Terug naar overzicht
Insalata di mare

Zo maak je deze insalata di mare van Jansen & Jansen

De een kookt, de ander eet het op. De zussen Jansen & Jansen, makers van het kookboek Mooi mediterraan, geven je advies voor een gezonde levensstijl. Dit keer: zo maak je een insalata di mare.

Een insalata di mare wordt in Italië praktisch altijd bereid met octopus en/of garnalen of variaties op dat thema. Wij gaan ditmaal voor een versie met alleen inktvis, zij het geen octopus maar ‘gewone’ inktvis. In combinatie met de heilige drie-eenheid knoflook, citroen en peterselie is een heerlijke smaaksensatie gegarandeerd. Je kunt ringen nemen, zelf inktvisjes schoonmaken of reeds kristalheldere diepvriesexemplaren gebruiken. Ideaal bij de borrel als mager hapje, maar ook natuurlijk als antipasto! Wij maken er een iets voedzamere salade van.

En waarom is dit gerecht dan zo gezond?

  • Een nieuwe wetenschappelijke studie toont aan dat het nuttigen van een halve eetlepel onverwarmde extra vierge olijfolie per dag een significant verschil maakt qua preventie van hart- en vaatziekten en andere aandoeningen. De enkelvoudige onverzadigde vetzuren in de olijfolie en de polyfenolen, u-weet-langzamerhand-wel, die stofjes die ontstekingen tegengaan, zorgen daarvoor. Die goeie stofjes verdwijnen naarmate je de olie verhit.
  • De combinatie knoflook-citroen-peterselie is zeer weldadig want ontstekingsremmend. Je komt die tegen in veel mediterrane gerechten. Ze gaat bloedstolsels tegen en verbetert de bekleding van de vaatwanden.
  • Inktvis is een magere vis met weinig koolhydraten en relatief weinig vetten. Fijn genoeg bestaan die vetten overwegend uit omega 3 (meervoudig onverzadigd). Inktvis bevat verder een beetje vitamines en eiwitten en meer mineralen en helaas ook nogal wat cholesterol.
  • Aardappels bevatten veel arme koolhydraten, maar ook het nodige aan mineralen, vezels en eiwitten.
  • De bijzondere magere bleekselderij is goed voor een paar extra vezels en eiwitten.

Tekst en fotografie Jansen & Jansen

Details

Ingredients

  • 2 knoflooktenen
  • olijfolie (mag extra vierge zijn)
  • handje peterseliesteeltjes en -blaadjes
  • ca. 600 g inktvisringen en/of inktvisjes
  • 4 à 6 aardappels (niet te groot)
  • 1 bleekselderijstengel
  • 1 citroen
  • paar handjes bladsla
  • evt. een beetje semolina
  • bakolie

Preparation

  • 1Verwarm wat olijfolie in een pan en doe er één gesnipperde knoflookteen en de peterseliesteeltjes bij. Omdat we de olie matig verwarmen mag die extra vierge zijn.
  • 2Doe de visjes erbij en geen zout, daar worden ze taai van. Laat ze 20 minuten zachtjes sudderen en daarna afkoelen.
  • 3Maak de aardappels schoon en kook ze mét schil beetgaar. Laat ze afkoelen tot de schil er gemakkelijk af te halen valt.
  • 4Snij de andere knoflookteen en de peterselieblaadjes fijn.
  • 5Snij de bleekselderij in ultradunne schijfjes.
  • 6Haal de schil van de aardappels en snij ze in blokjes.
  • 7Bedek een schaal met de bladsla, verspreid daar de aardappelblokjes en de bleekselderij overheen.
  • 8Snij het lijf van de inktvis (zonder de tentakels) in dunne reepjes.
  • 9Breng op smaak met peper en zout en besprenkel met het sap van de citroen. En natuurlijk met een scheut olijfolie.
  • 10De tentakels vinden we lekkerder gefrituurd dus hoppa, even door wat semolina (griesmeel van durumtarwe), in een laagje frituurolie en in de salade ermee!