Terug naar overzicht
Blauwe vlag stranden Italy

Dit zijn de 10 schoonste stranden van Italië

Zet voet op een Bandiere Blu-strand en je weet dat het water van goede kwaliteit is, dat respectvol wordt omgesprongen met het milieu en dat – mocht je ineens kramp krijgen vanwege een iets te enthousiaste borstcrawl – een salvataggio (oftewel strandwacht) opspringt. Inmiddels zijn er zo’n 410 Italiaanse stranden waar zo’n blauwe wimpel wappert. Wij zetten er tien op een rijtje.

Dit is wat zo’n Blauwe Vlag precies betekent.

Van Toscane tot Sicilië

Inmiddels zijn er meer dan 410 Italiaanse stranden waar zo’n blauwe wimpel wappert. Wij zetten er tien op een rijtje.

Toscane
1. De omgeving van Grosetto, beter bekend als de Maremma, is vooral populair bij Italianen. Riva del Sole bijvoorbeeld is een kilometers lang zandstrand waar menig Italiaans gezin de zomer doorbrengt.

2. Ook in de omgeving van Argentario vind je plekken waar je heerlijk zit en uren kunt turen over het blauwe water. Cala Piccola bijvoorbeeld is een rotsachtig strand, vanaf je handdoekje zie je de vissen voorbij ziet zwemmen.

BEKIJK OOK: de 8 mooiste, best verborgen stranden van Italië

Puglia
3. Rondom het schilderachtige stadje Polignano a Mare vind je tal van kleine baaitjes met knalblauwe zee. Cala Paura bijvoorbeeld is een mooi schoon strandje waar je (beter wel buiten het hoogseizoen, want zoals wel vaker bij kleine baaitjes is hier niet veel plek) neerstrijkt voor een middagje Italiaans bronzare.

4. Ook Baia dei Turchi is absoluut een bezoekje waard. Hier vind je waar de Pugliese stranden bekend omstaan: hagelwit zand en onvoorstelbaar blauw water.

Sardinië
5. Natuurlijk ontbreekt ook Sardinië niet in dit lijstje: op dit eiland vind je zoveel mooie en schone stranden dat we hier een hele special mee zouden kunnen vullen. Bezoek in ieder geval Sabbie Bianche, in de buurt van Cagliari.

6. Ten noordoosten van Sardinië bevindt zich een prachtige eilandengroep: de Maddelena-archipel. Hier vind je allerlei kleine baaitjes midden in de natuur, zoals Spiagga i due mari.

Ligurië
7. Wie van flaneren houdt, is in Ligurië aan het juiste adres. Hier vind je allerlei stranden met boulevards waar Italianen zich maar al te graag van hun beste kant laten zien. Bij Spiaggia Camogli Centro/Levante bijvoorbeeld kun je uitstekend passeggiare.

Sicilië
8. Het strand Lido Fiori Bertolino heeft een kustlijn van zo’n tien kilometer! Mocht je van lange strandwandelingen houden, zet dan koers naar de zuidwestkust van dit eiland.

9. In de buurt van Sicilië ligt het vulkanische eilandje Stromboli. Hier vind je bijzondere, zwarte stranden zoals Ficogrande.

De Marken
10.
De baai van Portonovo is klein, maar fijn. Hier vind je knalblauw water en groene heuvels. Ook windsurfers weten deze plek al jaren te vinden.

Reis mee met de Smaak van Italië

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook:

Toscane heeft niet alleen een prachtig binnenland en een rijke historie, ook de kust wordt goed bezocht. Vijf kustplaatsjes om heerlijk te vertoeven.

In Italië vind je overal prachtige kustplaatsen met pastelkleurige huizen en de mooiste baaitjes. Op deze plekken aan zee is het prima toeven.

Hoewel Ponza tot een van de mooiste plekken van Italië behoort, is het eiland tamelijk onbekend.