Terug naar overzicht

Zo maak je de perfecte risotto met Fontina-kaas

Risotto maken is een kwestie van geduld, concentratie en vooral goede ingrediënten. Zoals deze romige versie met Fontina, een zachte kaas met een licht zoete, nootachtige smaak.

Als iemand kan vertellen hoe je een perfecte risotto maakt dan is het Valentina Harris. Ze groeide op in een kasteel in Toscane en leerde al vroeg koken van de chef die ingehuurd was door de familie.

Machtig, maar niet overweldigend
‘In Valle d’Aosta heb ik versies van dit recept gegeten met heel veel eidooiers en room en ook flink wat fontina. Het recept dat ik zelf heb ontwikkeld, is even machtig, maar niet zo overweldigend dat je erna een dutje moet doen,’ aldus Valentina.

LEES OOK:

Wil je automatisch op de hoogte blijven van de leukste tips en laatste nieuwtjes uit Italië? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!




Details

  • Servings: 4

Ingredients

  • 100 g boter
  • 1 ui, fijngehakt
  • ½ teentje knoflook, fijngehakt
  • 350 g risottorijst, liefst vialone nano
  • 1 glas fruitige (Duitse) witte wijn
  • ca. 1,5 liter goede kippenbouillon, tegen het kookpunt aan
  • 125 g fontina-kaas, in blokjes
  • zeezout en versgemalen zwarte peper

Preparation

  • 1Smelt de helft van de boter in een diepe pan met dikke bodem en bak de ui en knoflook op laag vuur tot de ui zeer zacht is. Roer de rijst erdoor en draai het vuur iets hoger zodat de rijstkorrels ondoorschijnend en heet worden terwijl je ze bedekt met de boter en ui. Laat de ingrediënten niet bruin worden.
  • 2Voeg de wijn toe. Roer het mengsel terwijl de rijstkorrels de (smaak van de) wijn opnemen en voeg dan de geleidelijk de hete bouillon toe. Doe dit al roerend en voeg pas een nieuwe portie toe als de rijst de vorige volledig heeft opgenomen.
  • 3Roer halverwege de kooktijd (na circa 10 minuten) de fontina erdoor. Roer zachtjes zodat de kaas gelijkmatig over de risotto wordt verdeeld. Kook de rijst verder en voeg pas meer bouillon toe als je met de lepel waarmee je roert een leeg spoor in de rijst kunt trekken.
  • 4Wacht tot de risotto romig en de rijst beetgaar is. Breng hem op smaak met zout en peper. Zorg dat alle kaas in de risotto is gesmolten en haal de pan van het vuur. Roer de resterende boter erdoor, doe het deksel op de pan en laat de risotto 4 minuten rusten. Roer hem door en serveer hem direct op een warme schaal.