Terug naar overzicht
BB Anima Puglia

Ik Vertrek, Xander en Francesco starten een B&B in Puglia

Wij vragen Nederlandse families die huis en haard verlaten wat het betekent om een B&B of agriturismo te beginnen in Italië. Zo starten Xander Siebert en Francesco Guido Giuseppe een Bed & Wellness in Ceglie Messapica (Puglia).

Stiekem dromen we er allemaal wel eens van. Nederland voorgoed verruilen voor Italië, waar het leven goed lijkt, de zon schijnt en het eten lekker is. Het aantal B&B’s en agriturismi is de afgelopen vijftien jaar in Italië niet voor niets bijna verdubbeld. Maar wie graag naar het succesprogramma Ik Vertrek kijkt, weet: emigreren is meer dan met een glas valpolicella neerstrijken onder een begroeide pergola.

Gevoel volgen
Xander en Francesco ontmoeten elkaar in 2002 in Amsterdam: de een Limburger, de ander Zuid-Italiaan. Vier jaar lang reizen ze op en neer tussen Parma en Amsterdam waarna Xander naar Italië vertrekt om samen met Francesco in de bergen bij Parma te wonen. ‘In onze achtertuin hadden we een houten huisje gebouwd dat we verhuurden via Airbnb. Logees gingen zo blij en ontspannen weer weg dat ze ons ook een heel goed gevoel gaven.’ Als ze beiden bijna vijftig worden, besluiten ze van dát gevoel hun werk te willen maken. Xander is dan al jaren verpleger, Francesco manager in een familiebedrijf.

Half ingestorte trullo
‘We hebben panden bekeken in Friesland, Sardinië, Limburg en Andalusië. Het was de bedoeling een B&B te starten, waar precies maakte niet zoveel uit,’ legt Xander uit. Uiteindelijk valt hun oog op een oude boerderij met een stal en een half ingestorte trullo, vlakbij Ceglie Messapica (Puglia). ‘Het seizoen loopt hier in het diepe zuiden ver door. Dat is gunstig,’ vertelt Francesco. ‘Onze familie vond het helemaal niks, twee van die vijftigers in Puglia. Waar was al dat risico nou voor nodig?,’ zegt Xander.

Douchen in de sportschool
‘Natuurlijk ís het ook een risico, en vonden ook wij het best eng. We hebben daarom steeds geprobeerd de hypotheek zo laag mogelijk te houden.’ Toch worden de contracten getekend en gaat de verbouwing van start. Er moet een zwembad komen, een gerenoveerde trullo, de oude pizza-oven moet een slaapkamer worden en het terrein zal worden voorzien van elektriciteit. ‘We sliepen de hele winter in een koude, zelfgebouwde Pipo-wagen en we douchten in de sportschool verderop. De avonturierszin waarmee je zo’n project start is ver te zoeken als je ’s morgens heel vroeg opstaat en de marmerlegger komt niet opdagen. We hebben nooit meegedaan aan het tv-programma Ik Vertrek maar op zulke momenten hoor je de voice-over bijna over het terrein schallen,’ vertelt Xander. ‘Gelukkig mediteren we allebei, dat hielp enigszins om het hoofd rustig te houden.’

Volgeboekte zomer
De verbouwing is precies op tijd klaar en tot hun grote vreugde zit Anima tijdens hun eerste zomer meteen vol. De Facebookpromotie verricht wonderen. ‘Wij moesten halsoverkop weer verkassen naar de Pipo-wagen waarin het ’s nachts inmiddels niet meer ijskoud maar bloedheet was. En de gasten maar lekker slapen in onze luxe kamers met airco,’ schatert Xander. ‘Maar je hoort ons niet klagen.’

Lange werkdagen
Hard werken is het wel. ‘Als je niet oppast maak je iedere dag dagen van zes uur ’s ochtends tot elf uur ’s avonds. Daar moeten we écht iets op verzinnen, bijvoorbeeld door mensen aan te nemen. Je moet af en toe ook een dagje naar het strand kunnen,’ zegt Francesco. En de familie die er eerst zo op tegen was? ‘Die ligt hier nu prinsheerlijk in het zwembad,’ grijnst Xander.

Overweeg je zelf een B&B te starten? Tip van Xander en Francesco:
‘Vraag jezelf af: hou ik het hier ook een koude winter vol? Je hebt zes maanden gasten, maar ook zes maanden géén gasten. Kies dus een plek waar je het ook tijdens de rustige maanden, zonder het sociale leven waarvoor een B&B zorgt, naar je zin hebt.’

Bekijk voor meer informatie Anima Bed & Wellness

LEES OOK:

In de blog-serie Yours Trulli volg je Jeroen en Nicole die een B&B willen starten in Ceglie Messapica

Lees meer ervaringen

Alles over het dossier tweede huis in Italie

Bestel het boek

Alles over wonen en onroerend goed in Italië

Bestel de specials

Al onze specials over wonen & werken in Italië