Terug naar overzicht
Verjaardag Rome

Zo wordt de Verjaardag van Rome op 21 april gevierd

Op 21 april is Rome jarig. Vrijwel geen stad ter wereld viert zijn verjaardag zo uitgebreid als de Eeuwige Stad. In 2024 blaast Rome maar liefst 2777 kaarsjes uit, met het vijfdaagse feest bekend als Natale di Roma.
Volgens de legende werd Rome gesticht op 21 april 753 voor Christus. Diezelfde legende vertelt dat dit niet zonder kleerscheuren ging. De hoofdrollen in dit verhaal zijn weggelegd voor de tweelingbroers Romulus en Remus. Als pasgeboren baby’s werden ze door de koning in de Tiber gegooid, omdat zij aanspraak konden maken op zijn titel. Een wolvin vond de jongens echter en zoogde hen. Eenmaal uitgegroeid tot stevige kerels, nam de tweeling wraak en doodde de koning. Op de plek aan de rivier waar de wolvin ze eens vond, stichtten ze een stad. Maar hoe moest die stad gaan heten? Naar Romulus of Remus? De ruzie tussen de twee liep volledig uit de hand: Romulus vermoordde zijn broer Remus. Vandaag doet de naam Rome nog aan deze overwinning denken. Die overwinning wordt elk jaar groots gevierd. Het zijn vooral herinneringen aan het eens zo machtige Romeinse Rijk die de boventoon voeren. Veel verhalen uit de tijd worden tot leven gebracht, met gladiatoren en senatoren.
Festiviteiten 20-23 april 2024
Het evenement in het Circus Maximus begint op 20 april om 9.00 uur en eindigt op 23 april 2024 om 21.00 uur met vele verschillende festiviteiten in de stad. Een grote historische stoet vertrekt van Circus Maximus, de oude wagenrenbaan van Rome. Ook zijn er gladiatoren die op straat schijngevechten houden. De Avatijn is versierd met kaarsen. En om het feest compleet te maken wordt de dag afgesloten met spectaculair vuurwerk aan de Tiber.

Ook is er een fototentoonstelling van de Natale di Roma van de voorgaande jaren te zien. Verschillende stands vertellen je over bijzondere aspecten van het dagelijks leven in het oude Rome, als ‘wat droegen mannen en hoe maakten vrouwen zich op?’, ‘Wat aten de Romeinen?’, ‘En waarmee speelden kleine kinderen?’. Daarnaast zijn er op deze dagen allerlei voorstellingen, van gladiatorenspelen, optochten met historische figuren tot live muziek. Bovendien zijn alle attracties – musea, monumenten, archeologische sites – op 21 april gratis te bezoeken.
Rome gladiatoren verjaardag
Historische parade 23 april 2024

Op de laatste dag van het meerdaagse evenement, op 23 april, wordt er echt flink uitgepakt. Een grote optocht trekt door de stad, met Romeinse soldaten, gladiatoren, plebejers en patriciërs. Hun kleding is zo waarheidsgetrouw mogelijk nagemaakt. Het lijkt alsof je in een strip van Asterix en Obelix bent beland – maar zeg dat niet tegen de Romeinen die dit bloedserieus nemen. Op deze dag vinden er eveneens kostuumvoorstellingen plaats, zoals de verovering van Masada, de lauwerkranslegging op het beeld van Augustus aan de Via dei Fori Imperiali en diverse optredens op het Circo Maximus.

De verjaardag van Rome is vooral bedoeld om toeschouwers uit binnen- en buitenland op een ludieke wijze iets bij te brengen over de bijzondere geschiedenis van deze stad. Als je gedurende deze dagen in de stad verblijft, wil je zeker een kijkje nemen op zijn verjaardagsfeestje. Meer info over de verjaardag van Rome: natalidiroma.it

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Lees ook:

De Italiaanse fotograaf Giuseppe Addeo zwerft regelmatig in het holst van de nacht door zijn woonplaats Rome met zijn camera in de aanslag.

Als je in Rome bent, loop je heel wat op een dag. Dan is het fijn om het openbaar vervoer te pakken.

Hoewel Ponza tot een van de mooiste plekken van Italië behoort, is het eiland tamelijk onbekend.