Terug naar overzicht
Chocoladekuipjes met mousse

Verfijnde chocoladekuipjes met clementinemousse

De Zilveren Lepel chocolade is uit – en dit is serieus chocolade. Maar liefst honderd recepten om jezelf in eigen keuken op te leiden tot gevorderd chocolatier. Voor alle chocoladeliefhebbers delen wij het recept voor Bicchierini con mousse di clementine al cioccolato (chocoladekuipjes met clementinemousse).

Voor dit recept ga je chocolade tempereren: het smelten en vervolgens op de juiste temperatuur brengen. De stap voor stap uitleg kun je hier vinden.

Een geweldig dessert voor tijdens de Pasen, knapperige chocolade met een frisse mousse, die je beslist lekker gaat vinden! Bestel De Zilveren Lepel Chocolade eenvoudig in onze shop of profiteer van ons aanbod!
Chocoladekuipjes met mousse

Chocoladekuipjes met mousse

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Totale tijd: 55 minuten
Porties: 6 personen

Benodigdheden

  • bain-marie of dubbele pan
  • keukenthermometer
  • marmeren plaat
  • metalen spatel of paletmes
  • siliconen spatel. garde
  • afbreekbare espressobekertjes
  • koelrooster, metalen plaat
  • soeplepel, mengkommen
  • steelpan, maatbeker
  • zesteur, citruspers
  • elektrische handmixer, fijne zeef

Ingrediënten

  • 200 gr pure chocola 60%
  • 3⅓ velletje gelatine (10 g)
  • 20 ml Grand Marnier
  • 2 clementines biologisch
  • 4 eidooiers
  • 125 gr fijne kristalsuiker
  • 250 ml slagroom
  • 2 el ongezoet cacaopoeder (20 gr)
  • chocoladescherven als versiering

Instructies

  • Tempereer de chocola volgens de basistechniek (zie de link hierboven) en verdeel hem over de koffiebekertjes.
  • Kantel de bekertjes alle kanten op om de binnenkant volledig te bedekken en de chocoladekuipjes te maken.
  • Hou de bekertjes ondersteboven om ze uit te laten lekken en bewaar de overtollige chocola in een bak voor later. Laat de kuipjes uitharden.
  • Laat de velletjes gelatine 10 minuten volledig ondergedompeld in een kom koud water wellen tot ze zacht zijn.
  • Giet de Grand Marnier in een steelpan, doe de geraspte schil en het sap van een clementine erbij en kook ze 5 minuten op laag vuur.
  • Doe de eidooiers met de suiker in een mengkom en klop ze met een elektrische handmixer bleek en luchtig.
  • Zeef het kokende clementinesapmengsel en sprenkel het al kloppend met een garde bij de geklopte dooiers. Giet het mengsel in een steelpan en kook de vla al roerend op laag vuur tot de temperatuur 85 °C is.
  • Knijp de velletjes gelatine goed uit, doe ze bij de vla, roer tot de velletjes volledig opgelost zijn en laat het mengsel afkoelen.
  • Giet de room in een schone mengkom, klop hem met een elektrische handmixer tot er zachte punten op blijven staan en spatel hem rustig door de custard.
  • Haal de chocoladekuipjes uit de bekertjes en rol ze door het cacaopoeder om ze een jasje te geven. Vul de kuipjes met de mousse en versier ze met de geraspte schil van de resterende clementine en de chocoladescherven.
  • Zet ze voor het serveren in de koelkast.
4.50 van 2 stemmen
Pin recept Recept afdrukken

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.