Terug naar overzicht
Vakantie in Italië

Ga je op vakantie naar Italië? Lees dan nog even dit!

Over het algemeen zullen de meeste mensen de vakantie nu geboekt hebben. De een regelt alles tot in de detail, de ander weet alleen dat Italië ‘in het zuiden van Europa’ ligt en gaat er op de bonnefooi heen. Ik behoor tot de eerste categorie, maar laat genoeg ruimte over om verrast te worden. Een van de dingen waar ik me voor een vakantie in Italië in verdiep, zijn de gebruiken en rituelen van de locals. Er zijn nu eenmaal een aantal zaken die in Italië net even anders verlopen dan bij ons. Om te voorkomen dat mensen jou en mij wat meewarig aankijken, stel ik voor dat ik een aantal gebruiken deel. D’accordo?

Allereerst wanneer je cappuccino ‘mag’ drinken. Begrijp me niet verkeerd, je mag van mij de hele dag door een kaposhjinootje bestellen. Het is echter gebruikelijk om na 11.00u geen cappuccino meer te drinken. De Italianen hebben hiervoor een prima reden. Ze zullen na een zware maaltijd een hete drank nemen om de maaltijd sneller te verteren. Espresso, bij voorkeur. Als er (veel) melk bij de koffie wordt gedaan, wordt dit proces juist vertraagd. Je begrijpt nu misschien waarom Italiaanse obers je vol ongeloof aankijken als je na een antipasto, primo en secondo een cappuccino bestelt als digestief.

Begrijp me niet verkeerd, je mag van mij de hele dag door een kaposhjinootje bestellen. Het is echter gebruikelijk om na 11.00u geen cappuccino meer te drinken.

Ook tijdens het eten zijn er zaken die de moeite waard zijn om te onthouden. Zo is het gebruikelijker om una birra te bestellen bij de pizza dan un vino. Van oudsher is een pizza het eten van de plattelandslieden en die bulkten nu eenmaal niet van het geld. Een wijntje erbij was simpelweg niet te betalen. Gelukkig konden velen toen al bierbrouwen, vandaar de relatie met de pizza. Er zal geen ober zijn die je vernietigend aankijkt als je een wijntje bij je pizza bestelt, dus wees gerust. Als je het bedienend personeel wél in shock wilt zien, dan moet je tijdens het eten van je pasta je mes gebruiken. Gegarandeerd dat er in de keuken menig krachtterm de lucht in wordt geslingerd. Donne en uomini, gebruik geen mes om je pasta in stukken te snijden. Doe het niet. Scouts honour, oké?

Nog één laatste tip voor een vakantie in Italië: ga net even iets anders om met het begrip tijd. Ik heb meer dan eens doodleuk nog een half uur tot drie kwartier gewacht eer ik aan tafel kon. Gebruik die tijd gerust om een praatje te maken met il capo del ristorante. Vaak zijn dat de leukste gesprekken en na de dolce schuift-ie nog even aan met een fles grappa of limoncello om de avond nog even door te nemen. En meer dan eens heeft hij het over die toeristen die zijn pasta vermoorden met een mes of een cappuccino bestellen na zwaar getafeld te hebben. Rare jongens, die toeristen…

Ciao,
Mark

Foto: Sofie Delauw