
Zo maak je deze bruiloftssoep met balletjes, pasta en groenten
Soep smaakt lekker in alle seizoenen, zo ook deze bruiloftssoep. Het zorgt voor een portie vitaminen en past bij alle behoeften: het is verwarmend of energie-opwekkend, vullend of juist fris.
Deze stevige soep met gehaktballetjes, pasta en groenten gekookt in een rijke kippenbouillon, heeft helaas niets van doen met bruiden, bruidegoms en romantiek als zodanig.
Italiaanse bruiloftssoep
Hij werd oorspronkelijk minestra maritata genoemd, wat letterlijk ‘getrouwde soep’ betekent, omdat de groene groenten, de minestra, zo goed passen bij en mengen met het vlees. Wij zijn groot fan en delen graag het recept voor deze Italiaanse bruiloftssoep. Wil je meer inspiratie om lekker te koken? Bestel een mooi kookboek hier in onze shop!
Italiaanse bruiloftssoep
Voorbereidingstijd: 20 minuten minuten
Bereidingstijd: 20 minuten minuten
Totale tijd: 40 minuten minuten
Servings: 4 personen
Ingrediënten
Voor de gehaktballetjes
- 225 gr rundergehakt
- 225 gr varkensgehakt
- 50 gr paneermeel van vers witbrood
- 1 ei losgeklopt
- 50 gr Parmezaanse kaas geraspt
- 2 el peterselie fijngesneden
- 1 tl majoraan of tijm, fijngesneden
- 1½ el olijfolie extra vergine
- zout en peper versgemalen
Voor de soep
- 2 el olijfolie extra vergine
- 2 uien gesnipperd
- 2 wortels in blokjes van 5 mm
- 4 stengels bleekselderij in blokjes van 5 mm
- 1 teentje knoflook geperst of geraspt
- 1¼ lit kippenbouillon
- 175 gr pasta klein, zoals acini di pepe, orzo of ditalini
- 175 gr spinazie zonder steeltjes en grofgesneden
- 50 gr Parmezaanse kaas ter garnering
Instructies
- Begin met de gehaktballetjes. Doe het rundergehakt en varkensgehakt in een kom en meng het paneermeel, losgeklopte ei, de Parmezaanse kaas en kruiden erdoor.
- Breng het vlees op smaak met zout en peper en meng goed.
- Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan op matig vuur.
- Bak een theelepel gehaktmengsel, proef of het op smaak is en voeg indien nodig meer zout, peper en kruiden toe aan de rest van het gehaktmengsel.
- Maak van het gehaktmengsel, zodra je tevreden bent over de smaak, gehaktballetjes van ongeveer 1,5 tot 2 cm groot. Leg ze op een bakplaat of bord bekleed met bakpapier en bewaar ze tot gebruik in de koelkast. (Je kunt ze in deze vorm ook in de vriezer leggen en zodra ze ingevroren zijn in een bakje met deksel doen om ze daar tot gebruik te bewaren.)
- Verhit de overige olijfolie in een grote koekenpan op matig tot hoog vuur. Bak de gehaktballetjes in een paar rondes, als ze niet allemaal in een enkele laag in de koekenpan passen.
- Bak de gehaktballetjes rondom gaar en zet het vuur lager zodra ze sissen. De gehaktballetjes zijn klaar als ze goudbruin vanbuiten en gaar vanbinnen zijn.
- Schep de gehaktballetjes uit de pan en bak de eventueel overgebleven gehaktballetjes. Bewaar de gehaktballetjes apart.
- Maak vervolgens de soep. Verhit de extra vierge olijfolie in een grote pan op matig vuur.
- Voeg de ui, wortel en bleekselderij toe, breng op smaak met zout en peper en leg het deksel op de pan.
- Zet het vuur laag en smoor de groenten 8 tot 10 minuten, of tot de groenten bijna zacht zijn. Roer regelmatig door.
- Voeg de knoflook toe en bak 2 minuten mee.
- Voeg de kippenbouillon toe, breng aan de kook en voeg zout en peper naar smaak toe.
- Voeg de pasta toe en kook op middelhoog vuur 5 tot 8 minuten, afhankelijk van de soort die je gebruikt, tot de pasta bijna gaar is.
- Voeg de spinazie toe en kook de soep nog 2 minuten.
- Voeg tot slot de gehaktballetjes toe aan de soep en laat ze warm worden terwijl de bladgroenten verder garen. De pasta, ui, wortel, bleekselderij en spinazie moeten op dit punt allemaal gaar zijn en de gehaktballetjes moeten warm zijn.
- Schep de Italiaanse bruiloftssoep in verwarmde, diepe kommen, rasp de Parmezaanse kaas erover en serveer. Het kan nodig zijn om de soep te verdunnen met een beetje extra bouillon als je hem van tevoren bereidt omdat de pasta geneigd is om vocht op te nemen als hij een tijdje staat.
Nog geen stem
Recept uit kookboek:
BEKIJK OOK:
Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:
"*" geeft vereiste velden aan
- Author: Redactie
- Posted: september 30, 2025

