Terug naar overzicht
pasta e patate

Napolitaans wintermaal: pasta e patate

Typische winterkost in Napels is pasta e patate. Ik heb dit recept leren maken tijdens een van mijn Napolitaanse kooklessen bij het echtpaar Pino Aprea en Teresa Costa. Het gerecht met pasta en aardappels is eenvoudig en legt een goede bodem.

Details

  • Servings: 6

Ingredients

  • 300 g gemengde pasta
  • 600 g aardappelen
  • 100 g pancetta
  • 150 g uien
  • ½ stengel bleekselderij
  • 1 wortel
  • peterselie
  • handjevol tomaten
  • korst van Parmezaanse kaas
  • zout
  • peper

Preparation

  • 1Snijd en meng de pancetta, uien, wortel, bleekselderij en tomaten. Breng dit mengsel vervolgens zachtjes aan de kook met olie.
  • 2Schil en was en aardappelen en snijd ze in blokjes. Doe de aardappelen in een pan met water en zout. Voeg daar de in blokjes gesneden kaaskorst aan toe, wat het gerecht romig zal maken, en breng aan de kook.
  • 3Schep na tien minuten twee soeplepels kokend water uit de pan. Dek de pan met de aardappelen af en kook de aardappelen gaar op middelhoog vuur.
  • 4Wanneer de aardappelen gaar zijn, voeg je de pasta en meer water toe aan de pan. Blijf goed roeren tot de pasta al dente is. Laat de pasta en aardappelen na het koken nog vijf minuten staan. De 'soep' moet bijna droog zijn. Voeg vervolgens het groentemengsel toe aan de pasta e patate. Serveer het gerecht warm en bestrooi het met peterselie en peper.