Terug naar overzicht
Palermo

Dit doe je als je 24 uur in Palermo hebt

De hoofdstad van Sicilië is een heerlijke plek om een paar dag te verblijven. Maar wat als je slechts één dag in Palermo hebt? Dan wil je deze dingen gezien hebben.

In Palermo begin je de dag natuurlijk met cappuccino en een cannolo. Die vind je nergens zo lekker als bij Pasticceria Cappello (Via Colonna Rotta 68). Na het ontbijt is het tijd om te dwalen rond de kathedraal. Dat Romeinen, Arabieren en Normandiërs hun sporen in Palermo hebben achtergelaten zie je in Palazzo dei Normanni (Piazza Indipendenza 1). Het paleis diende als zetel voor zowel de Normandische koning Ruggero II als voor het Siciliaanse parlement. Vooral de prachtige vertrekken zijn een bezoek waard. Als je vanaf hier heuvelopwaarts loopt, kom je op de Maqueda-binnenplaats waar een trap naar Cappella Palatina leidt. Aan de andere kant van het plein, aan de Corso Vittorio Emanuele (de hoofdstraat van Palermo) ligt dé cattedrale: de kathedraal van Maria Assunta.

Palermo in Italië

Naar de markt
Wie de sfeer van de stad wil opsnuiven, moet beslist naar de markt op Piazza Ballarò, waar schreeeuwende marktkooplui verse etenswaren aan de man brengen. In de wijk eromheen, de Albergheria, zijn veel authentieke winkeltjes te vinden. Voor de lunch kun je terecht bij Trattoria ai Normanni aan Piazza della Vittoria 25. De prachtige tuin van Villa Bonanno aan Piazza della Vittoria is de ideale plek om even uit te rusten en te ontsnappen aan de middagzon.

Wandelroute
Quattro Canti is het chicste plein van Palermo. De vier palazzi die op de hoeken van het plein zijn gebouwd – en waarnaar het plein is genoemd – zijn versierd met fonteinen en beelden van beschermheiligen, seizoenen en koningen. Even verderop bevindt zich nog een mooi plein, Piazza Pretoria met een fontein die vanwege de naakte beelden ook de ‘Fontein van de Schaamte’ genoemd wordt. Via de San Cataldo en de Santa Maria dell’Ammiraglio, oftewel La Martorana, wandel je naar La Kalsa, de oude Arabische wijk van Palermo. In de smalle straatjes rondom Piazza Marina waan je je in het Midden-Oosten. In Palazzo Abatellis zit Galleria Regionale di Sicilia, met topstukken als de Annunciatie van Antonello di Messina en de Malvagna-triptiek van Jan Gossaert (alias Mabuse). Ten noorden van La Kalsa ligt de wijk Castellamare. Hier vind je twee schitterende oratori, gebedshuizen: Oratorio del Rosario di San Domenico  en het Oratorio del Rosario di Santa Cita.

Palermo in Italië

La Cala is de oude haven van Palermo. Waar ooit de vissersbootjes aanmeerden, liggen nu enorme jachten. Wie graag door het groen wandelt, kan zijn hart ophalen in het Terrazza del Mare, het park langs de zee, of de Villa Giulia. Koop een gelato bij Ilardo (Foro Italico 12) of probeer lokale specialiteiten op het Piazza della Kalsa.

Bekijk onze reisaanbieding:

Lekker eten
Op Piazza Caracciolo zet de Mercato della Vucciria al je zintuigen op scherp. Tegen zonsondergang branden hier duizenden lichtjes . Bij restaurant Sant’Andrea (Piazza Sant’Andrea 4) wordt elke dag een bijzonder dagmenu samengesteld. Antica Focacceria San Francesco (Via Alessandro Paternostro 58) maakt al sinds 1834 de lekkerste pizza’s van Sicilië. Voor visgerechten kun je terecht bij Trattoria Stella (Via Alloro 104) of La Cambusa (Piazza Marina16).

Palermo in Italië
Fotografie: Matteo Carassale

Lees meer over Palermo