Zo wordt de Verjaardag van Rome op 21 april gevierd
Terug naar overzicht

Zo wordt de Verjaardag van Rome op 21 april gevierd

Op 21 april is Rome jarig. Vrijwel geen stad ter wereld viert zijn verjaardag zo uitgebreid als de Eeuwige Stad. In 2019 blaast Rome maar liefst 2772 kaarsjes uit, met het vijfdaagse feest Natale di Roma.

Volgens de legende werd Rome gesticht op 21 april 753 v. Chr. Diezelfde legende vertelt dat dit niet zonder kleerscheuren ging. De hoofdrollen in dit verhaal zijn weggelegd voor de tweelingbroers Romulus en Remus. Als pasgeboren baby’s werden ze door de koning in de Tiber gegooid, omdat zij aanspraak konden maken op zijn titel. Een wolvin vond de jongens echter en zoogde hen. Eenmaal uitgegroeid tot stevige kerels, nam de tweeling wraak en doodde de koning. Op de plek aan de rivier waar de wolvin ze eens vond, stichtten ze een stad. Maar hoe moest die stad gaan heten? Naar Romulus of Remus? De ruzie tussen de twee liep volledig uit de hand: Romulus vermoordde zijn broer Remus. Vandaag doet de naam Rome nog aan deze overwinning denken.Die overwinning wordt elk jaar groots gevierd. Het zijn vooral herinneringen aan het eens zo machtige Romeinse Rijk die de boventoon voeren. Veel verhalen uit de tijd worden tot leven gebracht, met gladiatoren en senatoren.

Festiviteiten 18-22 april 2019
De festiviteiten beginnen dit jaar al drie dagen van tevoren. Op donderdag 18 april vindt in de Markten van Trajanus (het winkelcentrum van het oude Rome) een lezing plaats, La costruzione del Colosseo: tecniche utilizzate (in het Italiaans). Ingenieurs vertellen hier welke technieken zijn gebruikt bij de bouw van het Colosseum.

Van gladiatorenspelen tot jazzbands
Op vrijdag 19 april, zaterdag 20 april en 21 april (de echte verjaardag) is er van alles te doen, ook voor wie geen Italiaans spreekt. De meeste activiteiten vinden plaats op het Circo Massimo, de oude wagenrenbaan van Rome. Hier is een fototentoonstelling van de Natale di Roma van de voorgaande jaren te zien. Verschillende stands vertellen je over bijzondere aspecten van het dagelijks leven in het oude Rome, als ‘wat droegen mannen en hoe maakten vrouwen zich op?’, ‘Wat aten de Romeinen?’, ‘En waarmee speelden kleine kinderen?’. Daarnaast zijn er op deze dagen allerlei voorstellingen, van gladiatorenspelen, optochten met historische figuren tot live muziek. Bovendien zijn alle attracties – musea, monumenten, archeologische sites – op 21 april gratis te bezoeken.

Grote optocht op 22 april
Op de laatste dag van het vijfdaagse evenement, op 22 april, wordt er echt flink uitgepakt. Een grote optocht trekt door de stad, met Romeinse soldaten, gladiatoren, plebejers en patriciërs. Hun kleding is zo waarheidsgetrouw mogelijk nagemaakt. Het lijkt alsof je in een strip van Asterix en Obelix bent beland  ̶  maar zeg dat niet tegen de Romeinen die dit bloedserieus nemen. Op deze dag vinden er eveneens kostuumvoorstellingen plaats, zoals de verovering van Masada, de lauwerkranslegging op het beeld van Augustus aan de Via dei Fori Imperiali en diverse optredens op het Circo Massimo.

De verjaardag van Rome is vooral bedoeld om toeschouwers uit binnen- en buitenland op een ludieke wijze iets bij te brengen over de bijzondere geschiedenis van deze stad. Als je gedurende deze vijf dagen in de stad verblijft, wil je zeker een kijkje nemen op haar verjaardagsfeestje.

LEES OOK:

Wil je dagelijks de laatste nieuwtjes en leukste vakantietips van Italië? Volg De Smaak van Italië op Facebook!