Deze bijzondere fototentoonstelling is tot eind september te zien in Rome
Terug naar overzicht

Deze bijzondere fototentoonstelling is tot eind september te zien in Rome

De fotografie bestaat dit jaar 180 jaar. Dat wordt in de Eeuwige Stad gevierd met een bijzondere tentoonstelling in Museo di Roma, Roma nella camera oscura (Rome in de donkere kamer). Liselotte woont in Rome en neemt een kijkje.

Een wandeling langs 320 foto’s vertelt je het verhaal van Rome de afgelopen 180 jaar.

Een van de oudste foto’s in de tentoonstelling is die van het weidse uitzicht vanaf de Janiculumheuvel, genomen in 1842. Het panorama is niet heel goed te zien, maar bijzonder is deze oude plaat wel. Twintig jaar later worden de foto’s al een stuk scherper. Op de deze beelden uit de jaren zestig van de negentiende eeuw zie je veelal bouwwerken uit de Romeinse tijd, een samenwerking tussen fotografen en archeologen. Dit zijn de eerste foto’s van de oudste gebouwen van Rome en geven een goed beeld van hoe alle monumenten er toen bij lagen.

Bijzondere momenten
Je ziet hoe de stad is veranderd de afgelopen anderhalve eeuw. Je loopt langs herinneringen aan delen die voorgoed zijn verdwenen, zoals de oudste brug van Rome, de Ponte Rotto, die op de foto nog drie bogen telt (tegenwoordig is er nog maar één boog over). Je bent getuige van bijzondere geschiedenismomenten, zoals een regenachtige dag in 1929, waarop Vaticaanstad werd uitgeroepen tot officieel land. Het hele Sint Pietersplein staat vol met toeschouwers met zwarte paraplus. Erg indrukwekkend. Je ziet gebouwen komen, de bouw van het reusachtige monument Vittoriano, en gaan, zoals het eens zo mooie centraal station.

Feest voor de fotografieliefhebber
De tentoonstelling is niet alleen een feest der herkenning voor Rome-liefhebbers, maar ook voor wie van fotografie houdt. Een wandeling langs alle beelden leert je dat het onderwerp van de foto’s veranderen met de tijd; van statische gebouwen naar levend mensbeeld. Dit komt doordat de sluitertijd afneemt. In de eerste zaal lijkt er geen mens op straat te lopen, omdat door een lange sluitertijd alleen dat werd vastgelegd wat langdurig stilstond. In de laatste zaal draait het juíst om mensen.

Praktische info
Roma nella camera oscura is een absolute aanrader als je in de Eeuwige Stad bent. De tentoonstelling is t/m 22 september 2019 in Museo di Roma te zien. Entree kost € 7. Entree tentoonstelling + museum (waar je de geschiedenis van Rome in o.a schilderijen ziet) is € 12.

LEES OOK:

De beste berichten van De Smaak van Italië ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!