Italiaanse boeken: dit zijn de leukste boeken van dit moment!
Terug naar overzicht
Italiaanse boeken

Deze Italiaanse boeken neem je mee op vakantie!

Dacht je dat het vooral kookboeken zijn die van de lopende band van Italiaanse uitgevers rollen? Dan heb je het mis. Het aanbod van romanschrijvers is niet mis en daarom delen we om de maand de leukste Italiaanse boeken.

Mijn 2e leven

Als je trouwt met een veganistische vrouw kan dat vreemde gevolgen hebben. Je krijgt geen pizza salami meer, tiramisu of heerlijke Italiaanse vis. Je staat opeens groene sprietjes te knippen uit een balkonpotje. Haar dieet werkt je gewoon op de zenuwen! Rome lijkt op z’n kop te staan. Maar ja, je houdt van haar… Mijn 2e leven van Fausto Brizzi is een warme, komische roman over liefde en over de moderne obsessie met gezond en verantwoord eten.

Italiaanse boeken mijn 2e leven

Fausto Brizzi, uitgeverij Luitingh-Sijthoff € 18,99. Bestel het boek hier.

Het hoogste goed

‘Er was eens een jongen die een verdriet met zich meedroeg waarvan hij niet wilde scheiden. Hij nam het overal mee naartoe. Hij liep er elke morgen mee door het dorp naar school. Als hij in de klas ging zitten, nestelde het verdriet zich aan zijn voeten en lag daar dan vijf uur zonder een kik te geven. Als hij thuiskwam waste hij zijn handen, want dat hadden zijn vader en moeder hem zo geleerd. Daarna deed hij de deur van de ijskast open, keek of er iets voor hem klaarstond, en als dat niet zo was, maakte hij spaghetti met tomaat. Het verdriet klom op de stoel naast hem, en terwijl hij at aaide de jongen het. Maar als zijn ouders erbij waren, lag het verdriet aan de voeten van de jongen. Af en toe liet de jongen zijn hand onder tafel verdwijnen en gaf het een stukje brood. De snuit van het verdriet zocht zijn hand, en daarna likte het zijn vingers.’ Elk mens draagt een eigen verdriet met zich mee. Groot of klein, hanteerbaar of onbeheersbaar. In deze poëtische roman onderzoekt Andrea Bajani het wezen van het verdriet.

italiaanse boeken het hoogste goed

Andrea Bajani, uitgeverij Athenaeum € 17,50. Bestel het boek hier.

Verstrengeling

Verstrengeling gaat over het wezen van de liefde. Die lijkt op een fenomeen uit de kwantumfysica: de tijdelijke verstrengeling van twee deeltjes heeft een blijvend effect. Zo werkt liefde ook volgens auteur Simona Sparaco, want als je met iemand bent, hoe kort ook, ben je daarna altijd anders. Lea en Giacomo zijn elkaars tegenpolen. Zij is goed in talen en communicatie, hij is geen gesloten natuurkundige. Na twee mooie perioden verbreken ze voorgoed hun relatie. Toch, na jaren, vlamt in Rome hun passie weer op. Is liefde onberekenbaar?

Italiaanse boeken verstrengeling

Simona Sparaco, uitgeverij Luitingh-Sijthoff € 19,99. Bestel het boek hier.

Het diner van Trimalchio

‘Romeins’ lijkt soms een ander woord voor ‘decadent’. Mateloze bras- en slemppartijen, woeste orgieën, vrije seks… Dat is een verkeerd beeld. De Romeinse literatuur is serieus en ingetogen. Grote uitzondering: de Satyrica van Petronius, een roman uit de eerste eeuw. Alle remmen gaan los. Vooral in het middendeel van de roman, een beschrijving van een uitzinnig diner. De rijke vrijgelatene Trimalchio laat geen middel onbenut om zijn gasten te verbluffen en te verrassen. Krankzinnige gerechten, daverende shows en meeslepende verhalen: zijn diner biedt alle ingrediënten voor een wilde Romeinse nacht.

Italiaanse boeken Het diner van trimalchio

Petronius, uitgeverij Athenaeum € 9,99. Bestel het boek hier.

In een Romeins klaslokaal

Hoe leerden kleine jongens (en meisjes) in het oude Rome Latijn? Hoe leerden ze schrijven, lezen, rekenen? In een Romeins klaslokaal bevat vrijwel onbekende, maar gegarandeerd echte, antieke schoolteksten waaruit Romeinse kinderen hun kennis opdeden. De teksten geven tegelijkertijd een levendig beeld van de school, de bank, de rechtbank, het middageten en het diner en het bezoek aan het badhuis. Alle teksten worden in hun context geplaatst, en zo leert de lezer, samen met de Romeinse schooljeugd, het dagelijks leven kennen van tweeduizend jaar geleden.

Italiaanse boeken In een Romeins klaslokaal

Eleanor Dickey, uitgeverij Athenaeum € 17,50. Bestel het boek hier.

Eeuwige jeugd

Tijdens een benefietdiner van de Venetiaanse beau monde raakt commissario Brunetti in gesprek met de oude Contessa Lando-Continui. Ze praten over haar kleindochter die op vijftienjarige leeftijd verdronk en daardoor een hersenbeschadiging opliep. Ze heeft zich nooit neergelegd bij dit drama en zoekt antwoorden op haar vragen. Brunetti belooft uit medelijden met Contessa de zaak nog eens te bekijken en ontdekt dat er meer aan de hand is. Te midden van de dagelijkse drukte van het Venetiaanse leven, tekent zich het verhaal af en van een vrouw die door het noodlot gevangen raakte in een eeuwige jeugd.

Italiaanse boeken Eeuwige Jeugd

Donna Leon, uitgeverij Cargo € 19,99. Bestel het boek hier.