Terug naar overzicht
camperlife en solotrip

Met de camper naar Italië

Zo reis je met de camper

Het aantal Nederlanders dat met een camper op vakantie gaat, heeft een enorme vlucht genomen. Ongetwijfeld heeft dat iets te maken met het vrijheidsgevoel dat zo’n huis op wielen geeft. Wij vroegen ervaren campers hoe het is om met een busje door de Laars te toeren. 

Kamperen is Nederlanders natuurlijk niet vreemd. Al decennia trekken we er massaal op uit. Dat begon al in de late negentiende eeuw, toen de gegoede burgerij een weekendje in een tentje in de natuur ging overnachten. En nog altijd is dat gevoel, die hang naar het buitenleven, volop aanwezig. De caravan was daarbij jarenlang het populairste vervoersmiddel, maar de laatste jaren wordt de traditionele sleurhut steeds vaker verruild voor het veel mobielere kampeerbusje of camper, schreef het Algemeen Dagblad in 2022. ‘In Nederland nam het totaal aantal caravans sinds 2015 met 40.000 exemplaren af tot 417.000 stuks. Het aantal campers schoot omhoog van 93.000 stuks in 2015 tot 160.000 nu.’

Record aantal campers

Het totale aantal kampeerauto’s in Nederland was op 1 oktober 2022 gestegen tot een recordhoogte van 170.624 exemplaren, zo blijkt uit cijfers van autobranche-organisaties BOVAG en Kampeer en Caravan Industrie (KCI). Ter vergelijking: dat zijn er ruim 10.000 meer dan begin 2022 en in vergelijking met 10 jaar geleden is het aantal zelfs verdubbeld. Ook de tweedehands markt is booming; op Marktplaats is ‘camper’ is nu na ‘gratis’ de meest gebruikte zoekterm.

De reden van die toegenomen populariteit is vrij simpel volgens de autobranche-organisaties. Sinds corona, toen vliegvakanties nagenoeg niet mogelijk waren, zocht iedereen naar alternatieven om een veilige en tochavontuurlijke vakantie te beleven. En dat verlangen is niet meer verdwenen. Met een camper kun je gaan en staan waar je wilt. Hoewel dat met een tent of caravan natuurlijk ook prima kan, is het met een camper voor veel mensen allemaal gewoon nét wat makkelijker en comfortabeler. Je hebt alles zó weer ingepakt als de locatie of het weer toch tegenvalt, je kunt je fietsen achterop meenemen en je parkeert, als het vakantieland het toelaat, je camper soms midden in de natuur. Je hebt alles immers toch aan boord.

Villa op wielen?

In het geval van sommige luxe campers kun je dat heel letterlijk nemen. In deze rijdende huizen vind je complete badkamers, bedden met lattenbodems, verwarming, airco, een kluis om je waardevolle spullen in te bewaren, zonnepanelen, een vriezer én soms zelfs een overdekte parkeerplek voor je scooter. Andere oude of omgebouwde klusbussen zijn meer basic, hierin zul je de bank iedere dag weer moeten uitvouwen tot een bed, en een los gasstelletje tevoorschijn moeten halen om te koken.

En ondanks dat Italië misschien (nog) niet per se bekendstaat als camperland –Schotland, Scandinavië of Portugal daarentegen bijvoorbeeld wel – kun je hier met een busje prima vakantie vieren, zo blijkt ook uit de verhalen van de ervaringsdeskundigen die wij spraken.
Je hebt alles snel ingepakt als de locatie of het weer tegenvalt, je kunt je fietsen meenemen en slaapt soms midden in de natuur.

‘Tegenwoordig is dat gevoel, die hang naar het buitenleven, nog volop aanwezig’

Met de camper naar Italië op reis

Valentina en Luca werken in hun camper aan Italian scraps

De Italiaanse Valentina Raffaelli en Luca Boscardin wonen en werken in Amsterdam, ze trokken elf maanden door hun moederland met een knalblauwe bus.

‘Het is zo’n bijzondere ervaring de deur van je busje open te doen en midden in zo’n landschap te stappen terwijl er in de verte kuddes wilde schapen, koeien of een wolf aan je voorbij trekken’

Valentina: ‘We kochten onze camper in januari 2019, we hadden ongeveer drie maanden uitgetrokken om hem op te knappen; in april wilden we richting Italië vertrekken. Hij moest na de verbouwing aan nogal wat eisen voldoen: we wilden er lekker in kunnen slapen maar er ook comfortabel in werken, ik deed namelijk research voor een nieuw kookboek en mijn vriend werkt remote als grafisch ontwerper. Ook wilden we koken aan boord, ons eten koel bewaren, een solar shower kunnen opslaan (met water dat opwarmt door de zon) en onze elektronica opladen via zonnepanelen. Ook moest er een toilet aan boord gemaakt worden. We waren van plan drie of vier maanden weg te blijven. Uiteindelijk werden dat er elf, we kwamen we in maart 2020 pas thuis.’
Met de camper reizen story
‘We zijn van noord naar zuid gereden, maar de langste tijd verbleven we in Abruzzo. Vaak parkeerden we onze bus in het laagseizoen gewoon op een parkeerplek. Het is daar op sommige plekken dan zo verlaten dat dat geen enkel probleem was, zeker omdat we nooit spullen naast de bus zetten of troep achterlieten. En als er wel locals in de buurt waren, knoopten we een praatje met ze aan en vroegen of ze er een probleem mee hadden. De meesten reageerden geïnteresseerd, sommigen vonden het vreemd dat wij een jaar in onze bus woonden, maar vaak leidde het tot leuke ontmoetingen. Zo kregen we ook regelmatig het aanbod op iemands land te parkeren.

Het allerliefst sliepen we in de bergen, de mooiste plek waar we overnacht hebben was op een parkeerplek bij Campo Imperatore, een hoogvlakte die Klein Tibet genoemd wordt. We waren er in het voorjaar, alle velden stonden in bloei. Het is zo’n bijzondere ervaring de deur van je busje open te doen en in zo’n landschap te stappen terwijl er in de verte wilde schapen, koeien of een wolf voorbijtrekken. Het was een paradijs, ’s nachts was het zó donker, ik heb nog nooit zoveel sterren gezien. Toch voelden we ons nooit onveilig. We waren nooit echt alleen, we zochten altijd naar plekken waar nog twee of drie andere kampeerbusjes stonden, en als we toch over een locatie twijfelden, gingen we naar een camping. In de buurt van grote steden overnachten we bijvoorbeeld altijd op officiële camperplekken, daar voelden we ons op een parkeerplek niet prettig.’
Met de camper naar Italie verhaal in de bergen

Campers Valentina en Luca werken in hun bus aan het kookboek Italian scraps dat een naslagwerk is voor koken op zijn Italiaans, maar dan zonder verspilling.

Oncomfortabel? Nee hoor!

Erik van Donkelaar en Lisa Mooij zegden eind 2019 hun banen op en verkochten hun huis om fulltime te gaan reizen en te bloggen onder de naam reisstel.nl Met hun camper reisden ze twee maanden door de Laars.

Lisa: ‘In januari 2020 begonnen we aan een wereldreis, we startten in Azië. Omdat de coronapandemie uitbrak, moesten we terug naar huis. Zodra het kon, zijn we met het opgeknapte kampeerbusje van mijn ouders richting Italië vertrokken. We begonnen in Noord-Italië, eerst in het merengebied en Piemonte en daarna Toscane, uiteindelijk zijn we via Brindisi overgevaren naar Griekenland. Vervolgens zijn we doorgereden naar onder andere Albanië, Montenegro, Kroatië, Slowakije en Armenië. We hebben vanuit ons busje aardig wat van de wereld gezien en de tijd in Italië, we zijn er in totaal zo’n twee maanden geweest, hebben we als zeer bijzonder ervaren. Het grappige was: ik had van tevoren helemaal niet zo’n goed beeld van Italië als camperland, vooral op het gebied van voorzieningen had ik niet zulke hoge verwachtingen. Sommige wegen waren inderdaad niet al te best, maar we waren bijvoorbeeld juist verrast door het aantal tankstations waar je als camper je toilet kunt legen of je water kunt aanvullen.

Ook maakten wij in Toscane en Piemonte veel gebruik van de app Park 4 night, die toont je de handigste plekken; van mooie campings, een watertappunt, een plek om te douchen tot een wildplek waar je veilig overnacht in de natuur. Officieel is dat niet toegestaan, maar veel campers doen het wel. Zolang de locals geen last van je hebben, zullen ze de autoriteiten niet tippen. In Noord-Italië kwamen wij ook een aantal leuke, splinternieuwe camperplaatsen tegen, Area Sosta Camper, dat zijn door de overheid gesubsidieerde plekken. Wij vonden ze ideaal: ze zijn altijd gratis, je hebt er voorzieningen en soms een geweldig uitzicht. Zo stonden wij bijvoorbeeld in de omgeving van Cella Monte in Piemonte, met uitzicht over de wijngaarden. Je bus op zo’n plek kunnen neerzetten om een kopje koffie te zetten, te koken of te slapen, oncomfortabel? Nee hoor! Dat gaf ons zo’n vrij gevoel, dat zullen we niet snel vergeten.’

Erik en Lisa reisstel in Italie

Tip van Lisa: ‘Hier zit ik op een Panchina Gigante in Piemonte, dat zijn hele grote houten banken, neergezet op panoramische punten. Op zoek naar mooie locaties tikten wij dat woord vaak in op Google Maps’

‘Slapen doe je in een wijngaard, onder de olijfbomen of met uitzicht op een middeleeuws gehucht’ Erik en Lisa zijn sinds hun campertocht door de Laars zo verliefd geworden op het land dat ze er willen blijven wonen. Momenteel zoeken ze vanuit hun bus naar een huis. Het blog van Erik en Lisa over hun zoektocht kan je hieronder bij ons volgen.

De 3 mooiste wildkampeerplekken, 3 mooiste routes volgens Lisa en Erik? En de 3 mooiste campings, geschikt voor een camper? Lisa en Erik delen ze met je en geven je nog veel meer praktische tips.

Dit artikel komt uit: De Smaak van Italië editie 1 maart|april 2023. Blader en bestel dit nummer los. Je krijgt het magazine thuis gestuurd.

Cover De Smaak van Italie voorjaar

Op huizenjacht met de camper