Droomweekend in Italië: Roberta Pagnier deelt haar tips
Ben je benieuwd waar anderen graag naartoe gaan en hoe zij hun ultieme vakantie vieren? Dit lees je in hier in onze rubriek ‘Dromend van Italië’. Roberta Pagnier, presenteert kookprogramma’s, geeft kookcursussen en schreef meerdere kookboeken.
Ze deelt haar tips voor een droomweekend in Italië.
Tips van Roberta Pagnier
Roberta
Pagnier
(Amsterdam, 1979)
‘ademt’ koken en eten.
Met een Italiaanse moeder
laat de paplepel zich
raden. Ze presenteert
kookprogramma’s
(24Kitchen), geeft
kookcursussen en schreef
meerdere boeken over…
Inderdaad. Haar nieuwste
boek ‘Roberta’s Cucina
Povera’ is behalve lekker
ook haar missie: koken
hoeft niet duur te zijn.
Een droomweekend in Italië. Je mag alles zien, doen en eten. Waar kunnen we jou vinden Roberta?
Het ultieme droomweekend in italië
‘Als kind kwam ik uiteraard vaak in
Italië, het land van mijn moeder. Het
voelde als een tweede thuis, maar
wanneer je ouder wordt zoek je meer
je eigen pad. De wereld is groter
dan Italië alleen. Gek genoeg trek ik
de laatste jaren weer meer richting
het zuiden. Noem het heimwee of
sentiment, maar ik had behoefte aan
de Italiaanse familie. En bovendien
heb ik nu zelf kinderen, die ik ook
graag wat meer van mijn tweede thuis
laat zien. En proeven!’
Favoriete bestemming
‘Wanneer tijd en geld geen rol spelen,
zou ik met de Oriënt Express naar
Venetië reizen. Het lijkt me geweldig
om in Amsterdam op de trein te
stappen en vanuit zo’n authentieke
cabine het land aan je voorbij te zien trekken. Ouderwets misschien, maar het past bij de heimwee die ik af en toe voel voor Italië.’
Masseria Calderisi
in Fasano, Puglia
De lekkerste stad
‘Bologna is misschien wel de lekkerste
stad in de lekkerste streek van het land,
met die heerlijke vlezige sauzen. Deze
“buik van Italië” zou ook de oerkeuken
zijn van bijvoorbeeld lasagne en
tortellini, maar ook mortadella. En de
kaas en aceto balsamico zijn nooit ver
weg. Bologna is voor mij dan ook altijd
smullen en inspiratie opdoen. Neem
bijvoorbeeld Circolo Mazzini, een soort
werkplaats waar je van alles kunt doen
én eten, eventueel in combinatie met
een kookcursus. La Montanara is een
rustieke, superleuke bottega in de stad,
met heerlijke traditionele gerechten.
Trouwens, waar eet je nou níet lekker
in Italië? Soms zijn de ogenschijnlijk
sufste plekjes de lekkerste plekjes.
Zo vertrouw ik graag op de lokale
bewoners, want waar zij eten moet het
wel goed zijn. En anders doe ik het
toch lekker zelf?! Er is niets leuker dan
koken met de producten uit de streek.’
circolomazzini.it /
trattorialamontanara.com
Naar het zuiden
‘Mag ik verder met de trein? Dan daal ik met een volle buik graag verder af om
via Rome – nog zo’n prachtige stad – bij
Matera en Lecce uit te komen. Matera is
natuurlijk beroemd om de grotwoningen:
de Sassi. Hier leefden mensen vroeger in
barre omstandigheden totdat er in 1993
een wetsvoorstel kwam om de grotten
leefbaarder te maken. De stad kwam op de
Unesco Werelderfgoedlijst en in de Sassi
vind je nu prachtige hotels en restaurants.
Lecce heeft die bijzondere witte straatjes
en barokachitectuur. Je kijkt er je ogen uit.
Deze zuidelijke regio’s, Basilicata en Puglia,
zijn zo lekker rauw en dat proef je in hun
keukens. Ja, ik kan daar enorm van genieten.
Bovendien kwam mijn opa uit Puglia, dus
die voorkeur zal wel genetisch bepaald zijn.
Grotwoningen van Matera
Droomontmoeting, een icoon met karakter
‘Sophia Loren is in mijn ogen
de allerbeste ambassadeur
van Italië. Ze is de ultieme
vrouw, een icoon met karakter.
Beeldschoon, ambitieus,
opgeklommen uit armoede én
ze kan koken! Ze is gewoon
een vrouw in het kwadraat.
Wij hebben thuis foto’s uit haar
beroemde kookboek aan de
muur hangen. Prachtig! Stiekem
hoop ik dat ik voor een tv-serie
een keer haar pad door Italië
mag volgen, met haar kookboek
als leidraad. En dat ik dan, met
haar kookboek onder mijn arm,
in de laatste aflevering bij haar
aanklop, dat we dan samen gaan
koken. Een droom, inderdaad.’
Mee naar huis
‘Ik ga op vakantie en neem vooral heel veel
mee terug! Wat denk jij dan?! Italië is een
luilekkerland als het gaat om etenswaren.
Een snoepwinkel. Dus hoewel we in
Nederland heel veel Italiaanse lekkernijen
kunnen kopen, neem ik na een vakantie
graag wat mee naar huis. Salumi, 48
maanden gerijpte parmigiano, bottarga,
alle soorten pasta die ik in Nederland niet
kan krijgen, en geloof het of niet, maar
de basilicum die je daar plukt is écht veel
lekkerder. Hopelijk blijft-ie vers in de koffer.’
Trattoria La Montanara, Bologna
Tekst: Marco Bosmans
Reis mee met De Smaak en ontdek Puglia
8 dagenvanaf€ 760p.p.
Prachtige Fly-drive reis naar klassiek Puglia
We nemen je mee naar witte stranden en culturele dorpjes. In de Zuid-Italiaanse regio Puglia vind je de Italiaanse passie pur sang.
Meer informatie
"*" geeft vereiste velden aan
Lees ook:
De Smaak neemt je mee naar de leukste masseria's in Puglia. Deze historische boerderijen zijn omgetoverd tot oases van rust en luxe, ideaal voor reizigers die op zoek zijn naar een authentieke ervaring.
Een halve eeuw geleden nog een verlaten grottenstad, in 2019 de culturele hoofdstad van Europa. Hier moet je zijn in Matera.
Van Lecce tot puntje Puglia, redacteur Tiara en fotograaf Sofie reisden af naar Salento, naar de leukste plekken van deze zonnige regio.
- Author: Redactie
- Posted: augustus 27, 2024