Terug naar overzicht

Wat betekent een blauwe vlag op het strand in Italië?

Een groene, oranje en rode vlag op het strand kennen we wel. Die wapperende kleuren geven aan of het veilig is om de zee in te gaan of niet. Soms zie je ook een blauwe vlag op het Italiaanse strand. Wat betekent die eigenlijk?

Een Blauwe Vlag is een exclusief eco-label dat wordt toebedeeld aan meer dan 3.500 stranden en jachthavens in ruim 30 landen in Europa (ook in Nederland), Zuid-Afrika, Marokko, Nieuw Zeeland, Canada en het Caribische gebied.

De Blauwe Vlag wordt jaarlijks wordt toegekend aan stranden die hebben aangetoond dat ze schoon en veilig. Ze moeten hierbij aan diverse criteria voldoen.

Strand met blauwe vlag in Italië
Als je in Italië op een strand bent met een blauwe vlag (Bandiera Blu) mag je ervan uitgaan dat het water van goede kwaliteit is, dat er respectvol omgesprongen wordt met het milieu en dat – mocht je ineens kramp krijgen vanwege een iets te enthousiaste borstcrawl – een salvataggio (oftewel strandwacht) opspringt.

368 Italiaanse stranden
Inmiddels zijn er 368 Italiaanse stranden waar zo’n blauwe wimpel wappert. Hier zetten we 10 mooie Bandiera Blu-stranden in heel Italië voor je op een rij.

LEES OOK:

Beeld: FB BandieraBluNews