Terug naar overzicht
Appeltaart recept

Zo maak je de heerlijke Italiaanse appeltaart van Emiko Davies

Mijn schoonmoeder, Angela, heeft een ‘receptenboek’: een grote hardcover-agenda uit 1981 waarin ze recepten opschrijft die ze lekker vindt of wil proberen. Deze appeltaart was het eerste recept dat ze erin opschreef, en hoewel ze zich niet meer herinnert waar het vandaan komt, bakte ze ’m vaak toen Marco klein was’, aldus foodwriter Emiko Davies.

‘Het feit dat mijn schoonmoeder ‘m la torta di mele e panna noemt – taart met appel en room – om ’m te onderscheiden van een gewone appeltaart, impliceert dat je deze taart altijd met vers geklopte slagroom moet serveren’.

Foodwriter Emiko Davies woont met haar Italiaanse man Marco en twee dochters in hartje Toscane. Op haar blog schrijft ze over eten en reizen in Italië, waarbij ze geïnspireerd wordt door haar Toscaanse schoonfamilie. Dit recept komt uit haar kookboek Tortellini at Midnight.
Appeltaart recept

Appeltaart

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Porties: 8 personen

Ingrediënten

Voor de bodem

  • 200 gr boter zacht, +extra om in te vetten
  • 60 gr suiker
  • 1 ei
  • 150 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 citroen rasp en sap
  • 650 gr appels geschild en in plakjes
  • scheutje cognac of rum

Voor de topping

  • 80 gr boter zacht
  • 80 gr suiker
  • 50 gr bloem

Voor erbij

  • 250 ml slagroom vers

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een ronde bakvorm van 20 cm in met boter.
  • Meng voor de taartbodem de boter, suiker, ei, bloem, bakpoeder, citroenschil en sap en een snufje zout tot een romig geheel. Druk dit geheel in het bakblik.
  • Leg de appelschijfjes erop en besprenkel ze met cognac.
  • Voor de topping meng je de boter, suiker en bloem in een kom. Beleg de appels met dit mengsel en zet de bakvorm dan in de oven.
  • Bak de taart 30 minuten, of tot de bovenkant goudbruin is en de appels gaar en zacht zijn geworden.
  • Laat afkoelen (of eet lauwwarm, mijn voorkeur) en serveer met wat lobbig geklopte slagroom.
5 van 1 stem
Pin recept Recept afdrukken

Recept uit kookboek:

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.