Terug naar overzicht
pestocake-recept

Zo maak je deze heerlijke pestocake

‘Bij dit ontbijt- of brunchgerecht serveer ik een gemengde kerstomatensalade met een dressing van tijm, olie en zout om verstokte liefhebbers van een zoet ontbijt te bekeren’, aldus Alice Hart.

De vraag naar lekkere, vegetarische recepten blijft toenemen nu we weten dat het eten van groenten niet alleen goed is voor onze gezondheid, maar ook voor onze planeet.

Dit recept komt uit:

Het recept vind je hieronder.

PROBEER OOK:

Wil je dagelijks op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en leukste vakantietips uit Italië? Volg De Smaak van Italië op Facebook!

Details

  • Servings: 8

Ingredients

  • 3 middelgrote preien, in ringen
  • 400 g snijbiet (eventueel in verschillende kleuren), stelen en bladeren afzonderlijk in stukjes gesneden
  • 30 g boter
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • flink wat geraspte nootmuskaat
  • 150 g vegetarische harde kaas of extra belegen cheddar
  • 100 g doperwten, vers of ontdooid
  • 2 el gehakt bieslook
  • 2 el gehakt basilicum
  • 120 g boekweitmeel
  • 1½ tl bakpoeder
  • 6 grote eieren, licht geklopt
  • 120 g dunne groene asperges
  • 2 el verse groene pesto of palmkoolpesto (zie recept verderop)
  • zout en vers gemalen zwarte peper

Preparation

  • 1Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • 2Leg de geraspte courgettes op een schone theedoek en wring ze goed uit om zoveel mogelijk vocht kwijt te raken. Doe ze in een grote mengkom.
  • 3Bak de prei en snijbietstelen ongeveer 10 minuten in de boter met een snufje zout in een grote koekenpan op laag vuur, tot ze heel zacht maar niet verkleurd zijn.
  • 4Voeg de knoflook en snijbietbladeren toe en bak ze 1-2 minuten mee.
  • 5Roer de nootmuskaat erdoor. Doe het mengsel in de mengkom met de courgettes.
  • 6Voeg de kaas, doperwten, het bieslook en basilicum toe en roer alles door elkaar. Breng licht op smaak met zout en peper.
  • 7Doe het meel en bakpoeder in een andere kom en klop met een garde om er lucht in te brengen.
  • 8Maak een kuiltje in het midden en schenk geleidelijk en al kloppend de eieren erin, zodat je een glad beslag krijgt
  • 9Schenk het beslag bij de groenten en spatel het erdoor.
  • 10Doe de helft van het mengsel in een ingevet en met bakpapier bekleed cakeblik, leg er een derde van de asperges in een horizontaal laagje op en bedek ze met de rest van het mengsel.
  • 11Schep de pesto in een golvende lijn over het midden en leg de resterende asperges er in de lengte op.
  • 12Bak de cake ongeveer 1 uur in de oven, totdat hij goudgeel en gerezen is en een spies die je in het midden steekt er schoon uit komt.
  • 13Stort de cake uit de bakvorm en serveer hem warm, of laat hem afkoelen in het cakeblik.