Terug naar overzicht

Grote kans op nieuwe verkiezingen in Italië

De president van Italië doet vandaag een allerlaatste poging om de politieke partijen ervan te overtuigen dat ze op een of andere manier een regering moeten vormen. Maar de kans is heel groot dat ook deze gespreksronde niets oplevert.

Twee maanden na de parlementsverkiezingen heeft Italië nog altijd geen regering. De populisten van de Vijfsterrenbeweging en Lega willen niet samen regeren. President Mattarella heeft nog twee opties: een zakenkabinet of opnieuw stemmen. Dat meldt dagblad Trouw.

Populistische partijen
Op 4 maart stemde een derde van de Italiaanse kiezers op de anti-establishmentpartij Vijfsterrenbeweging, die nu de grootste in het parlement is. Ook de rechtse Lega deed het opvallend goed, maar geen een partij had een zetelmeerderheid. Het leek daarom logisch dat deze twee populistische partijen samen zouden gaan regeren omdat ze dezelfde ideeën hebben over immigratie, een pensioenhervorming en het begrotingstekort. Maar de onderhandelingen hebben tot niets geleid.

Onmogelijke combinatie
Dat kwam vooral omdat Silvio Berlusconi, die samen met de Lega in een rechts blok aan de verkiezingen heeft meegedaan, een groot obstakel bleek. Luigi di Maio, de leider van de Vijfsterrenbeweging, weigert ook maar iets met hem te maken te hebben. Berlusconi zet op zijn beurt de politici van de Vijfsterrenbeweging weg als ‘mensen die nooit hebben gewerkt’ en die hij in zijn bedrijven ‘alleen zou aannemen om wc’s schoon te maken’. Omdat de Lega Berlusconi niet wil laten vallen is de combinatie met de Vijfsterrenbeweging onmogelijk gebleken.

Noodoplossing
Een poging van de Vijfsterrenbeweging om het met de centrum-linkse Democratische Partij te proberen, liep ook op niets uit. Andere opties zijn er niet. Nu de partijen er niet uitkomen, schrijven de Italiaanse kranten dat Mattarella een zakenkabinet als noodoplossing ziet. Het zou er daarom zomaar op uit kunnen draaien dat er nieuwe verkiezingen komen.

Regering voor het badseizoen
In de zomermaanden juli en augustus wordt er in Italië nooit gestemd omdat te veel kiezers dan op vakantie zijn. Dagblad Il Fatto Quotidiano noemt daarom 23 september als waarschijnlijke verkiezingsdatum, La Stampa houdt het op 30 september en Il Corriere della Sera op oktober.
Er zou dan nu een tijdelijke regering worden gevormd – de Italianen noemen dat ‘een regering voor het badseizoen’ – die het land de zomer door helpt. Mogelijk kan die er ook voor zorgen dat het parlement de kieswet verandert, zodat de nieuwe verkiezingen niet opnieuw tot een onmogelijke uitslag leiden.

LEES OOK:

Bron: Trouw.