Terug naar overzicht

Dit is wat de Peggy Guggenheim Collection zo bijzonder maakt

De Peggy Guggenheim Collection is een van de belangrijkste Italiaanse musea voor de moderne kunst. Wie was Peggy Guggenheim? En wat maakt haar museum zo uniek?

Peggy Guggenheim (1898-1979) was een opmerkelijk vrouw: ze had een goede dosis humor en een voorliefde voor sherry, haar hondjes, mannelijk schoon en niet in de laatste plaats kunst. In haar voormalige woning in Venetië kun je nog altijd een deel van haar enorme kunstverzameling bewonderen, met werken van Pollock, Picasso, Dalì, Mondriaan en Duchamp.

Gigantisch vermogen waard
Peggy Guggenheim werd geboren in New York als telg van de steenrijke, kunstminnende familie Guggenheim. Op 21-jarige leeftijd erfde ze een fortuin, waarvan ze onder meer kunst ging verzamelen. Peggy wilde niet investeren in kunstenaars die volgens de regels schilderden. Ze gaf financiële steun aan vooruitstrevende, originele kunstenaars en kocht werken aan waar de grote kunstverzamelaars hun neus voor ophaalden. Geen slechte keus; Peggy’s verzameling is nu een gigantisch vermogen waard.

Bijzonder entree
De entree van het palazzo heeft Peggy opgesierd met het beeld L’ angelo della città (1948) van Marino Marini, een Italiaanse beeldhouwer die stijlen uit verschillende perioden combineerde. Marini werd geïnspireerd door renaissancebeelden van strijders te paard, die je vaak op Italiaanse pleinen ziet. Hij maakte sculpturen in dit thema, maar deed dit volgens de Etruskische beeldhouwtraditie en goot ze in een abstracte, moderne vorm. Deze combinatie van stijlen zal je echter niet als eerste opvallen, wanneer je zijn sculptuur bij de ingang passeert. Aan dit werk zit namelijk een merkwaardig detail: het bronzen geslacht van de ruiter staat fier overeind. Hiermee poogde de kunstenaar een balans weer te geven tussen dynamiek, kracht en seksuele potentie. Die boodschap moest het alleen vaak ontgelden in het katholieke Italië; de edele delen werden meerdere keren van het beeld verwijderd om de voorbijvarende kerkgangers niet voor het hoofd te stoten.

Mobiel museum
Tegenwoordig zijn de Venetianen minder preuts en mag de naakte ‘engel van de stad’ met zijn hele hebben en houwen pronken aan het Canal Grande. Duchamp, de man achter het urinoir De Franse kunstenaar Marcel Duchamp vond slechts bij weinig tijdgenoten waardering. Een van hen was zijn goede vriendin Peggy Guggenheim. Aan haar verkocht hij een mobiel museum onder de naam Boîte en-valise (1941): een Louis Vuitton-koffer met daarin 61 miniaturen van zijn vooruitstrevende werken.

LEES OOK:

Wil je dagelijks op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en leukste vakantietips uit Italië? Volg De Smaak van Italië op Facebook!

Beeld: FB The Peggy Guggenheim Collection