Terug naar overzicht
kip met sinaasappel en olijven

Kip met sinaasappel, venkel, olijven en witte wijn uit de oven

Het belang van goed eten en de nadruk op traditie zijn op Sardinië nog meer aanwezig dan in de rest van Italië. De Sardijnse keuken weerspiegelt het eilandleven: je neemt de tijd en gebruikt technieken die al jaren worden doorgegeven.

Dit recept (hieronder) voor kip met sinaasappel neemt je mee naar de glinsterende, turquoise wateren en relaxte levensstijl van dit Italiaanse paradijs.

Olijven
De Sardiniërs smoren vlees graag met olijven om het de lekkere zoutige smaak van olijven te geven en stoppen ook graag venkel onder het gesmoorde vlees, zodat die zacht en zoet van de vleessappen wordt. Tip: maak de marinade van deze overheerlijke kip een dag van tevoren.

Lekker eten gaat over plezier
Uit: Bitterzoete honing van Letitia Clark. De Britse, die eerder werkte als professionele kok, woont al jaren op Sardinië en ontdekte er veel: over zichzelf, over eten en over koken. ‘Sardinië is mijn thuis geworden. Hier werd ik eraan herinnerd dat lekker eten niet gaat over slaafs namaken, over technieken en trends, maar over delen, over mensen en, het allerbelangrijkst, over plezier.’

Meer lekkere recepten

Bestel Bitterzoete Honing zonder verzendkosten

Details

  • Servings: 4

Ingredients

  • geraspte schil en sap van 1 biologische citroen en 1 biologische sinaasappel
  • 3 tl dijonmosterd
  • 4 el extra vergine olijfolie, plus extra voor het besprenkelen
  • 2 tl zeezout
  • 2 tl venkelzaad
  • 650 ml witte wijn
  • 2 venkelknollen, bewaar het venkelblad voor erbij
  • 8 kippendijen met bot en vel
  • handvol groene olijven

Preparation

  • 1Maak eerst een marinade met de geraspte schil en het sap van citroen en sinaasappel, de mosterd, olijfolie, het zout, venkelzaad en de wijn.
  • 2Snijd de venkelknollen in de lengte in kwarten en snijd elke kwart in de lengte in drieën.
  • 3Stop de kip, venkelplakken en marinade in een afsluitbare plastic zak en leg die een paar uur en liefst een hele nacht in de koelkast.
  • 4Verhit de oven de volgende dag tot 200 °C. Doe de hele inhoud van de zak in een braadslee en leg de kippendijen er met het vel omhoog in. Strooi de olijven erover. Besprenkel de bovenkant van de kip met nog een beetje olijfolie (om het vel bruin te laten worden). Zet de braadslee 1 uur in de oven tot de kip bruin en de venkel zacht is.
  • 5Haal de kip uit de oven en kook de saus een paar minuten in door de hele braadslee op het fornuis te zetten of de vloeistof in een pan te gieten en daarin in te koken. De saus moet lekker plakkerig en ‘jusachtig’ worden. Serveer de kip met de saus erover gesprenkeld en wat vers venkelblad erover.