Chianti classico, riserva of superiore: hierin zit het verschil
In het Toscaanse Chiantigebied draait alles om wijn. Het bos maakt op diverse plekken in het sprookjesachtige heuvellandschap plaats voor uitgestrekte wijngaarden die tot in de puntjes worden onderhouden. Maar wat is een classico, een riserva of een superiore? Wij leggen het uit.
Een goede fles Chianti is wat duurder, maar zeer mooi van smaak. De wijn heeft een hoge zuurgraad en smaakt hierom heel goed bij eten.
Classico
Alleen chiantiwijnen uit het klassieke, originele gebied mogen de naam classico dragen. Het classicogebied bestaat uit negen gemeenten: Greve, Radda, Castelina en Gaiole in Chianti, Tavarnelle en San Casiano in Val di Pesa, Barberino Val d’Elsa, Poggibonsi, Castelnuovo Berardenga. Een Chianti classico is voor minimaal 80 procent gemaakt van sangiovese-druiven.
De overige 20 procent mag worden aangevuld met andere rode druivensoorten die in het gebied verbouwd worden. Op het etiket moet verder de indicatie DOCG (denominazione di origine controllata e garantita) worden vermeld, evenals het productiejaar van de druiven (vintage).
Riserva
Wanneer aan de voorwaarde van twee jaar lagering op fust en drie maanden rijping in de fles wordt voldaan, mag de wijn het predicaat riserva dragen.
Superiore
Een wijn die voldoet aan zwaardere eisen, waaronder een lager productieaantal en een hoger alcoholpercentage, mag ‘superiore’ heten. Ook deze wijn is 1 jaar gerijpt waarvan minimaal 9 maanden op houten vaten. Hierbij moet wel afstand worden gedaan van de toevoeging ‘classico’.
Bestel de mooiste wijnen met korting
Speciaal voor onze lezers hebben we pakketten met uitstekende Italiaanse wijn samengesteld. Bestel flessen Chianti, Barolo of Primitivo met een aantrekkelijke korting.
LEES OOK:
- Zo weet je zeker dat je een fles échte Chianti te pakken hebt
- Ga je naar Florence? Dan wil je deze 9 dingen zeker doen
Wil je dagelijks op de hoogte blijven van de leukste vakantietips en laatste nieuwtjes uit Italië? Volg De Smaak van Italië op Facebook!
- Author: Redactie
- Posted: oktober 14, 2019