Loading
Terug naar overzicht

Panzano: dit stadje in de Chianti-streek is beroemd vanwege de slager

Op de toppen van de zonovergoten heuvels in de Toscaanse Chiantistreek rijzen kleine, middeleeuwse gehuchtjes op tussen het groen. Eén daarvan is Panzano. Dit zijn 6 eet-, doe en slaaptips voor als je dit leuke stadje bezoekt.

Doen in Panzano

1. Naar de markt
Op zondagochtend is er markt in Panzano. Vanaf het Piazza Bucciarelli slingeren de kraampjes omhoog richting de kerk. Je vindt er alles van antiek, handgemaakte zeepjes, vintage juwelen, kaas tot olijfolie en honing, en het meeste mag je ter plekke proeven.

2. Accademia del Buon Gusto
Wie de markt misloopt, maar wel wil proeven, kan terecht bij de Accademia del Buon Gusto. De eigenaar van dit proeflokaal, Stefano Salvatori, is een joviale man met een enorme kennis van eten en drinken. In zijn Accademia organiseert hij proeverijen met lokale wijnen, wijnazijn, olijfolie en honing.
accademiadelbuongusto.com

Eten & drinken

3. To beef or not to beef
Panzano is een soort toeristische attractie geworden door toedoen van één bijzondere man: de 38-jarige Dario Cecchini, een ambachtelijk slager. Vanuit heel Italië, zelfs van over de hele wereld, komen fijnproevers en liefhebbers naar een van zijn restaurants om te eten, drinken en kletsen aan de lange tafels, genietend van de bijzondere sfeer die Dario er iedere dag weer creëert. In zijn restaurant Solociccia (alleen vlees) eet je volgens zijn respectvolle zienswijze, die hij filosofia della vacca intera noemt, filosofie van de hele koe. Voor dertig euro krijg je een menu voorgeschoteld dat begint bij de neus en eindigt bij de poten en de staart. dariocecchini.com

4. Osteria di Passignano
In dit met een Michelinster bekroonde restaurant werken excellente jonge chefs aan de heerlijkste gerechten met een klassieke basis, die ze op creatieve en vernieuwende wijze presenteren. In deze osteria is ook de Bottega di Passignano gevestigd, waar je exclusieve producten van het huis Antinori kunt kopen. osteriadipassignano.com

Overnachten

5. Villa Bordoni
Deze prachtig opgeknapte renaissancevilla werd door de Schotse David en Catherine Gardner omgetoverd tot een luxe hotel, waar je je toch op je gemak voelt. De kamers en suites zijn stijlvol ingericht en de muren werden met de hand gedecoreerd. Volg er een professionele kookcursus en een zoek een lekkere fles uit in de wijnkelder, om daar aan de rand van het zwembad van te genieten. villabordoni.com

6. Badia a Coltibuono
Zo’n twintig kilometer van de wijnmakerij ligt de oude abdij, een middeleeuws gebouw met originele fresco’s en standbeelden. Je kunt er slapen in de voormalige kloostercellen, die getransformeerd zijn tot comfortabele slaapkamers. Ook kun je er een appartementje huren. Vanuit daar is het heerlijk om te wandelen in de uitgestrekte tuin, een duik te nemen in het zwembad en het bos van achthonderd hectare te verkennen.coltibuono.com

LEES OOK:

Wil je automatisch op de hoogte blijven van de leukste tips en het laatste nieuws uit Italië? Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Beeld: dariocecchini.com, osteriadipassignano.com, coltibuono.com