Zo maak je heerlijke Italiaanse appeltaart van Emiko Davies
Terug naar overzicht
appelcake emiko davies

Zo maak je de heerlijke Italiaanse appeltaart van Emiko Davies

‘Mijn schoonmoeder, Angela, heeft een ‘receptenboek’: een grote hardcover-agenda uit 1981 waarin ze recepten opschrijft die ze lekker vindt of wil proberen. Deze appeltaart was het eerste recept dat ze erin opschreef, en hoewel ze zich niet meer herinnert waar het vandaan komt, bakte ze ’m vaak toen Marco klein was’, aldus foodwriter Emiko Davies.

‘Het feit dat mijn schoonmoeder ‘m la torta di mele e panna noemt – taart met appel en room – om ’m te onderscheiden van een gewone appeltaart, impliceert dat je deze taart altijd met vers geklopte slagroom moet serveren’.

Foodwriter Emiko Davies woont met haar Italiaanse man Marco en twee dochters in hartje Toscane. Op haar blog schrijft ze over eten en reizen in Italië, waarbij ze geïnspireerd wordt door haar Toscaanse schoonfamilie. Dit recept komt uit haar kookboek Tortellini at Midnight.

Het recept vind je hieronder

PROBEER OOK:

<script type=”text/javascript”>var bol_sitebar_v2={“id”:”bol_1647335325505″, “baseUrl”:”partner.bol.com”,”productId”:”9300000039903410″,”familyId”:””,”siteId”:”5040″,”target”:true,”rating”:true,”price”:true,”deliveryDescription”:true,”button”:true,”linkName”:”De%20Zilveren%20Lepel%20-%20De%20vegetarische%20Zilveren%20Lepel”,”linkSubId”:””};</script><script type=”text/javascript” src=”https://partner.bol.com/promotion/static/js/partnerProductlinkV2.js” id=”bol_1647335325505″></script>

Details

  • Servings: 8

Ingredients

  • Voor de bodem:
  • 200 g boter, zacht, plus extra om in te vetten
  • 60 g suiker
  • 1 ei
  • 150 g bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • rasp en sap van 1 citroen
  • 650 g (ca. 4) appels, geschild en in plakjes
  • scheutje cognac of rum
  • voor de topping:
  • 80 g zachte boter
  • 80 g suiker
  • 50 g bloem
  • voor erbij: 250 ml verse slagroom

Preparation

  • 1Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een ronde bakvorm van 20 cm in met boter.
  • 2Meng voor de taartbodem de boter, suiker, ei, bloem, bakpoeder, citroenschil en sap en een snufje zout tot een romig geheel. Druk dit geheel in het bakblik.
  • 3Leg de appelschijfjes erop en besprenkel ze met cognac.
  • 4Voor de topping meng je de boter, suiker en bloem in een kom. Beleg de appels met dit mengsel en zet de bakvorm dan in de oven.
  • 5Bak de taart 30 minuten, of tot de bovenkant goudbruin is en de appels gaar en zacht zijn geworden.
  • 6Laat afkoelen (of eet lauwwarm, mijn voorkeur) en serveer met wat lobbig geklopte slagroom.