Terug naar overzicht

De mooiste onbekende Italiaanse dorpjes

Airbnb gaat in samenwerking met de ANCI (Vereniging Italiaanse gemeenten) en MiBACT (Ministerie van Cultuur en Toerisme) twintig onbekende Italiaanse dorpjes onder de aandacht brengen. De samenwerking tussen de verschillende partijen komt niet geheel onverwachts. Eerder verschenen er al berichten in de media over leegloop van kleine dorpjes in verschillende regio’s in de Laars. Dorpjes als Civita di Bagnoregio dreigen te veranderen in spookstadjes, onder andere omdat jonge mensen de plek verlaten en gaan werken en studeren in een grote stad. In Civita di Bagnoregio is geen ziekenhuis of school meer te vinden; er wonen in totaal nog zo’n tien mensen.

Onbekende Italiaanse dorpjes op de kaart gezet

Om die ontwikkelingen tegen te gaan werden er al eerder maatregelen getroffen. Zo bood de burgermeester Daniele Galliano iedereen een geldbedrag van zo’n 2.000 euro voor iedereen die een huisje wilde kopen of huren in zijn kleine dorpje Bormida.

Onbekende Italiaanse dorpjes

Onder al deze vergeten dorpjes zijn natuurlijk prachtige, authentieke plekjes te vinden die nog niet ontdekt zijn door het massatoerisme. Hier kun je bij de lokale inwoners thuis verblijven en – met een beetje geluk – genieten van de lokale keukenkunst van de mamma waar je logeert.

De mooiste onbekende dorpjes die Airbnb in samenwerking met ANCI en MiBACT heeft uitgekozen liggen verspreid over het hele land. Van Piemonte tot Molise en van Lazio tot Puglia; in iedere regio wordt een ander dorpje onder de aandacht gebracht. De dorpjes die volgens de verschillende partijen de moeite waard zijn, zijn onder andere:

  • Etroubles (Valle d’Aosta)
  • Barolo (Piemonte)
  • Apricale (Ligurië)
  • Asolo (Veneto)
  • Pisticci (Basilicata)
  • Bitti (Sardinië)
  • Savoca (Sicilië)
  • Poggiorsini (Puglia)

Klik hier voor de complete lijst van vergeten dorpjes.

Onbekende Italiaanse dorpjes

Bezoek je binnenkort Basilicata (een prachtige regio met heel veel vergeten dorpjes)? Lees dan ook even dit artikel.
Voor het najaarsnummer van De Smaak bezochten wij het noorden van Calabrië, een andere ongerepte regio waar je heel veel onbekende dorpjes vindt, zoals bijvoorbeeld het schilderachtige Civita. Bestel het laatste nummer van de Smaak hier.

Fotografie: Inger van der Ree