Terug naar overzicht
De makers van de Italië podcast over hun liefde voor Italie

De makers van ‘De Italië podcast’ over hun liefde voor de Laars

Donatello Piras, een in Nederland geboren Italiaan, en Eveline Rethmeier, voormalig Italië-correspondent, maken samen de Italië Podcast voor BNR. Iedere week zoeken ze naar het antwoord op de vraag wat dit land voor veel mensen zo onweerstaanbaar maakt. Hoe is hun liefde voor Italië ontstaan?

Liefde voor Italië

Donatello Piras: ‘Het moment dat ik als kind voor het eerst bewust van Italië hield, was toen ik het vliegtuig uitstapte en op Sardinië, waar mijn familie vandaan komt, arriveerde. De warmte en die typische eilandgeur van de macchia mediterranea, de mediterrane vegetatie die rondom de middellandse zee groeit, maakte me gelukkig.’

Eveline Rethmeier: ‘Toen ik op mijn negende voor het eerst in Florence kwam, wist ik meteen al: hier wil ik op een dag wonen. De kleuren, de mooie sculpturen, de ijsjes, de vrolijkheid van de mensen. Ik heb woord gehouden: toen ik uit huis ging, ben ik een jaar in Florence gaan wonen.’

Vooroordelen over Italianen in relaties

Eveline: ‘Ik heb meer Italiaanse vriendjes gehad dan Nederlandse dus ik kan wel zeggen dat Italiaanse mannen absoluut galanter zijn. Nederlandse mannen kunnen daarbij vergeleken behoorlijk pummelig zijn. Ook gaan in Italiaanse ruzies de volumes en stemmen wat sneller omhoog.’ Donatello: ‘Dat laatste kan ik bevestigen. En: Italiaanse vrouwen zijn wat jaloerser aangelegd. Ze zijn in mijn ervaring minder geneigd tot het geven van vrijheid als je eenmaal in een relatie zit.’

Meest romantische plek

Eveline: ‘Zonder enige twijfel is Italië het meest romantische land ter wereld. Met Rome voorop. De steegjes, de zachte straatverlichting ‘s avonds, de fonteinen. Alles ademt romantiek.’

Donatello: ‘Cinque Terre, een zonsondergang bij het Gardameer – Italië staat bol van romantiek. Maar de meeste romantische plek voor mij is Castello di Montegridolfo, een oude burcht in de heuvels bij Rimini, waar ik in 2018 getrouwd ben, mét uitzicht op zee.’

Het leven vieren

Eveline: ‘De liefde van Italianen voor het leven vind ik erg mooi. Ze leven meer in het moment en vieren het leven veel meer. De liefde voor familie, ook al is dat soms heel mooi, kan wel heel beklemmend zijn. Kinderen en ouders blijven heel lang aan elkaar kleven en dat staat persoonlijk erg ver van mij af.’

Dontallo: ‘Eens! Italiaanse familieliefde is geweldig maar kan ook vermoeiend zijn. Even bij iemand langsgaan voor een kopje koffie is er, als ik in Italië ben, niet bij; omdat ik ze niet zo vaak zie moet ik minimaal aanschuiven voor een pranzo of cena. En dat moet dan eigenlijk ook bij alle verschillende familieleden; anders horen ze dat je wel bij de één was en niet bij de ander. Dat is an sich natuurlijk erg leuk en bijzonder, maar soms ook wel vermoeiend. De Italiaanse liefde voor de keuken vind ik trouwens de mooiste vorm van amore: ik kan ook een hele avond doorzeuren over het bereiden van een perfecte pasta.’

Favoriet Italiaans liefdesverhaal

Eveline: ‘Ik haal je op, ik neem je mee van Niccolo Ammaniti. Dat gaat over een jeugdige liefde tussen twee kinderen van een jaar of tien, twaalf. Dat boek heeft me echt in tweeën gesneden, zo mooi vond ik het.’ Donatello: ‘De liefde van de wereldberoemde schrijver Dante Alighieri voor zijn Beatrice heb ik altijd indrukwekkend gevonden. Vooral omdat hij die liefde zo in zijn werk La Divina Commedia heeft gestopt. Een ander prachtig Italiaans verhaal over de liefde tussen vader en zoon vind ik de film La vita è bella van Roberto Benigni. Erg mooi hoe hij zijn zoontje, ondanks de ontberingen van de Tweede Wereldoorlog, toch een vrolijke dag probeert te bezorgen.

Luister de Italië podcast.

That’s amore

Wij maakten een heel magazine over de liefde voor de Laars. Nabestellen kan heel eenvoudig in onze webshop.

Nabestellen

BEKIJK OOK:

Wil je automatisch op de hoogte blijven?

Ontvang elke woensdag post uit Italië! Schrijf je in: