Terug naar overzicht
Tagliatelle alla bolognese

Zo maak je deze heerlijke tagliatelle alla bolognese

De overbekende pastasaus bolognese wordt nog weleens verkeerd geserveerd, namelijk met spaghetti. Voor de gemiddelde bewoner van Bologna is dat een regelrechte belediging.

De juiste combinatie is ragù alla bolognese met verse tagliatelle. Je kunt die natuurlijk zelf maken, maar tegenwoordig is op veel plekken ook heerlijke verse tagliatelle te koop. Let op: meng de pasta en saus pas op het bord, niet van tevoren. Dat laatste is een gewoonte uit het zuiden van Italië – niet uit Bologna.

Tagliatelle alla bolognese, zo noem je het in Bologna

In veel kookboeken heet het gerecht tagliatelle alla bolognese. Maar in Bologna zelf zeggen ze tagliatelle al ragù. De saus heet ragù alla bolognese – de pasta is dus niet ‘alla bolognese’. Het lijkt een detail, maar in Italië zijn dat soort verschillen heel serieus.

Meer inspiratie, kijk voor een mooi Italiaans kookboek in onze shop!
Tagliatelle alla bolognese

Ragù alla bolognese

Bereidingstijd: 20 minuten
2 uur
Totale tijd: 2 uur 20 minuten
Servings: 4 personen

Ingrediënten

  • 2 el olijfolie
  • 50 gr pancetta fijngehakt
  • 1 ui klein, gesnipperd
  • 1 wortel klein, fijngehakt
  • 1 stengel bleekselderij fijngehakt
  • 200 gr rundergehakt (bij voorkeur tweemaal gedraaid)
  • ½ glas rode wijn
  • 2 el tomatenpuree
  • ½ lit bouillon
  • zwarte peper versgemalen
  • zout naar smaak
  • 400 gr tagliatelle vers

Instructies

  • Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit hierin de pancetta, ui, wortel en bleekselderij. Zodra de ui glazig is, het gehakt toevoegen en rul bakken. Roer voortdurend met een houten vork om het gehakt volledig los te krijgen.
  • Als dat gelukt is, de wijn toevoegen en laten verdampen. Voeg de tomatenpuree toe, die je eerst oplost in enkele theelepels bouillon.
  • Breng de saus op smaak met peper en zout. (Sommige koks voegen ook nog een beetje nootmuskaat toe). Laat de saus, afgedekt, 2 uur op een laag vuur pruttelen. Voeg af en toe een lepel van de resterende bouillon toe.
  • Als de saus klaar is, de pasta koken en serveren met de saus. In Bologna wordt ragù alla bolognese geserveerd zonder kaas.
Nog geen stem
Pin recept Recept afdrukken
Ben je in Bologna, ga langs bij Trattoria Belfiore – klassiek no-nonsense adres voor een Bolognees gerecht. trattoriabelfiorebologna.com

Foto: Chantal Ariëns

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.