Terug naar overzicht
Tweede huis Italie

Juridische tips voor het kopen van een woning in Italië

Juridische tips

Als je een huis koopt in Italië is het goed om op bepaalde juridische zaken te letten. Advocaat Roberto de Falco assisteert cliënten regelmatig bij de aan- en verkoop van onroerende zaken in Italië. Hier deelt hij zijn tips.

Het kopen van een woning in Italië vergt enige voorbereiding. Nadat een huis (eventueel via een makelaar) is gevonden, komt het moment om een en ander op papier te zetten. Dat is erg belangrijk, ook omdat naar Italiaans recht mondelinge afspraken niet binden. Slechts wat op papier staat telt.

Aankoop huis

Gewoonlijk verloopt de aankoop in twee stappen: eerst wordt het voorlopig koopcontract getekend en daarna de overdrachtsakte. Sommige makelaars werken in drie stappen: eerst wordt een (meestal onherroepelijk) aankoopbod gedaan, dan volgt een voorlopig koopcontract en vervolgens de overdrachtsakte. Dit driestappenplan is niet zonder risico.

Schriftelijk aankoopbod

In het algemeen bevat een schriftelijk aankoopbod maar weinig informatie, waaronder de namen van partijen, de beschrijving van het object en de aangeboden prijs. Dit – summiere – document is echter op het moment dat de verkoper aanvaardt al een volledig contract. Als de koper later meer clausules wil opnemen (bijvoorbeeld een financieringsvoorbehoud) dan moet de verkoper daarmee instemmen. Gebeurt dan niet, dan is de koper verplicht om te kopen op basis van het oorspronkelijke contract.

Daarom moet het eerste schriftelijke stuk reeds alle voorwaarden en clausules bevatten die de koper beschermen en zijn wensen garanderen.

Check deze onderdelen in het koopcontract

Voor je je handtekening onder een contract te zet, doe je er als koper verstandig aan om bepaalde dingen te controleren. Bijvoorbeeld of alles conform de wet en de plaatselijke bouwreglementen is gebouwd. Dat is helaas niet altijd het geval en het kan later voor de kopers voor grote problemen zorgen. Ook is het raadzaam vast te stellen dat de verkoper de echte (en enige) eigenaar van het verkochte is. Het is in de praktijk voorgekomen dat achteraf, nadat de koper een borg had betaald, degene die als koper het contract had getekend niet de (enige) eigenaar was. De koper kon toen de woning niet kopen omdat de andere eigenaar, (in het voorbeeld de bijna gescheiden vrouw van de verkoper), niet wilde verkopen. Slechts met de grootste moeite heeft de aspirant-koper zijn borg terug kunnen krijgen.

Codice fiscale is essentieel

Voorts doe je er als aanstaande koper goed aan om alvast een Italiaans fiscaal nummer (codice fiscale) aan te vragen. Zonder zo’n codice fiscale is er in Italië tegenwoordig veel niet mogelijk. Niet alleen het kopen van een huis kan zonder fiscaal nummer niet doorgaan (de notaris is immers verplicht dit nummer in de akte te vermelden), maar ook het openen van een bankrekening en de aanschaf van een prepaid telefoonkaart, beiden overigens aan te raden indien je regelmatig in Italië woont en verblijft, gaan niet zonder dat nummer.

Indien de controles met goed gevolg zijn doorlopen en het voorlopige contract getekend is, is de volgende stap die naar de notariële overdrachtsakte.

Meer informatie over het kopen van een woning in Italië

Wil je graag meer informatie over het wonen&werken in Italië kijk dan ook eens bij onze eerdere publicaties en boeken. Eenvoudig en snel te bestellen via onze webshop:
magazine De Smaak van Italie

Wonen in Italië

Voor iedereen die stiekem droomt van zo’n eigen plek in de Laars stelden wij deze special samen.Vol do’s en don’ts-tips van makelaars, ervaringsdeskundigen en huizen van 1 tot 1.000.000 euro! Bestel hier deze editie >>

magazine De Smaak van Italie

Wonen & werken

Op vakantie in Italië is het leven prachtig: de zon schijnt, het eten smaakt goed en de natuur is schitterend. Hier zou je willen blijven. Maar hoe pak je dat aan? Wij geven je in dit nummer veel tips van makelaars hoe en waar je moet beginnen en over de aanschaf van een woning. Bestel hier deze editie >>

boek wonen kopen in italie

Wonen & kopen

Juridische, fiscale, financiële en praktische aspecten bij vestiging en aankoop van onroerend goed in Italie. Een must have voor iedereen die zich wil orienteren over het kopen van een huis in Italie. Ga hier verder >>

cover De Smaak van Italie ed 1 2022

Nieuw: Ik Vertrek!

Ik Vertrek; verhalen, tips en ervaringen van kenners terugkomers en blijvers. Jaarlijks vertrekken tientallen Nederlanders naar Italië om een B&B te beginnen. Bij de één wordt het een daverend succes, weer een ander keert een illusie armer terug naar Nederland. Bestel dit nummer >>

Meer artikelen over een tweede woning in Italië

Justmarche

Justmarche, uw vastgoedpartner in Midden-Italië

Met meer dan twee decennia ervaring in de vastgoedsector begeleiden en adviseren wij bij de aankoop van onroerend goed in Midden-Italië. Ontdek waarom wij de ideale partner zijn voor het kopen of verkopen van uw huis.Klantgerichte aanpakBij Justmarche staat de

Lees meer »
advItalia

Advitalia makelaar in Italië

Realiseer jouw Italiaanse woondroom  Het moment is gekomen om jouw Italiëplannen concreet uit te werken maar je weet niet direct waar en hoe te beginnen… Dan ben je bij Advitalia op het juiste adres. Ons team van geregistreerde makelaars, juridisch

Lees meer »