Terug naar overzicht

Dit is wat je wilt zien en doen in Padua

De toerist moet Padua (Padova) nog ontdekken. Des te beter. Zo kun jij je in alle rust historisch, cultureel en culinair in de watten laten leggen.

Zien en doen in Padua

Padua heeft een rijke geschiedenis. Dit komt mede door de gunstige geografische ligging, maar vooral door de oude universiteit. De stichting van de universiteit in 1222 was van groot belang voor de stad. Zeer vooraanstaande wetenschappers, waaronder Newton en Galileo Galilei, hebben aan de universiteit gedoceerd en nog altijd hangen hun naambordjes aan de muren van de binnenplaats van het Palazzo del Bo.

De studenten dragen bij aan het gezellige, bruisende karakter van Padua. Van de universiteit leidt een wandeling door oude steegjes naar de Orta Botanica. Je vindt er ongeveer zesduizend medicinale, giftige, exotische en zeldzame planten. Het is dan ook niet gek dat deze tuin van oudsher een geliefde plek is voor onderzoekers.

Hart van de stad

Vlak bij de Orta Botanica ligt Prato della Valle, een van de grootste pleinen van de stad. Dit plein dateert uit de barok en wordt omgeven door beelden van illustere personen uit Padua. Op het grasveld in het hart van het plein liggen studenten te lezen in de zon en beginnen toeristen aan een stadswandeling.

Vanaf het plein ben je, via de Via Umberto I met zijn mooie façades, in no time bij de architectonische gebouwen van het Piazza delle Erbe, het Piazza dei Frutti en het Piazza dei Signori, waar al duizend jaar iedere ochtend in de galerijen pittoreske markten worden gehouden. ’s Avonds vormen de galerijen vooral het decor voor studenten, docenten en zakenmannen met stropdas, die er genieten van een spritz, veruit het geliefdste aperitief van het Noordoost-Italië. Oorspronkelijk werd spritz gemaakt van witte wijn en spuitwater. Tegenwoordig is het recept overgeleverd aan de creativiteit van de barman, die er Aperol of Campari aan toevoegt.

Sant’Antonio in Padua

Vlakbij ligt de Basiliek van Sant’Antonio. In dit majestueuze gebouw worden de resten van de beroemde Portugese monnik Sant’Antonio bewaard, de beschermheilige van kinderen, armen en hongerigen. De monnik verbleef een groot deel van zijn leven in Padua en stierf daar ook. De basiliek, en dan met name de tombe van Sant’Antonio, is een geliefd reisdoel voor devote pelgrims.

De boog van groen marmer boven zijn tombe wordt iedere dag door vele gelovigen aangeraakt; wie weet brengt het wel geluk. De heilige is zeer populair en wordt door verschillende bevolkingsgroepen aanbeden. In 2001 werden enkele relikwieën gestolen uit de basiliek. Roma-zigeuners besloten de autoriteiten te helpen bij de zoektocht naar de heilige objecten, omdat ook zij Antonio vereren. Dankzij hun hulp werden de relikwieën binnen enkele dagen teruggevonden.

In de basiliek kun je verder nog beelden bewonderen van de beroemde Florentijnse vijftiende-eeuwse beeldhouwer Donatello, die tien jaar in Padua verbleef. Hij maakte onder andere het altaar van de heilige broeder Antonio. In de buurt vind je de kloosters met fresco’s en de Scuola del Santo, de pinacoteca. In de Scuola del Santo worden drie waardevolle fresco’s van Titiaan bewaard. Het verhaal gaat dat de Libertijnse broeders ’s nachts honden in het gebouw loslaten om de schatten te beschermen.

Padova eten

Santa Giustina

Een eveneens indrukwekkende basiliek met klooster is die van Santa Giustina. Het gebouw, dat door de vele koepels Venetiaans aandoet, is vernoemd naar de christelijke Giustina die hier begraven werd. Volgens de overlevering werd Giustina ter dood veroordeeld op bevel van de Romeinse keizer Maximilianus, omdat ze een christen was en weigerde haar geloof op te geven. Nadat ze tot Christus had gebeden, werd ze met een zwaard doorstoken en begraven op de plek waar nu de abdij staat. Giustina is de beschermheilige van de stad en wordt op 7 oktober, haar sterfdag, vereerd.

Kunst en historie

Onder de heerschappij van de rijke familie Carrara, die tussen de twaalfde en vijftiende eeuw over Padua regeerde, bloeiden de wetenschappen en de kunsten beide op. Dankzij deze bloeiperiode wordt Padua tot op heden gezien als een belangrijk kunstcentrum, met als hoogtepunt de veertiende-eeuwse fresco’s in de Cappella degli Scrovegni. Deze adembenemende fresco’s werden geschilderd door niemand minder dan Giotto en Mantegna. De schilderingen van Giotto in de Cappella vormen de compleetste serie fresco’s van de beroemde Toscaanse meester en zijn werkelijk indrukwekkend.

Enige minpunt is de tijd die je krijgt voor een bezoek aan de heilige kunsttempel: een klein kwartiertje. Gelukkig kun je na dit bliksembezoek je hart ophalen in het Museo Civico degli Eremitani, dat op hetzelfde terrein gelegen is. Hier mag je zo lang als je wilt staren naar diverse meesterwerken van Giotto, Titiaan en Tintoretto.

Charmant winkelen

Het middeleeuwse hart van de stad ligt ten zuidwesten van het museum. Hier vormt een labyrint van nauwe straatjes de joodse wijk, die in de elfde eeuw is ontstaan. Op deze plek heeft de handel het leven bepaald en ook nu vind je er nog veel winkeltjes. De wijk is eigenlijk een stad in de stad en dankt zijn charme aan de tegenstelling tussen smalle straten en de grandeur van de huizen. Wandelend door dit charmante gebied, met de Via San Martino e Solferino als belangrijkste straat, kom je langs betoverende façades, kleine werkplaatsen, enoteca’s en modewinkeltjes.

Bij de Libreria Antiquaria Sapienza (Via Squarcione 14), vind je zeldzame boeken en prenten. Wie van antiek houdt, moet langs Lo Stanzone (Via San Martino e Solferino 4), een winkel met curiosa en veel prachtige objecten. Heb je na deze tocht zin in een glaasje wijn of iets lekkers? Dan is de oude en gezellige l’Osteria Anfora (Via dei Soncin 13) een goede plek. Gezien de afmetingen en toeloop is het raadzaam te reserveren. Heb je een tafel kunnen bemachtigen, houd er dan rekening mee dat er zomaar wildvreemden kunnen aanschuiven, omdat het er vaak erg druk is. Erg gezellig voor wie wel van een praatje houdt en zijn Italiaans wil oefenen.

Gerechten uit Padua

Naast alle culturele pracht is er ook genoeg te beleven op het culinaire vlak. De keuken van Padua is betrekkelijk zwaar, maar wel eerlijk en verfijnd. Risotto voert er de boventoon, vooral de versie met radicchio. De Paduanen eten graag gevulde soepen, stokvis met polenta en bìgoli, een soort dikke spaghetti, met saus van haan of eend. De kazen Grana Padano en Asiago mogen niet onvermeld blijven. Ook staat Padua bekend om de heerlijke vleeswaren.

Bij Macelleria Equina (Sotto Salone 4) wordt op allerlei manieren bereid paardenvlees verkocht. La Premiata Salumeria da Giorgio (Sotto Salone 53) is de beste plek om prosciutto di Montagnana en soppressa (plaatselijke vleeswaar) te kopen. De lekkerste stokvis koop je bij Cencio (Sotto Salone 5). Voor delicatessen die verder bijna nergens ter wereld verkrijgbaar zijn, moet je naar Franchin, Specialità Alimentari aan de Via del Santo 95. In de Bar dei Osei, aan het Piazza della Frutta, serveren ze de allerlekkerste warme broodjes mortadella. Italianen staan hiervoor geduldig in de rij, om het broodje vervolgens staand op te eten.

Maak vooral ook een wandeling in de Sotto Salone, een rij winkeltjes onder de galerijen van het Palazzo della Ragione. Hier komen de inwoners van Padua samen voor een ombra de vin (glas wijn) en een praatje.
Caffe Pedrocchi
Caffe Pedrocchi

Caffè Pedrocchi

Een echte must is het Caffè Pedrocchi, een van de beroemdste historische cafés van Italië, dat vroeger ook wel caffè senza porte werd genoemd, omdat het dag en nacht open was. Caffè Pedrocchi speelde een belangrijke rol in de opstand tegen de Oostenrijkse bezetters in 1848 en is altijd een ontmoetingsplek geweest voor intellectuelen. Tegenwoordig hangt er een culturele sfeer in het café, waar concerten, exposities en literaire evenementen worden georganiseerd. Van de vele lekkernijen die hier worden verkocht, moet je echt de pazientina proberen, een typische Paduaanse taart die bestaat uit meerdere lagen, met crème van sabayon. Een kopje caffè pedrocchi erbij (met slagroom en munt) maakt het helemaal af. caffepedrocchi.it

Eten in Padua

Da Nane della Giulia
De lokale bevolking loopt de deur plat bij Da Nane della Giulia, de oudste osteria van Padua. Hier worden de wisselende traditionele gerechten uit de Veneto geserveerd op vellen pakpapier. Je waant je in een salon uit het eind van de negentiende eeuw. Heerlijk eten en bovendien, betaalbaar. Via Santa Sofia 1

Slapen in Padua

Designhotel Methis
Het zeer comfortabele designhotel Methis ligt net buiten het historische centrum. Het ontwerp van de hotelinrichting is geïnspireerd op de vier elementen, waarbij de begane grond in het teken staat van aarde en de vierde verdieping in het teken van lucht. methishotel.com
Giotto
Giotto is gevestigd in een historisch pand, op enkele meters afstand van de Basilica del Santo. Het hotel is goed bereikbaar met de auto en beschikt over een gratis parkeerplaats voor de gasten. hotelgiotto.com

Reizen

Padua ligt dicht bij Venetië. Vanaf het Venetiaanse vliegveld Marco Polo vertrekt elk half uur een bus naar het busstation van Padua. Vanaf het vliegveld rijdt ook een pendelbus naar het station Mestre, vanwaar de trein je in veertig minuten naar Padua brengt. Ook vliegen op Verona is mogelijk. Vanaf vliegveld Valerio Catullo rijden regelmatig bussen naar Padua. De stad heeft een zona a traffico limitato (zone waar autoverkeer beperkt is).
Padova Card
Met de Padova Card krijg je korting in diverse plekken van kunsthistorisch belang. Veel belangrijke bezienswaardigheden, zoals de Orta Botanica en de Capella degli Scrovegni, kun je zelfs gratis bezoeken. Ook mag je met deze kaart gratis parkeren bij de grootste parkeergarage van de stad, de Prato della Valle. Voor 48 uur € 28 en voor 72 uur € 35. turismopadova.it
Neem eens de trein en ontdek Friuli Venezia Giulia:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook:

Van indrukwekkende bezienswaardigheden tot speciale winkels en culinaire hotspots; dit zijn de leukste tips voor Brescia.

Op zo’n veertig kilometer afstand van Venetië vind je Chioggia. Een prachtige, kleurrijke havenstad met een eeuwenoud centrum vol nauwe straatjes en …

De leukste adresjes in de Joodse wijk van Venetië, Cannaregio, vind je rondom de levendige Fondamenta della Misericordia.