'Dameswijntjes': 8x de lekkerste wijnen gemaakt door vrouwelijke wijnmakers
Terug naar overzicht

8x de lekkerste wijnen gemaakt door vrouwelijke wijnmakers

Wijnjournalist Esmee Langereis en vinoloog Gabrielle Salvatore selecteren hun favoriete wijnen gemaakt door vrouwelijke wijnmakers.

Vrouwen in de wijn, je ziet ze steeds meer. Niet alleen in het kantoor van het wijnhuis, maar ook in de kelder. Italië lijkt hierin redelijk voorop te lopen. En, proef je het verschil? Hebben deze wijnen meer finesse? Onzin, natuurlijk. Wie dat beweert zegt eigenlijk hetzelfde als dat dit typische ‘dameswijntjes’ zijn. Wat valt dan wel op aan deze wijnen? Dat ze verdraaid goed zijn.

1. Elisabetta Geppetti
En wat word jij later als je groot bent? Elisabetta Geppetti wist het wel: wijnmaker. Net als haar opa. Het vak is haar dus met de paplepel ingegoten. Niets poppenkleertjes maken of borduren, wel druiven oogsten en flessen labelen. Met haar energie en vechtlust is Fattoria Le Pupille uitgegroeid tot een begrip. Ze werd ook nog eens de eerste vrouwelijk president van het consortium Morelino de Scansano. Zwaar? Nee hoor. Alsof ze niets te doen had, voedde ze ook nog eens vijf kinderen op. History repeats; Clara, haar oudste dochter zit ook al in het vak. Fantaseer een glas met zwarte bes, amarenen, kruiden en fris zuurtje naast een bordje met tagliata di manzo.
Fattoria Le Pupille, 2014 DOCG Morellino di Scansano, € 9,95 henribloem.nl

2. Francesca en Margherita Padovani
Vier handen op, nee uit één buik. De tweelingzusters Francesca en Margherita Padovani maken me toch een dijk van een Brunello di Montalcino – hun icoonwijn. Gelukkig is er ook nog een instapmodel waar je meteen in wegscheurt; de Pettirosso. Gemaakt met dezelfde vier handen en toewijding. Jongere wijnstokken, gezond fruit, weinig ingrijpen, eigen gisten, geen splinter hout en ongefilterd. Tandenstokertje naast het glas. Puur sap, levendig, vol, kwik verrassend verteerbaar en betaalbaar. Piepklein domeintje. Snel op ook. Niet wachten, gewoon kopen. Biefstukje of plankje half harde kaasjes… smullen maar.
Campi di fonterenza, 2016 Vino Rosso Pettirosso € 17,30 vleck.nl

3. Anna Maria Abbona
Anna Maria Abbona kent men als de koningin van de dolcetto uit Dogliani. Steeds met respect voor de grond, natuur en milieu. Slow Wine geeft haar hiervoor al sinds 2011 de Chiocciola (slak). Anna Maria produceert sinds enkele jaren in La Morra haar Barolo. Van de koning der druiven; de nebbiolo. Wij proefden deze 2012 bij haar en waren onder de indruk. Nog piepjong, al heel elegant, gracieus en toch al drink- en verteerbaar. Gedroogd rood fruit, aards, tabak, coffee en de bekende roosjes. Even wegleggen is het beste. Toch nieuwsgierig? Dan karafferen en serveren bij gerechten met funghi, porcini en truffel of bij het kaasje Ocelli al Barolo (gedrenkt in Barolo). Gebrokkeld graag!
Anna Maria Abbona, 2012, Barolo DOCG, € 39,50 italiaansewijnen.nl

4. Elisabetta Fagiuoli
Buiten kijf, het beste Italiaanse ijs komt uit het Manhattan van Toscane: San Gimignano. Net als deze sappige dorstlessende Vernaccia. Van wijnmaakster en druivenfluisteraar Maria Elisabetta Fagiuoli. ‘Na de oogst praat ik met de druiven. Zo weet ik wat ze dat jaar allemaal nodig hebben’. Die van deze Il Fiore wilden graag op roestvrijstaal vergisten en lang narusten op de gisten voor botteling. U vraagt, wij draaien. Aromatisch, honing, kruiden, rondeur en frisheid. Heerlijk bij pollo alla Toscana crostini al fegatini en bij alles wat gezwommen heeft. De gesprekken komen vanzelf. Flesje mag ook nog paar jaar bewaard worden, als dat lukt.
Montenidoli, 2015, DOCG Vernaccia di San Gimignano, Il Fiore, € 19,95 degoudenton.nl

5. Nicoletta Bocca
Stadsmeisje Nicoletta Bocca uit Milaan trok in 1992 de heuvels van Dogliani in en leeft er inmiddels al vijfentwintig jaar als kluizenaar. Zij en haar wijnranken. Een beter huwelijk dan de meeste van onze vrienden hebben. Dit is Dolcetto tot kunst verheven. Zwart, serieus fruit gehuld in de smeulende nadampen van een klein kampvuurtje. In de kelder komt er echter geen hout aan te pas. Dit is puur natuur, met druifeigen gisten en rijping op de lies in rvs en daarna op fles. Een klassieker.
San Fereolo Valdibà, DOC Dolcetto di Dogliani 2015, € 14,50 bij vinoblesse.nl

6. Elena Walch
Voormalige architecte die in 1985 in het kleine gebiedje Alto Adige kwam wonen en daar trouwde met een van de zoons van een bekende wijnfamilie. Zo kreeg ze twee landgoederen onder haar hoede en werd de eerste vrouwelijke wijnproducent van de streek. Inmiddels is dat niet meer haar enige claim to fame. Nu runt ze samen met haar twee dochters het familiebedrijf en maakt kwaliteitswijnen die internationaal veel lof oogsten. Ingetogen Pinot Grigio, met lieve amandeltjes en honing. Mineraaltje, appels, peren en een fijn pepertje. Heerlijk complexe wijn van een druif die ook vaak de hoofdrol speelt in weeë ‘dameswijntjes’.
ELENA WALCH PINOT GRIGIO 2016, Alto Adige, € 13,95 bij wijnhuisheemstede.nl

7. Elisabetta Foradori
Wij zijn fan van Elisabetta, dus ze duikt regelmatig op in De Smaak. Ze is dan ook een van de beste Italiaanse vrouwelijke wijnmakers van Italië. Als een van de eersten bio-dynamisch in Trentino, een puriste, onverzettelijk in haar strijd voor kwaliteit. Wereldberoemd inmiddels en soms goed aan de prijs, maar als je er een tegenkomt: kopen!
Foradori Dolomiti Rosso Teroldego 2015, € 17,55 bij smaragdwijnen.nl

8. Arianna Occhipinti
De schoolbanken konden Arianna (dat is de dame op de foto) niet boeien. Tijdens een dagje spijbelen ging ze met haar oom naar een wijnbeurs, de Vinitaly. En ja hoor, daar waarde een wijnvirus rond dat haar nu al tien jaar in de greep heeft. Da’s ons geluk! Ze maakt lichte, verteerbare, doordrinkbare, zuivere, uitgebalanceerde rode wijnen. Kersen en bessen, kruiden en zuren cirkelen en zwieren en blijven toch helemaal overeind. Deze 2015 is lekker om wat koeler te drinken.
Occhipinti SP68 2015, Sicilia, € 17,50 bij WijnhandelKoninginneweg.nl

LEES OOK:

Beeld: Agricolaocchipinti