Terug naar overzicht
parmezaankoekjes

Goddelijke parmezaankoekjes van Nigel Slater

Nigel Slater is een grote naam in de culinaire wereld. Hij schrijft al ruim 25 jaar op een smakelijke manier over eten, alsof je al pratend met hem bij het fornuis staat, en hij won talloze prijzen voor zijn kookboeken.

Hier delen we zijn recept voor knapperige parmezaankoekjes. Slater: ‘Ik vergeet nog weleens dat ik enkele jaren bij een bakkerij heb gewerkt. Een favoriet onderdeel van mijn werk was om kruimelige parmezaankoekjes te maken. Mijn tong tintelde door de diepe vleug umami, maar toch bleef ik er hapjes van nemen tot het bijna pijn deed.’

‘Dit recept was zo makkelijk te onthouden dat het me tot op de dag van vandaag is bijgebleven (gelijke hoeveelheden boter-kaas-bloem, een ei en 10 minuten bakken op 180 °C; en amper 10 minuten om ze te maken)’.

Dit recept komt uit:

PROBEER OOK:


Details

  • Servings: 20

Ingredients

  • 125 g bloem
  • 125 g koude boter
  • 125 g parmezaan, fijngeraspt
  • 1 eidooier
  • een beetje chilipoeder

Preparation

  • 1Verhit de oven tot 180 °C.
  • 2Doe de bloem in een kom, snijd de boter in kleine blokjes en wrijf de ingrediënten met je vingertoppen tot ze eruitzien als fijne, verse broodkruimels. Het is belangrijk dat je dan meteen stopt met wrijven.
  • 3Voeg de geraspte parmezaan, de eidooier, het chilipoeder en wat zout toe.
  • 4Meng alles zachtjes knedend met je handen tot het op een grof deeg lijkt.
  • 5Verdeel het deeg in twee porties en rol elk uit tot een worst met een diameter van ongeveer een 2 euromuntstuk.
  • 6Snijd elke ‘worst’ in dikke plakjes van circa 5 mm.
  • 7Leg de plakjes deeg op een bakplaat en bak ze 10 minuten. De koekjes zijn klaar als ze bleekgoud en kruimelig zijn.
  • 8Haal ze voorzichtig van de bakplaat – ze zullen zacht zijn – en laat afkoelen op een rooster. De koekjes blijven een dag of twee goed in een luchtdichte trommel.