Terug naar overzicht

Dit is de reden dat de zwarte haan hét symbool van de Chianti is

In Toscane duikt il gallo nero, oftewel de zwarte haan, overal op. En dat is niet voor niets. Dit is waarom dit dier al jaren geldt als het ultieme symbool van deze streek. 

In de Middeleeuwen waren de republieken Siena en Florence verwikkeld in een eindeloze strijd in het Chiantigebied, dat precies tussen de twee steden in ligt. Om de strijd te beslechten werd er, volgens een Italiaanse legende, geopteerd voor een opmerkelijk plan: bij zonsopgang, als de haan zou kraaien, zou uit beide steden een ruiter vertrekken. Op de plek waar de ruiters elkaar zouden zien, zou de nieuwe grens komen te liggen.

Witte haan
De Sienesen kozen een witte haan die ze vetmestten en in de watten legden; de Florentijnen verstopten hun zwarte haan, il gallo nero, in een donkere stal en gaven hem bijna niks te eten. Op de dag van de wedstrijd werd de uitgehongerde Florentijnse haan midden in de nacht al uit het donkere hok gehaald en zette het spontaan op een kraaien (sommigen beweren vanwege de honger, andere beweren vanwege het feit dat de nacht minder donker was dan zijn hok en de verwarde haan dus dacht dat het zijn plicht was om de wereld te wekken). De Florentijnse ruiter vertrok – veel vroeger dan de afspraak was – in de richting van het zuiden.

Bestel de beste wijnen uit Abruzzo, nu mét korting

Grens
Bij Fonteruli was de strijd gestreden: daar zag de Sienese ruiter zijn Florentijnse concurrent opdoemen in het ochtendgloren. Op zo’n tien kilometer van Siena werd de grens getrokken waardoor een heel groot gebied van de Chianti vanaf dat moment tot Florence behoorde. Sindsdien is de zwarte haan het ultieme Chiantisymbool en niet meer weg te slaan van wijnflessen, tafelkleden, schorten en borden.

LEES OOK: