Terug naar overzicht

Filotaart met ricotta en honing

De Britse Nigel Slater is een bekend kookboekenauteur, culinair journalist en tv-presentator. Zijn voorliefde voor de winter en de bijhorende gerechten en folklore heeft hij op papier weten te zetten. Probeer zijn overheerlijke filotaart.

In Culinair winterdagboek, een bijzondere combinatie tussen een kookboek en een dagboek, loodst Slater je met zijn verhalen en tongstrelende recepten door het donkere seizoen. Met veel aandacht voor de Italiaanse keuken.

Lekker licht
Over deze lekkere taart zegt Slater: ‘Betoverend, als een sprookje in een enorme tafzijden baljurk. Laat de filotaart een tijdje met rust voor je hem in punten snijdt. Het deeg zal in stukken uiteenbarsten, wat er mooi uitziet, en waardoor er krokante stukjes filo op de zachte, romige kwarktaart terechtkomen. Deze taart is lichter en minder machtig dan we gewend zijn.’

Dit recept komt uit:

PROBEER OOK:

Wil je dagelijks op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en leukste vakantietips uit Italië? Volg De Smaak van Italië op Facebook!

Details

  • Servings: 6

Ingredients

  • 90 g boter
  • 200 g filodeeg
  • 500 g ricotta
  • 3 eieren
  • 3 eidooiers
  • 2 eetl. honing
  • een snuf gemalen kaneel
  • 50 g fijne kristalsuiker
  • 75 g gekonfijte citrusschil
  • 75 g goudgele sultanarozijnen
  • fijne rasp van een citroen
  • fijne rasp van een sinaasappel
  • 2 afgestreken eetlepels bloem
  • vanille-extract 70 g amandelmeel
  • Garnering
  • 3 eetl. honing
  • 2 eetl. gehakte gekonfijte citrusschil
  • poedersuiker
  • Je hebt ook een springvorm van 20 cm doorsnee nodig

Preparation

  • 1Verhit de oven tot 180 °C. Laat de boter in een kleine pan smelten. Zet een bakplaat in de oven. Bekleed de taartvorm met een dubbel vel filodeeg en laat een deel ervan over de rand hangen. Bestrijk de filo met boter en vul de vorm met de overige filovellen, laat elk ervan zo nodig deels over de rand hangen en bestrijk ze steeds royaal met boter.
  • 2Doe de ricotta, eieren, extra eidooiers, honing, kaneel en fijne kristalsuiker in de kom van een keukenmachine en mix alles tot een gladde romige massa. Spatel de gehakte citrusschil, sultana’s, fijne citrusrasp, bloem, een dopje vol vanille-extract en tot slot het amandelmeel erdoor.
  • 3Schep het ricottamengsel met een rubberen spatel in de beklede vorm. Strijk de bovenkant glad, sla rustig de overhangende stukken filodeeg over de vulling naar het midden en draai het deeg daarbij zodat er luchtige filorozetten ontstaan.
  • 4Bak de taart veertig tot vijftig minuten in de oven tot het deeg krokant is en de vulling redelijk stevig aanvoelt als je erop drukt. Haal de kwarktaart uit de oven. Laat de honing in een steelpan smelten, roer de gekonfijte citrusschil erdoor en schep hem over het gebak. Bestuif de taart met poedersuiker en laat hem afkoelen voor je hem in punten snijdt.