Terug naar overzicht
Verona

Probeer deze 3 gerechten uit Verona tijdens je stedentrip!

De Smaakredactie selecteert in CITYTIPS iedere week de beste tips voor weekendjes weg in de hele Laars: van Milaan tot Lecce en van Turijn tot Palermo. Dit keer selecteerden we drie gerechten uit Verona die je tijdens een stedentrip naar de stad van de liefde moet bestellen. 

Gerechten uit Verona

In het boek De smaken van Italië van Claudia Roden lezen we dat de keuken van de Veneto, waar Verona onder valt, voornamelijk is gebaseerd op de stad Venetië: ‘Venetië was het Europese contact met het Oosten en nam culinaire ideeën over van de Arabieren en Byzantijnen. Maar de Venetianen vertaalden alles in hun eigen heel simpele stijl.’ De gerechten die je in de rest van de Veneto eet, zijn vrijwel allemaal te herleiden naar de stad van het water, maar wel in bijzondere variaties. We noemen er drie uit Verona.

Gestoofd paardenvlees

Voor de een klinkt het als muziek in de oren, voor de ander is het horror: paardenvlees. Gestoofd paardenvlees is erg kenmerkend voor Verona. Dit komt omdat het een ‘voormalige garnizoensstad is waar vroeger tijdens een belegering ook eigen paarden werden opgegeten’, zo is te lezen in De Smaken van Italië. Je zult het op de menukaart waarschijnlijk terugvinden als pastissada de caval.

Pearà

Uit hetzelfde tijdperk als het gestoofde paardenvlees komt pearà: een peperige saus van merg en broodkruim. Naar het schijnt krijgen de meisjes in de stad het geheim van dit recept in hun oren gefluisterd als ze gaan trouwen. Je moet er van houden, maar je eet dan wel écht een lokaal gerecht.

Aardappelgnocchi

Liefhebber van gnocchi? Dan ben je in Verona aan het juiste adres. Hier is het namelijk in grote getale aanwezig op de menukaarten. Op Goede Vrijdag wordt er in de stad zelfs een baccanale del gnocco georganiseerd, met een processie in veertiende-eeuwse kledij. Tijdens dit festijn wordt een papà del gnocco, een gnocchipaus gekozen.

Meer tips voor Verona? Lees dan ook nog even dit artikel!