Terug naar overzicht
Italie in top tien mooiste landen ter wereld

Vakantie in Italië: 3 tips van de Italianen zelf

Lekker weg in eigen land is voor Italianen geen probleem. Maar waar gaan ze dan op vakantie in Italië? We vroegen het aan de inwoners zelf.

1. Castagneto Carducci

Marco Badiani, art director en stichter The Florentine magazine

Castagneto Carducci is een piepklein dorpje dat vanaf een heuvel fier uitkijkt over zee en de Etruskische Kust. De heuvel biedt bescherming aan de nabijgelegen wijngaarden, waar de alom geprezen bolgheriwijn wordt geproduceerd. Castagneto is de ideale uitvalsbasis om de Alta Maremma te ontdekken. Hier geniet je van smaakvolle boerengerechten, zwem je in de zee langs de pijnbomen en drink je de beste wijn van verborgen wijngaarden. De beste plek om te eten? Dat is by far La Cerette, waar je het echte Toscane zult proeven!

2. Salento

Nardia Plumridge, eigenaar van het blog lostinflorence.it

Salento is een verborgen parel in Italië. De provincie is onderdeel van Puglia, de zuidelijke regio genesteld in de hak van de laars. Je vindt er een onstuimige mix van zeevruchten, watersport en het fenomeen spindansen, dat de locals pizzica noemen. Het is een rustiek landschap omzoomd door ongerepte, afgelegen stranden waarlangs leuke barretjes met uitzicht op de Ionische Zee gevestigd zijn. De kleur van het water is er zo mooi, dat je je haast op de Bahama’s waant. De onontdekte westkust is perfect voor een road trip door haar ongerepte natuur. Begin in Porto Cesareo met zijn witte zandstranden, waar de verse mosselen en kokkels bij Trattoria al Gambero (Piazza N. Sauro 19) verslavend zijn! Bij Hotel Lo Scoglio kijk je vanaf het terras uit op de jachthaven; de ideale plek om een glas (of twee) lokaal geproduceerde rosé gemaakt van negroamarodruiven te proeven. De kustweg naar het zuiden leidt verder naar de baai van Santa Maria al Bagno, een schilderachtige plek voor een middagje zwemmen in het heldere, warme water. Stop bij Bar La Pergola (Piazza Nardò 3) voor een espresso en pasticciotto, een gebakje dat kort gefrituurd wordt, waardoor het een lekkere knapperige korst krijgt. Het is gevuld met een crème van eidooiers en een vleugje citroen. Heerlijk! Reis dan verder naar het schiereiland van Gallipolli, met prachtig uitzicht op zee. Het eilandje heeft een rijke geschiedenis die teruggaat naar de oude Grieken. De naam betekent ‘mooie stad’en ik begrijp precies waarom. Gallipolli is gevuld met schilderachtige straatjes, met dramatische kerken opgetrokken uit het lokale pietra leccese, kalksteen. Bij zonsondergang kun je kiezen uit een scala aan bars voor een spritz. Een fijne plek is Buena Vista (Riviera Nazario Sauro 127), met een terras dat uitkijkt over het Isola Sant’Andrea. Overnachten doe je het B&B Pallazzo Zacheo. Sta vroeg op om de sfeer en energie van de lokale vismarkt te proeven, een van de grootste in Italië. Hier komen zowel locals als restauranteigenaren al vanaf zes uur ’s ochtends om de beste vis te bemachtigen: een prachtig schouwspel om te zien.

3. Punta Licosa

Paola Macchi, architect en fotograaf met een studio in Turijn

Zodra ik kan, trek ik vanuit het noorden van Italië naar Campanië, naar Punta Licosa om precies te zijn, ten zuiden van Salerno. Dit is de plek waar ik ben opgegroeid midden in het Parco Nazionale del Cilento. Mijn familie beschikt hier over een huis aan zee, grofweg gelegen tussen Paestum en Velia, waar je geweldige archeologische opgravingen kunt vinden, en nabij het charmante dorp Castellabate. Vanaf Punta Licoasa, en het bijbehorende piepkleine eiland met zijn witte vuurtoren, kun je uitkijken op de Amalfikust, Capri en Ischia. Het is een bosrijk privéterrein met voornamelijk pijnbomen en meditterane planten. Ik kom er graag om de zonsondergang te schilderen, te lezen op een van de terrassen aan zee, door het bos te fietsen, te snorkelen in het diepheldere water, naar het eiland te kanoën of om gewoon lekker aan het zwembad te liggen. Het bos om ons heen zorgt dat we geen supermarkt nodig hebben: alles kunnen we zelf in huis maken en verse vis vangen we zo uit de zee. Een aperitivo in de avondzon is hier onvergetelijk!