Terug naar overzicht
Trevifontein weekendje Rome

Een weekendje Rome: dit zijn de tips van Mark

Of ik een paar tips had voor een weekendje Rome, even snel de highlights bezichtigen, wat shoppen en natuurlijk lekker eten en drinken. Dat was zo ongeveer de strekking van een mail die ik kreeg van een kennis van me. Het duurde even eer ik weer op adem was gekomen. Rome ‘doe’ je niet even. Rome is een beleving, een ervaring en zoiets moet je met respect en eerbied behandelen. Je vraagt immers ook niet aan Zucchero om ‘even’ een hit te schrijven. Maar vooruit, een paar tips delen kan natuurlijk nooit kwaad.

San Clemente

Persoonlijk kan ik Rome blijven bezoeken. Je ontdekt iedere keer wel iets en zodra je denkt dat je alles gezien hebt, ontdek je weer een nieuw stukje stad. Mijn eerste tip brengt je deels onder de grond, naar de Basiliek San Clemente. Deze bijzondere kerk bestaat uit meerdere kerken. De schuilkerk uit de oudheid, bevindt zich onder de grond. Daarbovenop is later een basiliek gebouwd en die vormt weer het fundament van de bovenkerk. Veel katholieken zien de ontwikkeling van de bouw van de San Clemente als de ontwikkeling van het geloof. Hoe het ook zij, het is absoluut de moeite waard.

Capella Sistina

Nu we het toch over kerken hebben: regel een bezoek in de avonduren aan de Cappella Sistina in het Vaticaan. Je ontloopt dan de vele toeristen en hebt de unieke gelegenheid om de tuin met fakkels verlicht te zien. Spettacolare!

Trattoria

Hetgeen ik zeker ook kan adviseren, is om je als local te gedragen. Zo zal het eten in een trattoria waar locals zitten echt anders zijn dan in een toeristenrestaurant. Het ontdekken van zo’n trattoria is overigens vrij simpel: pak de menukaart (als ze die al hebben) en als je alleen maar Italiaans leest en geen foto’s ziet, zit je goed.

Vittoriano

Voor diegenen die van een adembenemend uitzicht houden, is het Vittoriano-complex een tip. Neem de glazen lift om bij het terras te komen. Aldaar kun je genieten van een stunning 360 graden-uitzicht over Roma. Geloof mij, je zou zomaar een traantje wegpinken zo ontzettend mooi is het.

Trevifontein

De Trevifontein zal vast en zeker op ieders lijstje staan en als ie er nog niet opstaat, schrijf ‘m erbij. Het is tevens ook de enige echte ‘magische’ fontein waar je een munt in mag gooien.

Romeins leger

Een ander dingetje is het op de foto gaan met een van de ‘oude Romeinen’ die bij het Colosseum rondlopen. Je mag dat natuurlijk doen, er is altijd wel iemand die met jouw gsm een foto wil maken met zo’n legionair. Wees echter niet verbaasd als je voor zo’n foto moet betalen, en de bedragen liegen er niet om!

Weekendje Rome

En tot slot de belangrijkste tip die ik kan geven, is eigenlijk de simpelste: bezoek Rome zo vaak als mogelijk. De Eeuwige Stad verveelt immers nooit. Probeer eens buiten de piekuren de stad te verkennen. De Trevifontein is in alle vroegte, zo rond een uur of half zes in de ochtend, naar mijn mening nog mooier dan overdag. Slenteren door Trastevere in de avonduren is romantischer en de Engelenburcht is dan haast magisch. Eén ding zal ik echter niet doen in Rome: iets ‘even’ doen. Dat verdient de stad niet. Neem dus de tijd, laat Rome binnenkomen en ze zal je veel teruggeven. Erg veel.

Ciao,
Mark

Foto: Matteo Carassale

Tip: huur een fiets in Rome!

Verken je een stad graag per fiets? Of vind je het fijn om na al dat lekkere eten even wat beweging te pakken? Huur dan een fiets in Rome via Baja Bikes.