Platbrood met zwarte olijven en rode ui (recept)
Terug naar overzicht

Platbrood met zwarte olijven en rode ui

Foodstylist en receptontwikkelaar Adja Mehmet tovert met de mooiste Italiaanse ingrediënten de lekkerste gerechten uit de oven tevoorschijn.

Over het platbrood zegt Adja: ‘dit recept is losjes gebaseerd op een Cypriotisch olijvenbrood dat ik at toen ik jong was. Het contrast tussen het zoet van de uien en het zout van de olijven is perfect en doet naar meer smaken. De beste olijven zijn die met pit en ik denk dat de gerimpelde zwarte de lekkerste zijn. Trek er wat tijd voor uit om ze zelf te ontpitten. Het werkt heel therapeutisch en maakt dit brood nog specialer.’

Dit recept komt uit:
Vers uit de oven, Adja Mehmet, Good Cook, € 20,95

LEES OOK:

Wil je dagelijks op de hoogte blijven van de leukste vakantietips en laatste nieuwtjes uit Italië? Volg De Smaak van Italië op Facebook!

Details

  • Servings: 4

Ingredients

  • 400 g bloem
  • 1 zakje gist (7 g)
  • 1 tl zout
  • 1 tl fijne kristalsuiker
  • 300 ml lauwwarm water
  • 125 ml goede kwaliteit extra vierge olijfolie, plus extra om mee te bestrijken
  • 50 g Griekse yoghurt
  • 2 kleine rode uien, gesnipperd
  • 200 g goede kwaliteit Turkse zwarte olijven, ontpit en grof gehakt
  • 2 el gedroogde munt

Preparation

  • 1Schep de bloem in een grote kom, maak een kuiltje in het midden en schep hier de gist, het zout en de suiker in. Schenk het lauwwarme water, de olijfolie en de yoghurt in het kuiltje. Maak van je hand een soort klauw en meng hiermee het mengsel tot het een glad, kleverig deeg wordt.
  • 2Voeg de uien, olijven en munt toe en meng tot deze ingrediënten evenredig verdeeld zijn. Het deeg moet nog steeds een beetje nat en kleverig aanvoelen. Het deeg voor dit brood hoort zo te zijn, dus kom niet in de verleiding om meer bloem toe te voegen.
  • 3Dek het deeg af met plasticfolie dat is ingesmeerd met olie. Laat het deeg ongeveer 1 uur rijzen of tot het in grootte is verdubbeld. Verwarm de oven voor tot 200 °C.
  • 4Verdeel het deeg in 6 porties van ongeveer 15 cm in doorsnede en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat, met voldoende ruimte ertussen. Waarschijnlijk heb je twee grote bakplaten nodig om de broden op te bakken, of bak bij wijze van alternatief in twee keer. Bak de platbroden 20 tot 30 minuten tot ze goudbruin zijn.