Terug naar overzicht
Makers Amalfi

Vier locals over de Amalfikust

De Amalfikust is méér dan een prachtige vakantiebestemming, ligt ten zuiden van Napels en bestrijkt het gebied tussen Positano en Vietri sul Mare. Sinds 1997 staat dit gebied vanwege haar natuurschoon en cultuurgeschiedenis op de werelderfgoedlijst van Unesco. Wij vroegen vier Italiaanse locals, die hier al hun hele leven wonen, wat dit stukje Italië voor hen zo bijzonder maakt.

In dit artikel over Amalfi

Lucio Liguori - keramiekmaker aan de rand van Vietri sul Mare

Misschien was het wel omdat hij werd geboren in het dorpje Vietri sul Mare dat destijds al vol zat met kleine ateliers waarin het keramiekvak met veel liefde werd beoefend. Zeker is in ieder geval dat hij als klein kind al in de ban raakte van keramiek: de manier waarop die pottenbakkers uit een vormeloze massa perfecte vormen wisten te creëren, intrigeerde hem. Inmiddels is Lucio Liguori zelf uitgegroeid tot een gevestigde naam in het veld.

Kunstlandschappen
Een leven lang is niet genoeg om alle technieken rond zo’n enorme sector te ontdekken, vindt hij. ‘Mijn werk bestaat uit zoveel verschillende facetten. Van het bewerken van de grondstof, de klei, tot het maken van de glazuren: het idee dat ik alles zelf doe in mijn laboratorium, vind ik na al die jaren nog altijd mooi.’ Hij laat zich voortdurend inspireren door de kustlandschappen in zijn regio die in de jaren twintig werden vereeuwigd door kunstenaars als Dölker en Kowaliska. ‘Allebei kunstenaars die Vietri sul Mare zijn gepasseerd en hun sporen hebben nagelaten’, onderstreept Liguori.

Patina-effect
Liguori’s keramieken kunstwerken kenmerken zich door het gebruik van het patina-effect (een decoratieve verftechniek waarmee je een verflaag een oude en doorleefde look geeft). Daarnaast is de alice, de geoliede ansjovis die hier in de buurt aardig wat menukaarten siert, een belangrijk en herkenbaar symbool van zijn werk geworden. ‘Het mooiste aan keramiekmaker zijn, vind ik het verrassingseffect,’ zegt Lucio. ‘Je weet nooit precies wat je kunt verwachten als je de oven opendoet. Net als dat koken gepaard gaat met eindeloze smaaknuances gaat mijn vak gepaard met vele kleurverschillen. De tinten veranderen als ik andere technieken gebruik, net zoals de kleuren van de zonsondergangen aan de Amalfikust.’

Het atelier van Lucio Liguori is iedere dag (behalve zondag) geopend van 8:00 – 13:00 en van 16:00 – 20:00, Via San Vito 49. Loop ook een rondje door de rest van Vietri sul Mare: dit kleurrijke keramiekstadje is absoluut een bezoek waard.

Marisa Cuomo - wijnmaker in Furore

Marisa Cuomo kende de familiewijngaard van Andrea Ferraioli, haar man, alleen uit zijn verhalen, de herinneringen waarover hij haar wel eens vertelde. Hoe hij en zijn neefjes soms blootvoets mochten helpen bij het druiven stampen en hoe ze daar als kleine jongetjes van genoten. Toch besloot Ferraioli zijn geluk buiten de wijngaard van zijn familie, die ze al runnen sinds de zeventiende eeuw, te beproeven en af te studeren in elektrotechniek. Tot hij op een dag besluit dat het tijd is terug te keren naar zijn geboortegrond en zich te wijden aan dit bijzondere stukje Italië.

Een van de beste wijnen
Inmiddels staat zijn vrouw Marisa Cuomo al jaren aan het roer en heeft de wijngaard in Furore nieuw leven ingeblazen. Haar wijnen worden beschouwd als een van de beste, misschien omdat ze, afgezien van de smaak, de drinker ook meenemen naar een territorium dat rijk is aan allerlei smaken en aroma’s. ‘Mijn vader zegt altijd: hier in de wijngaard wordt de al wijn gemaakt, hier tussen de wijnstokken moet al gezocht worden naar de balans die je later zult proeven in het glas’, zegt Dorotea, dochter van Marisa en Andrea en inmiddels ook actief in het wijndomein. ‘Onze wijnen zijn doordrenkt van al die typische geuren van de Amalfikust. Het zijn intrigerende en moedige wijnen, afkomstig van wijnstokken die, vaak geplant op verticale rotswanden, met uitzicht op de zee, met beide beentjes in de omgeving staan. De Amalfikust vormt ze,’ zegt Dorotea.

Reserveer op marisacuomo.com een plekje voor een rondleiding over het domein. Thuis proeven kan ook! Wij tippen bijvoorbeeld de Furore Bianco DOC 2019, te bestellen via fattoria.nl

Salvatore de Riso - banketbakker bij Pasticceria Sal de Riso in Minori

Van de hogere hotelschool naar de keukens van vijfsterrenrestaurants; tegenwoordig staat zijn naam wereldwijd symbool voor hoogwaardig gebak gemaakt in de Amalfikust. ‘Mijn moeder maakte vroeger altijd al een buitengewone chocolademousse, met gesmolten pure chocolade en opgeklopt eiwit – voor die tijd een revolutionaire manier om een crème te maken’, zegt Salvatore de Riso. Het is dan ook niet moeilijk te bedenken aan wie De Riso zijn passie voor banket te danken heeft. Al meer dan dertig jaar probeert hij te innoveren in de wereld van het banketbakken, en tegelijkertijd wil hij de regio Campanië met zijn baksels blijven eren.

Herinneringen vormen de basis
De heerlijke producten die hij kent uit zijn jeugd, de Amalfi-citroenen, de Cilento-vijgen en de hazelnoten van Giffoni – vormen altijd de basis van zijn dolci. ‘Natuurlijk maak ik ook internationale dingen, zoals Sacher Torte of Strudel, maar achtennegentig procent van de desserts die in mijn etalage uitgestald staan, zijn ontstaan uit mijn eigen inspiratie, sterk aangespoord door de Amalfikust en altijd rijk aan kwalitatieve ingrediënten en prachtige herinneringen,’ beaamt De Riso. Want goede herinneringen heeft hij hier genoeg. Zoals de zorgeloze zomers die hij in zijn jeugd doorbracht aan het strand van Santa Croce. ‘Warme dagen vol kindergelach, zachte, hagelwitte handdoeken, de stem van mijn moeder en de liefkozingen van mijn oma.’

Pasticceria Sal de Riso is gevestigd aan de Via Roma 80 in Minori en is iedere dag geopend van 7:00 uur tot 01:00 ’s nachts. salderiso.it

Chef-kok Michele de Blasio van I Giardini del Fuenti in Vietri sul Mare

‘De eerste keer dat ik kookte, was ik zes jaar oud’, vertelt Michele De Blasio, chef-kok van het restaurant I Giardini del Fuenti. Als klein mannetje stond hij regelmatig achter het fornuis, koteletten te maken voor zijn zus. Wat hem zo aantrok in dat kokerellen weet hij niet meer zo goed. ‘Niemand in mijn familie was beroepsmatig bezig met koken, maar ik had als kind al een overmatige liefde voor alles wat met eten te maken heeft, en ik heb een nieuwsgierigheid die me ertoe aanzet alles te bestuderen.’

Koken is verhalen vertellen
Oorspronkelijk afkomstig uit Campanië, heeft hij de keukens van de meest prestigieuze keukens ter wereld bezocht en het menu van het Ritz Carlton in Osaka, Japan, samengesteld als gastchef in 2019. De gerechten van chef-kok De Blasio zijn een verhaal, want, zo verklaart hij zelf; ‘Ik zie koken als een manier om dat verhaal op de mooiste manier te vertellen.’ En die verhalen gaan in zijn geval maar over één gebied; de Amalfikust. Dit stukje Italië inspireert hem op vele manieren. ‘Als ik terugdenk aan de jaren dat ik in Maiori, een van de populairste badplaatsen van de Amalfikust, werkte herinner ik me bijvoorbeeld hoe je daar de zee kon zien. Dat uitzicht gaf me altijd rust en inspiratie.’ Ook op de producten die uit de regio komen, raakt De Blasio niet snel uitgekeken.

Citroen
‘Citroen bijvoorbeeld, en dan met name de typische streekcitroen Sfusato Amalfitano, is al jaren een van mijn favoriete producten. Die kleine gele vrucht slaagt er met zijn verschillende smaakfacetten in het verhaal te vertellen van het land waar ik ben geboren. Het aromatische van de schil, het bittere gedeelte van de binnenkant, de zuurte die je ervaart als je het vruchtvlees proeft. De sorbet die ik er vervolgens mee bereid exploiteert al die smaken en steekt ze in een nieuw jasje. Elke smaak heeft zijn onontdekte geheimen en ik hoop met mijn recepten die geheimen te onthullen. Dat vind ik het mooiste van mijn vak.’

I Giardini del Fuenti is open van maandag tot en met zondag voor lunch, van 12.00 tot 16.30 uur. Vrijdag en zaterdag voor diner, van 19.30 tot 23.00 uur. Reserveren is verplicht.

Fotografie: Sofie Delauw

Heerlijke recepten uit Amalfi

Als je trek hebt gekregen van al het moois rond de Amalfikust dan maken we je graag attent op dit zomernummer van magazine De Smaak van Italië met heerlijke recepten uit deze streek. Laat je alvast inspireren door onderstaande gerechten en bestel dit nummer los.

Meer over Amalfi vind je hier: