, wevers, scharensliepen, wasvrouwen, kastanjepoffers, slangenbezweerders en wijnhandelaren te zien. Allemaal zijn ze geestdriftig in de weer in een oosters landschap waar kamelen en olifanten tussen de palmen door lopen. De stal is alleen tijdens de kerstperiode te bezichtigen. presepiomeccanico.com

Sfeervolle kerstmarkt in Turijn

In Turijn kun je heerlijk over sfeervolle kerstmarkten struinen. Zo staan de houten kramen van de markt op Piazza Borgo Dora verspreid over een prachtige, deels overdekte binnenplaats. Hier is van alles te koop: van snoep, speelgoed en kerstversiering tot kleding en cadeauartikelen. In Via Garibaldi, vlakbij Piazza Castello, vind je een tweede kerstmarkt. De kraampjes staan hier als een lint aaneengeregen. Hier ga je vooral naartoe voor de lekkere streekproducten: vleeswaren, kazen, honing, jams en chocolade. Bekijk voor meer informatie mercatini-natale.com.

BEKIJK OOK:

Fotografie: Matteo Carassale, Sofie Delauw