Terug naar overzicht
huis kopen in Italië juridische tips

Het aankopen van een huis in Italië: bekijk deze juridische tips

Als je een huis koopt in Italië is het goed om op bepaalde juridische zaken te letten. Advocaat Roberto de Falco assisteert cliënten regelmatig bij de aan- en verkoop van onroerende zaken in Italië. Hier deelt hij zijn tips.

Het kopen van een huis in Italië vergt enige voorbereiding. Nadat een huis (eventueel via een makelaar) is gevonden, komt het moment om een en ander op papier te zetten. Dat is erg belangrijk, ook omdat naar Italiaans recht mondelinge afspraken niet binden. Slechts wat op papier staat telt.

Aankoop huis

Gewoonlijk verloopt de aankoop in twee stappen: eerst wordt het voorlopig koopcontract getekend en daarna de overdrachtsakte. Sommige makelaars werken in drie stappen: eerst wordt een (meestal onherroepelijk) aankoopbod gedaan, dan volgt een voorlopig koopcontract en vervolgens de overdrachtsakte. Dit driestappenplan is niet zonder risico.

Schriftelijk aankoopbod

In het algemeen bevat een schriftelijk aankoopbod maar weinig informatie, waaronder de namen van partijen, de beschrijving van het object en de aangeboden prijs. Dit – summiere – document is echter op het moment dat de verkoper aanvaardt al een volledig contract. Als de koper later meer clausules wil opnemen (bijvoorbeeld een financieringsvoorbehoud) dan moet de verkoper daarmee instemmen. Gebeurt dan niet, dan is de koper verplicht om te kopen op basis van het oorspronkelijke contract.

Daarom moet het eerste schriftelijke stuk reeds alle voorwaarden en clausules bevatten die de koper beschermen en zijn wensen garanderen.

Check deze onderdelen in het koopcontract

Voor je je handtekening onder een contract te zet, doe je er als koper verstandig aan om bepaalde dingen te controleren. Bijvoorbeeld of alles conform de wet en de plaatselijke bouwreglementen is gebouwd. Dat is helaas niet altijd het geval en het kan later voor de kopers voor grote problemen zorgen. Ook is het raadzaam vast te stellen dat de verkoper de echte (en enige) eigenaar van het verkochte is. Het is in de praktijk voorgekomen dat achteraf, nadat de koper een borg had betaald, degene die als koper het contract had getekend niet de (enige) eigenaar was. De koper kon toen het huis niet kopen omdat de andere eigenaar, (in het voorbeeld de bijna gescheiden vrouw van de verkoper), niet wilde verkopen. Slechts met de grootste moeite heeft de aspirant-koper zijn borg terug kunnen krijgen.

Codice fiscale is essentieel

Voorts doe je er als aanstaande koper goed aan om alvast een Italiaans fiscaal nummer (codice fiscale) aan te vragen. Zonder zo’n codice fiscale is er in Italië tegenwoordig veel niet mogelijk. Niet alleen het kopen van een huis kan zonder fiscaal nummer niet doorgaan (de notaris is immers verplicht dit nummer in de akte te vermelden), maar ook het openen van een bankrekening en de aanschaf van een prepaid telefoonkaart, beiden overigens aan te raden indien je regelmatig in Italië woont en verblijft, gaan niet zonder dat nummer.

Indien de controles met goed gevolg zijn doorlopen en het voorlopige contract getekend is, is de volgende stap die naar de notariële overdrachtsakte.

Handig!

Bestel het Vakwoordenboek Italiaans onroerend goed in onze webshop voor € 15.

Naar de webshop

BEKIJK OOK:

  • Avv. Roberto de Falco (1965) heeft na zijn rechtenstudie in Italië de titel van Avvocato verkregen. Hij is sinds 1992 in Nederland werkzaam en mag zich sinds 2002 ook advocaat noemen. Avv. De Falco houdt zich vooral bezig met Italiaans en internationaal (privaat)recht, handelsrecht, contractenrecht, successierecht en familierecht. Hij assisteert tevens Nederlandse en buitenlandse cliënten bij de aan- en verkoop van onroerende zaken in Italië. Avv. de Falco is als mediator gespecialiseerd in interculturele mediation. Sinds 2015 is hij honorair consul voor Italië.