Terug naar overzicht
de Basilica San Nicola in Bari

Alles over de relieken van de Basilica San Nicola in Bari

Wat hebben Sint Nicolaas, de Heilige Longinus, koning Arthur en de kathedraal van Bari met elkaar te maken? Ze zijn allemaal onderdeel van een legende over een speer. Wij vertellen je hoe het precies zit.

Nicolaas van Myra (en Bari)

Sinterklaas, wie kent ‘m niet? De kindervriend waar ons decemberfeest op is gebaseerd, was in werkelijkheid een vierde-eeuwse bisschop genaamd Nicolaas van Myra. Deze sint was de beschermheilige van onder andere kinderen en zeelui en heeft in zijn leven verschillende wonderen verricht. Hij werd begraven in de stad Myra, in Klein-Azië. Eeuwen na zijn overlijden haalde een groep koopmannen de beenderen van de sint op en brachten ze deze naar Bari. De legende vertelt dat een ossenkar de relieken over land zou vervoeren, maar dat de runderen weigerden verder te gaan dan de plek waar nu de kathedraal van San Nicola staat. De koopmannen besloten om het er maar bij te laten en bouwden ter plekke de dom ter ere van de sint. Tegenwoordig zijn de relieken van de Heilige Nicolaas nog steeds te zien in de crypte in de basiliek.

De Heilige Longinus

Dan verder met de Heilige Longinus. Volgens de Bijbelse vertellingen was hij de Romeinse Centurion die de zij van Jezus Christus na zijn kruisdood doorboorde met een speer. Na de eerste kruistocht zouden overblijfselen van de lans van Longinus in Bari terecht zijn gekomen. Over de jaren werd de legende steeds weer een beetje aangedikt en anders verteld, waardoor er veel verschillende versies ontstonden en er aan de echtheid van de legende erg getwijfeld werd. Er werd gefluisterd dat de overblijfselen van de speer een tijdje onder de kathedraal van San Nicola in Bari zouden zijn bewaard.

Koning Arthur

De lans van Longinus werd door de vele verhalen een van de meest begeerde relikwieën ter wereld, net als de Heilige Graal uit de legende van de Britse koning Arthur. Om de cirkel rond te maken; van het metaal van de lans van Longinus zou Excalibur, het mythische zwaard van de legendarische koning, zijn gesmeed. Tot slot is op het Portale dei Leoni, op het plein voor de kathedraal in Bari, boven de poort uit steen een reliëf gehouwen.  Op deze beeltenis zijn ridders te zien. Ridders van de ronde tafel uit de verhalen van jawel… koning Arthur.

LEES OOK:

Wil je automatisch op de hoogte blijven van de leukste tips en het laatste nieuws uit Italië? Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Bron: Turismo.it