Terug naar overzicht
Puglia stranden

Vakantievoorpret

Het uitzoeken van allerlei dingetjes richting de vakantie geeft al een soort van vakantiegevoel. Wat zullen we gaan doen? Wat voor een soort vakantie willen we, welke steden gaan we zeker bezoeken en waar zijn echte zandstranden? Dat soort vragen. Intussen stuur je een paar Italiaanse bekenden een bericht en kom je tot de ontdekking dat er een mooi boek is over Abruzzo. Kortom, de voorpret is begonnen!

Abruzzo is voor mij een regio om nog te ontdekken en daar beginnen en eindigen we onze reis deze zomer. Bij John en Ilona van de B&B Casa la Farfalla Bianca laten we ons verrassen door al het mooie dat deze streek te bieden. Zo ligt de B&B te midden van de vele wijnvelden van Canosa Sannita en Orsogna in, dus het onderdeel ‘wijnvoorraad weer aanvullen’ kunnen we al afvinken. Over ligging gesproken, op 2,5 uur rijden ligt Rome, vanuit de tuin van de B&B kijk je uit op de besneeuwde toppen van de Majella en binnen een half uur sta je met je poezelige voetjes in het zand te genieten van de kabbelende zee. Een aantal steden staan al hoog op ons verlanglijstje. Pescara staat hierbij met stip op één. Het is echt een stad voor iedereen waarbij de mooie boulevard, de vele restaurants en hippe clubs voor een mooie ‘vibe’ zorgen. Aangezien Pescara aan de kust ligt, heb ik hoge verwachtingen van de visrestaurants en volgens Ilona hoeven we ons hierover geen zorgen te maken. Voor de historie moesten we zeker naar Lanciano en Chieti gaan. Lanciano is met name bekend vanwege de brede winkelstraat waarin de etalages van de oude, statige winkelpanden hun best doen om je aandacht te trekken. Al het moois wat de Italiaanse fashionista te bieden hebben, zie je daar. Voor de cultuur, de oudheid en de historie is Chieti weer the place to be en ook die plek staat op onze lijst. Een bezoek aan het Museo Archeologico Nazionale d’Abruzzo staat dan ook buiten kijf.

Hoe anders zal het er aan toegaan in Puglia. Daar verblijven we midden in het oude centrum van Lecce en gaan we de stad met de prachtige bijnaam ‘Florence van het Zuiden’ zeker helemaal verkennen. De Duomo, het amfitheater, Porta Napoli, Chiesa di San Metteo, alles zal de revue passeren. Maar ook Santa Maria di Leuca, Otranto, Alberobello, Porto Cesareo en Gallipoli staan op het programma. En dan die stranden, die heerlijke zandstranden van Puglia. Nu al is het moeilijk kiezen welke we zeker moeten gaan bezoeken. Eentje staat met stip op één: Samsara Beach bij Gallipoli. Deze hotspot is een regelrechte hit en ik kan alleen maar zeggen: ga ernaartoe. Trust me, je wordt niet teleurgesteld. Over mooie stranden gesproken: wijnvriend Giovanni Calò drukte me op het hart om de stranden tussen Monopoli en Polignano a Mare zeker niet over te slaan. Meravigliosa volgens hem! Over Giovanni gesproken, een bezoek aan Puglia zonder langs zijn wijnhuis te gaan is een echte no-go. Even de Primiter, de Cerasa en de hele Mjère-lijn proeven om vervolgens weer met een paar dozen rijker hartelijk afscheid te nemen. En dat ‘alla prossima’ neemt deze supervriendelijke Italiaan letterlijk. En als we toch naar Porta Cesareo gaan, staat ristorante Lu Puzzu op speed dail in mijn gsm. Dit restaurant werd me een aantal jaren geleden aanbevolen door dé Italiaanse fashionista van België, Massimo Pirrone, en naast mode heeft deze kanjer ook verstand van eten. Wat een geweldig restaurant!

Het laatste deel van onze vakantie brengt ons weer terug naar Abruzzo. Bij B&B Il Dolce Far Niente in Penne, laten we ons nog even heerlijk inspireren door de omgeving, het eten, het drinken, eigenlijk alles. Misschien dan toch even naar Rome, misschien toch naar even terug naar Pescara omdat dat design jurkje toch wel eigenlijk heel erg leuk was. Maar zeker ook genieten van het zalige nietsdoen met een flesje montepulciano, trebbiano of een pecorino naast je. Olijfje erbij, boekje, klaar. Dan doen we tenminste de naam van de B&B eer aan…

Ciao,
Mark

Nieuwsgierig geworden naar Puglia? Lees hier meer!