Terug naar overzicht

Anouk vierde Pasen in Milaan en dit was wat er gebeurde

Ook in Italië kennen ze paasbrood en paaseieren. Maar daar houden de vergelijkingen tussen Nederlandse en Italiaanse paastradities zo ongeveer op. De Italianen doen aan olijftakken, kruisen van as en picknicken in de regen. 

Bijna anderhalve week geleden viel me ineens iets op in de straten van Milaan. Menig Milanees liep met een olijventak in de hand over straat. Geïnteresseerd aanschouwde ik het voorbijgaand publiek. Eenmaal thuis wist mijn Italiaanse huisgenoot mij te vertellen dat het Palmzondag was en dat dit bij de traditie van Pasen hoort.

Formaat kinderhoofd
Nu was het me al opgevallen dat Pasen nogal een ‘ding’ is in Italië. Zo zijn er weken van tevoren gigantische paaseieren te vinden in de supermarkten en pasticcerie, zo sierlijk verpakt dat het bijna cadeautjes lijken. De holle chocolade-eieren (denk: formaat kinderhoofd) bevatten een kleinigheidje zoals speelgoed, een kortingsbon of nog meer chocolade. Elk Italiaans chocolademerk komt met een eigen chocolade-ei. Uiteraard moest ik er ook een (stuk of drie) proberen. Daarnaast hebben de Italianen hun eigen paasbrood genaamd colombe, waarvan het recept per regio uiteraard weer net even anders is. Tot nu toe nog niet heel anders dan onze tradities – al voelde ik me wel een beetje suf toen ik bij mijn Italiaanse vrienden kwam aanzetten met mijn Hollandse mini chocolade-eieren.

Onbekende tradities
Anders zijn dus de tradities die beginnen vanaf Palmzondag, de officiële ‘kick-off’ naar het Pasen toe. Met Palmzondag wordt de Heilige Week ingeluid en ik zag sindsdien nog een aantal voor mij onbekende tradities voorbij komen. Zoals op Aswoensdag bijvoorbeeld, toen er een groep Milanezen voorbij liep met een kruis van as op hun voorhoofd. Op Goede Vrijdag besloot ik een van de kerken in Milaan te bezoeken. Opvallend was dat het beeld van Jezus aan het kruis was bedekt met een paars laken – een traditie die de rouw van Jezus’ dood symboliseert.

Picknicken in de regen
Verder is het me opgevallen dat Pasen bijna net zo belangrijk is als Kerst. Zo ging driekwart van mijn Italiaanse vrienden terug naar huis om het Paasweekend met de familie te vieren. Zelf besloot ik van dit lange weekend gebruik te maken en samen met een (niet-Italiaanse) vriendin een trip naar de Ligurische kust te maken. Toen we tijdens Pasqua (Paaszondag) uit eten gingen, waren overal lange tafels te vinden waaraan grote families en vriendengroepen zaten te dineren. Na afloop van de maaltijd werden de grote chocolade-eieren aan elkaar overhandigd. En tijdens Pasquetta (Paasmaandag) trekken de Italiaanse families erop uit voor een giro. Tijdens hun trip nemen de Italianen een mand vol left-overs van de dag ervoor mee en wordt er rond lunchtijd gezellig gepicknickt. Hier en daar wisselen verschillende families eten met elkaar uit. Iets wat in ieder geval in elke picknickmand te vinden is, is de colombe.

En dan is er nog een traditie met Pasen – al ziet menig Italiaan deze graag verdwijnen – en dat is dat het vrijwel altijd regent…

Blogger Anouk Klein woont in Milaan en blogt over haar leven in de Italiaanse modestad.