Zo maak je deze heerlijke tagliatelle alla bolognese
De overbekende pastasaus bolognese wordt nog weleens verkeerd geserveerd, namelijk met spaghetti. Voor de gemiddelde bewoner van Bologna is dat een regelrechte belediging.
De juiste combinatie is ragù alla bolognese met verse tagliatelle. Je kunt die natuurlijk zelf maken, maar tegenwoordig is op veel plekken ook heerlijke verse tagliatelle te koop.
Let op: meng de pasta en saus pas op het bord, niet van tevoren. Dat laatste is een gewoonte uit het zuiden van Italië – niet uit Bologna.
Tagliatelle alla bolognese, zo noem je het in Bologna
In veel kookboeken heet het gerecht tagliatelle alla bolognese. Maar in Bologna zelf zeggen ze tagliatelle al ragù. De saus heet ragù alla bolognese – de pasta is dus niet ‘alla bolognese’. Het lijkt een detail, maar in Italië zijn dat soort verschillen heel serieus.
Meer inspiratie, kijk voor een mooi Italiaans kookboek in onze shop!
Ragù alla bolognese
Bereidingstijd: 20 minutenminuten
2 uuruur
Totale tijd: 2 uuruur20 minutenminuten
Servings: 4personen
Ingrediënten
2elolijfolie
50grpancettafijngehakt
1uiklein, gesnipperd
1wortelklein, fijngehakt
1stengel bleekselderijfijngehakt
200grrundergehakt(bij voorkeur tweemaal gedraaid)
½glasrode wijn
2eltomatenpuree
½litbouillon
zwarte peper versgemalen
zoutnaar smaak
400grtagliatellevers
Instructies
Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit hierin de pancetta, ui, wortel en bleekselderij. Zodra de ui glazig is, het gehakt toevoegen en rul bakken. Roer voortdurend met een houten vork om het gehakt volledig los te krijgen.
Als dat gelukt is, de wijn toevoegen en laten verdampen. Voeg de tomatenpuree toe, die je eerst oplost in enkele theelepels bouillon.
Breng de saus op smaak met peper en zout. (Sommige koks voegen ook nog een beetje nootmuskaat toe). Laat de saus, afgedekt, 2 uur op een laag vuur pruttelen. Voeg af en toe een lepel van de resterende bouillon toe.
Als de saus klaar is, de pasta koken en serveren met de saus. In Bologna wordt ragù alla bolognese geserveerd zonder kaas.
Ben je in Bologna, ga langs bij Trattoria Belfiore – klassiek no-nonsense adres voor een Bolognees gerecht. trattoriabelfiorebologna.comFoto: Chantal Ariëns